Aco Petrović:”Cibona ima petorku koja je budućnost hrvatske košarke, tu vidim smisao”

Izbornik brazilske košarkaške reprezentacije Aleksandar Petrović komentirao je stanje u Brazilu, situaciju s koronavirusom, ali i stanje u hrvatskim klubovima u razgovoru za Hrvatski radio.

– Preko 40 tisuća novozaraženih na dan što je katastrofa, no pokrenula se nogometna liga, pokreće se košarkaška, prisiljeni su, kao i svi mi, živjeti s koronavirusom. Da su se kvalifikacije za Olimpijske igre održavale u Splitu ove godine, bio bih sa svom šestoricom veterana, a sad će biti situacija da će od njih šest otpasti barem dvojica, najrealnija ocjena. U dogovoru sa Savezom je bio dogovor da veteranima treba dati posljednju priliku za plasman na Olimpijske igre, iako smo već u procesu stvaranja nove mlade reprezentacije, objašnjava Petrović koji je svjestan da se sport još jedno vrijeme neće vratiti u “normalu”.

Dok ne bude rješenja na globalnom nivou, a to prije svega znači cjepivo, sumnjam da se sport može vratiti u one okvire kakav je bio prije koronavirusa. Svi se nadamo, najkasnije do kraja sljedeće godine bi se to trebalo dogoditi, rekao je Petrović.

Govorio je o stanju u hrvatskim klubovima u ABA ligi, koji su u podređenom položaju, prvenstveno zbog slabih budžeta. Istaknuo je važnost oslanjanja na vlastite mlade snage, a ne okretanje prema stranim igračima.

– Nije nešto neočekivano kad kažemo da je problem, u usporedbi s regionalnim klubovima, ovih pet klubova i njihovi budžeti, a s druge strane imate tri hrvatska kluba koji sudjeluju u ABA ligi – Cibona, Zadar, Split. Kad smo najveći optimisti možemo reći da budžet najskupljeg hrvatskog kluba 400 tisuća eura, a Zvezda, Partizan, Budućnost su na osam, devet milijuna eura – teško je govoriti o ravnopravnoj borbi. Tu preostaje ono što je napravila Cibona, da se okrene selekciji i mladim igračima. Ona je u drugačijem položaju u odnosu na Zadar i Split, ima RadovčićaGnjidićaDrežnjakaNakića Prkačina, petorka koja je budućnost hrvatske košarke. Tu vidim smisla. Ne vidim spektakularnog smisla u odabiru 4,5 stranaca upitne kvalitete u ovom kontekstu. Ili radiš kompetitivnu momčad ili radiš programe za svoje igrače, kazao je Petrović te analizirao situaciju i u Splitu te Zadru.

– Teško mi je shvatiti da Split propusti svoja dva, tri “klinca”. Kalajžić je završio u Gorici, a na njegovo mjesto dolazi, mislim da se zove, Ilija Petković iz FMP-a koji može biti prevaga. Međutim, ako dovedete Sanija Čamparu koji je lošiji igrač od Kalajdžića, tu stavljam znak upitnika. Što se tiče Zadra, Mršić kao izbornik reprezentacije, mislim da je došao prekasno jer su svi domaći talenti potpisali za Cibonu. Zadru je preostala igra sa strancima koja mi se ne čini previše uspješna zasad, zaključio je Petrović.

Cijeli razgovor možete poslušati OVDJE.

Related Articles