#234

Agonija posrnulog velikana se nastavlja

U posrnulom splitskom velikanu stanje je sve gore i gore. U petak je Mislav Lović i službeno odstupio s funkcije predsjednika KK Split, a budući da je sjednica Gradskog vijeća zakazana tek za par tjedana, zaposlenici kluba će po svemu sudeći ponovo ostati bez plaće jer im je po Zakonu o predstečajnoj nagodbi nema tko potpisati. Podsjetimo, zaposlenici nisu godinu i pol dana primali plaću uključujući čitavu sezonu u regionalnoj ligi. Lović je tek jedan u nizu onih koji su digli ruke od kluba vidjevši da se bore s vjetrenjačama.

Godinama vođen lošom financijskom politikom, trostruki europski prvak upao je u velike dugove, kao i mnogi drugi klubovi u svim sportovima u našoj državi. Proslavljeni hrvatski košarkaš Nikola Vujčić kao igrač i sportski direktor vratio se u matični klub u želji da ga izvuče iz ponora i ispočetka je sve išlo u najboljem redu – klub se nakon 4 godine izbivanja plasirao u regionalnu ligu, pristigla je nekolicina vrhunskih mladih talenata koji su s godinama trebali stasati uz iskusne suigrače i pokrenuta je pretvorba koja je trebala prikupiti novac za isplatu vjerovnika i konačnu stabilizaciju kluba. No početkom ove godine sve je odjednom stalo — pretvorba se zamrzla, a novac koji je prikupljen stajao je zamrznut na blokiranom računu dok su se igrači i dalje besplatno borili na parketima u ABA ligi.

Razlog?

Kao i obično, problem je u politici. Upravo u to vrijeme krenula je kampanja za lokalne izbore, a Ilija Naletilić, tadašnji predsjednik kluba, fotografirao se s Anđelkom Visković, kandidatkinjom za gradonačelnicu, što se nije svidjelo Željku Kerumu, tadašnjem splitskom gradonačelniku. Vrijeme je prolazilo, Split je ispao iz ABA lige, izbori su prošli, došao je novi gradonačelnik, iz kluba su otišli Vujčić i Naletilić, sve se promijenilo osim jednog  — plaća i dalje nije bilo. Približavala se nova sezona, a iz kluba su redom odlazili igrači, a što je najviše boljelo i mladi talenti: Toni Katić, Paolo Marinelli, Esben Reinholt, Ante Toni Žižić i Dragan Bender, potonja dva u KK Kaštela (?!).Vrhunac apsurda dosegnut je kada je Damir Tvrdić, novi sportski direktor kluba, objavio da na pripreme za novu sezonu može doći tko god želi.

Ipak, stanje se nekako uspjelo stabilizirati, pokrenuta je predstečajna nagodba kojom je napokon omogućeno da zaposlenici započnu primati plaće, došli su novi sponzori i okupila se momčad vrijedna barem očuvanja prvoligaškog statusa. No što sve to vrijedi kada vam oni koji odlučuju o svemu nisu nakloni? Gradonačelnik Ivo Baldasar odlučio je prema klubu voditi politiku (pre)čvrste ruke, uporno ga gurajući prema stečaju. On tvrdi da neće rasipati gradski novac u pokušaju izvlačenja nasukanog sportskog velikana, a s druge  strane ipak ga troši na HNK Hajduk, prvenstveno zato što iza njega odlučno stoji brojna Torcida, dok je iza KK Split tek skupina posljednjih košarkaških zaljubljenika. Imamo dijametralno suprotan primjer odnosa gradske vlasti prema klubu i u košarci, Cibona je također bila u velikim problemima s dugovima, ali ju je zagrebački gradonačelnik uzeo pod svoje okrilje i znatno pridonio u njenoj stabilizaciji.

KK Split je već s jednom nogom duboko u ponoru, a uskoro će tamo biti zauvijek zakopan ako se ne promijeni maćehinski odnos gradske vlasti. Uvijek je bilo velikih košarkaša poput Dina Rađe i Nikole Vujčića koji će se na kraju karijere rado vratiti i pomoći klubu koji im je dao sve, to želi i Roko Leni Ukić, kapetan hrvatske reprezentacije.

Pitanje je samo hoće li se imati gdje u Splitu vratiti ili će se na kraju i on morati pridružiti megamomčadi koja se okuplja u susjednim Kaštelima.