Aco Petrović:”Cibona nije klub, nego brend Hrvatske”

U jeku koronavirusa Aco Petrović je u Zagrebu, vrijeme krati šetnjama, brigom o roditeljima, ali i brojnim intervjuima koje je dao u posljednje vrijeme. Između ostalog, jedan od njih je bio i za naš portal. U najnovijem razgovoru, ovaj put za Sport Klub, tema nije manjkalo. Uostalom, kada pričate s Acom, pitanja ni ne morate postavljati.

Petrovića smo pitali kakav stav ima u vezi sa nastavkom natjecanja u NBA ligi, Euroligi, ABA ligi, nacionalnim prvenstvima…

“Sve je to međusobno povezano i svi čekaju odluke jačih, hijerarhijski. NBA liga sigurno neće odustati od sezone koja je u tijeku jer je izuzetno zanimljiva, ima nekoliko klubova koji mogu stići do titule. Radi se o financijskoj imperiji, kojoj nije problem da pričeka ni mjesec prosinac kako bi nastavila sezonu, a problem nisu ni eventualno prazne tribine jer bi se od enormne zarade od TV prava sve nadoknadilo”, rekao je Petrović i nastavio, “Euroliga, Eurokup i ABA liga? Imam jasan stav. Ne mogu reći da li će natjecanja biti nastavljena ili neće, da li će biti pronađen neki model da se stigne do prvaka, ali jasno je da su problemi veliki. Treba vratiti igrače u trenažni proces, u periodu smo kada ugovori ističu, granice su zatvorene, sve u svemu teško je naći rješenje. Ono što je jasno, kakva god odluka bude donesena neće biti dobra, jer sada nema dobrih odluka, nego manje loših. Mislim da ovo klupko trebaju odmotati čelnici Eurolige, a način je po meni vrlo jednostavan”.

Prijeti li Ciboni gašenje?

„Cibona jest u financijskoj krizi, ali ne treba zaboraviti da je Cibona prošle godine ‘otpuhala’ Cedevitu sa parketa u finalu i osvojila titulu u Hrvatskoj, a pri tome dva puta osigurala ostanak u ABA ligi, protiv daleko budžetski moćnijih timova. Neće se ugasiti Cibona. Siguran sam u to. Ivan Velić radi sjajan posao, formirao je grupu od šest-sedam mladih i talentiranih igrača pred kojima je lijepa budućnost. Sada treba biti strpljiv jer ne treba očekivati vrhunske rezultate u iduće dvije-tri godine”.

Poslije borbe sa koronavirusom Cibonu kao i sve ostale klubove očekuje ekonomska kriza…

Upravo tako. Cibona trenutno zavisi od grada Zagreba. Jasno je da poslije borbe sa virusom i potresom koji je pogodio glavni grad Hvatske, sredstva se moraju usmjeravati ka građanima, rekonstrukciji objekata, kompanijama. Pitanje je koliko će biti izdvojeno za sport. Uz to, poslije poznatih problema sa kompanijom Agrokor , Cibona je ostala bez sigurnih 130-140 tisuća eura po sezoni, što je kapitalni udar na budžet kluba. Ponavljam još jednom, neće se ugasiti Cibona jer bi u tom slučaju, proradio purgerski inat, svi bi stali na stranu Cibone koja nije klub, nego brend Hrvatske, pa bi u tom slučaju morala da intervenirati i Vlada. Ponavljam, sada je na prvom mjestu, strpljenje i rad sa mladim igračima, a zatim postepena financijska stabilizacija, odnosno ponovno pozicioniranje na regionalnoj i europskoj razini, kaže iskusni stručnjak.

Brazil je na Mundobasketu u Kini, kao i tijekom priprema za Svjetsko prvenstvo bio jedno od najugodnijih iznenađenja.

Mogli smo više. U pripremnom razdoblju smo nadigrali Argentinu koja je na kraju osvojila srebrnu medalju, odigrali egal dvoboj sa Francuzima koji su bili treći. Bili smo spremni za grupnu fazu, dobili smo Novi Zeland, Grčku i Crnu Goru. Znali smo da u drugoj fazi idemo na SAD i bili smo spremni. Međutim, iskreno očekivali smo Tursku i za nju se spremali, a ne Češku. Uslijedio je naporan put poslije prve faze, zatim utakmica sa Češkom, za koju jednostavno nismo bili spremni. Kasnije smo odigrali egal sa SAD-om, imali smo minus od samo šest poena, kada sam isključen, bili smo u igri”, naglasio je Petrović i dodao, “Već smo se okrenuli ostvarenju novog cilja, a to je plasman na Olimpijske igre u Parizu, na kojima bi Brazil mogao biti konkurentan u borbi za pobjedničko postolje. U sastavu imam nekoliko veterana koji su spremni da brane boje reprezentacije dok mogu stajati na nogama, istovremeno, imam grupu igrača koji su u naponu snage i energije, koji igraju sjajno u NBA ligi i koji maksimum trebaju dostići upravo do Pariza, a imam i plejadu talentiranih dečkiju. Moram istaknuti Santosa koji ima svega 17 godina, debitirao je za seniorsku reprezentaciju protiv Urugvaja, a u pitanju je momak koji posjeduje potencijal koji su imali igrači stare Jugoslavije prije dvadesetak godina”.

Petrović je naglasio da nema namjeru mijenjati posao koji trenutno obavlja jer uživa u košarci, radi ono što najviše voli, a pri tome ima maksimalnu podršku čelnika Saveza.

Oni koji me znaju, znat će da ovo nije hvalisanje. U razgovoru sa čelnicima Saveza dobio sam odgovor da ću biti izbornik dokad god to želim, a da se oni nadaju da će moja želja trajati jako dugo. Zadovoljan sam poslom koji radim, zadovoljni su i čelnici Saveza jer vide kapitalne pomake u smislu stvaranja nove generacije. Jasno im je svima da Brazil ide u pravom smjeru. Vidjelo se to na Svjetskom prvenstvu u Kini, a tek će se vidjeti u razdoblju koji slijedi. Vjerujem da ćemo ostvariti san, da ćemo izboriti plasman na Olimpijske igre u Parizu, a do tada stvoriti uvjete da budemo konkurentni u borbi za pobjedničko postolje, zaključio je Aleksandar Petrović u intervjuu za Sport Klub.

Cijeli razgovor pročitajte na: http://sportklub.hr/Blog/Blog-ostalo/a111462-Aco-za-SK-Moramo-se-izboriti-za-nogometne-transfere.html

Related Articles