ABA Liga: Regularnost pod upitnikom

Array

Vodstvo regionalne košarkaške lige odlučilo je da mađarski Szolnoki Olaj ne može ispasti iz natjecanja. Mađare za ligu vežu dvije godine ugovora i bez obzira na njihov ovogodišnji plasman oni će se i sljedeće godine natjecati u ovoj ligi. Donosimo priopćenje Josipa Bilića i tumačenje pravila od strane vodstva lige:

“Board ABA lige je na sastanku održanom 9. siječnja donio tumačenje da je u članku 8. Propozicija ABA lige definiran način na koji će klubovi ostvariti pravo igranja u ABA ligi u sezoni 2013/14. S obzirom na to da je u članku 8.6 Propozicija definirano da će u sezoni 2013/14. dva mjesta biti dodijeljena kao pozivnice momčadima Szolnoki Olaj i MZT, jasno je da se odredbe članka 8.8 Propozicija ne odnose na gore spomenute klubove. Odnosno, u slučaju da momčad Szolnoki Olaj zauzme posljednje mjesto u sezoni 2012/13, iz ABA lige neće ispasti niti jedan klub.”

To bi sve bilo i uredu da ne postoji članak 8.8, koji jasno kaže: “U cilju zaštite kvalitetnog natjecanja klub koji u sezoni 2012/13. u natjecanju ABA ligi zauzme posljednje mjesto, neće moći igrati u natjecanju ABA ligi u sezoni 2013/14.”

Dakle više je nego očigledno da je vodstvo lige ovim potezom napravilo “uslugu” mađarskom predstavniku koji će vrlo vjerojatno završiti kao posljednje plasirana momčad. Zanimljivo je to što kada je ispao Zadar tj. kada su oni bili posljednji, mogućnosti igranja lige sljedeće godine nije bilo.

Čemu stvarati pravila ako ona neće vrijediti isto za sve i ako će se neke tretirati drugačije? Ovaj ustupak  se dirketno kosi s pravilnikom lige i dovodi u pitanje samu regularnost natjecanja. Ako liga želi još više napredovati, ovakve stvari se ne bi trebale događati.

Related Articles