Aco Petrović otkrio:”U Draženovom novčaniku našao sam papirić s imenima četiriju klubova”

U razgovoru za Večernji list, Aco Petrović je pričao o tome kako je provodio vrijeme tijekom koronavirusa, Draženovoj karijeri, svome vremenu u Ciboni, ali i brojnim drugim temama.

U vrijeme današnje gotovo da je nezaobilazno započeti razgovor “gdje si bio i kako si se čuvao od koronavirusa”.

“Meni svojevrsna karantena nije teško pala. Odlazio sam u šetnje sa psom, u nabavu namirnica, a dvaput tjedno sam roditeljima potrepštine ostavljao na pragu njihova stana. Osim toga, u takvim vremenima čovjek se okrene stvarima za koje nema vremena u uobičajenom ritmu života. Tako sam gledao neke utakmice iz daleke prošlosti, iz Cibonina zlatnog vremena, tadašnje dvoboje sa Zvezdom i Partizanom, ali i utakmice s lanjskog SP-a, a pogledao sam još jednom i onu utakmicu Hrvatske protiv Srbije u olimpijskom četvrtfinalu u Riju kaže Aco.

Smeta li mu što NBA liga toliko toga diktira u međunarodnoj košarci?

“To je liga u kojoj svi zarađuju. Od komesara koji ima višemilijunski ugovor, preko vlasnika i menadžmenta klubova, pa do igrača. A ne zarađuju proizvođači igrača. Sramotno je da Cibona u posljednjih desetak godina izbaci četvoricu NBA igrača i da za to dobije mrvice sa stola. A da je riječ o nogometu, Cibona bi plivala u novcu i mogla bi deset godina nesmetano proizvoditi igrače. Ovako se pak hranidbeni lanac prekinuo, a ljuti me što nitko zbog toga ništa ne pokreće.”

Isplatio se Realu, svojedobno, Acin brat Dražen, čiji su ugovor on sam i budući klub Portland otkupili za milijun dolara.

“Dražen je za tri godine u Realu trebao dobiti milijun dolara, a na kraju je bio samo jednu sezonu otišavši u NBA ligu. Nažalost, on nije bio takve sreće kao Divac da završi u Lakersima ili pak Kukoč kojeg su draftirali Bullsi. Dražen je draftiran od Portlanda koji je tada u Drexleru i Porteru imao najbolji bekovski par u ligi” – podsjeća Aco.

Sve to ponukalo je Dražena da zatraži “trade”.

“Ti američki treneri u to vrijeme naprosto nisu vjerovali nikome tko ne dolazi iz Amerike. Kada je voda prelila čašu, preko svog agenta zatražio je razmjenu u Netse. E tu je pak imao sreće jer su ga htjeli i glavni menadžer Willis Reed i trener Bill Fitch. A prije toga mu nije bilo lako, pogotovo kada su mu operirana leđa pa sam i ja tada bio kod njega.”

Je li se doista htio vratiti na Stari kontinent i igrati za Panathinaikos?

“Kad je o tome riječ, kod njega su postojale faze. Strašno je bio razočaran te sezone jer je imao brojke za All-Star igrača, a i najbolji postotak za tricu, a nisu ga zvali pa mu je izvjesnu zadovoljštinu predstavljalo to što je izabran u treću petorku sezone, jednim od 15 najboljih košarkaša svijeta. A to će reći da su samo Michael Jordan i Reggie Miller na njegovoj poziciji bili ispred njega. Postojala je realna mogućnost da on doista ode u Panathinaikos, za koji je igrao Stojko i čiji trener je bio Pavličević. S obzirom na to da je do tada igrao za “sitniš”, pa je čak i u Realu imao samo 330 tisuća USD, dojma sam da je došlo do odabira da bi Dražen izabrao financijski najpovoljniju opciju. Jer, bio je u 29. godini i prvi put je bio na štihu za veliki ugovor” – otkriva Aco.

Houstonov trener hrvatskih korijena Rudy Tomjanovich više puta nam je kazao da je to ljeto, uoči dva NBA naslova u nizu njegove momčadi, htio dovesti Dražena.

“Dražen je u svojoj rekordnoj NBA utakmici Houstonu zabio 44 koša i Rudy je bio svjestan što mu Dražen može donijeti. Uostalom, nakon nesreće, ja sam u Draženovu novčaniku pronašao papirić na kojem su pisala imena četiriju klubova: Knicksi, Netsi, Rocketsi i Panathinaikos”– kaže Petrović.

Nažalost, nikad nismo saznali što bi bio Draženov izbor jer, na njemačkoj cesti, 7. lipnja 1993., zbila se ta fatalna prometna nesreća.

“S obzirom na to kako je živio i da je iza njega bila najbolja sezona u karijeri, ja sam uvjeren da su pred njim bile njegove najbolje godine. Nažalost, nikad nismo saznali dokle bi ga to dovelo”– kaže Aco.

Pročitajte više na: https://m.vecernji.hr/sport/aco-otkrio-sto-je-nasao-u-drazenovu-novcaniku-nakon-nesrece-jedno-ce-zauvijek-ostati-tajna-1408061 – m.vecernji.hr

 

Related Articles