ALBA dobila C licencu, Valencia, Uniks i Spartak bez Eurolige

Array

U srijedu se u Barceloni sastao glavni Board Eurolige, na kojem je podvučena crta za završenu sezonu, napravljene financijske projekcije i planovi za budućnost, ali i donesene odluke o natjecateljima za iduću sezonu.

Pred početak prošle sezone trogodišnju A licencu dobila je talijanska momčad Lottomatica iz Rima, a kako na sportskom planu nisu zadovoljili nastavak licence, istu je na daljnje korištenje u zamjenu za Rimljane dobio milanski klub Emporio Armani. Također, jednogodišnja C licenca došla je u ruke njemačkog kluba ALBA Berlin, iako se ta licenca dodjeljuje osvajaču Eurocupa. Međutim, kako je Khimki ušao u kvotu B licence, na Boardu  su se odlučili dati priliku Nijemcima, a kao razlog tomu navode marketinške razloge i širenje na bogato njemačko tržište.

Tako su poznata 23 od 24 sudionika Eurolige za sezonu 2012./13. To je 14 klubova sa A licencom, B licencu posjeduje 9 ekipa, od kojih je jedan kvalifikant, te jedna ekipa s C licencom. U kvalifikacije za Euroligu ulazi 8 momčadi, od kojih će samo pobjednik dobiti mogućnost igranja u najjačem rangu europske košarke, dok će ostalih 7 klubova imati priliku igrati Eurocup.

Ovom odlukom o dodjeljivanju C licence berlinskoj ALBA-i, čelnici Eurolige opet su potvrdili da im sportski rezultat nije niti malo bitan kriterij pri donošenju odluka. Uopće ne treba ulaziti u detalje, dovoljno je pogledati ostvarenja iz prošle sezone. Tako je ALBA osvojila treće mjesto u prvom djelu njemačke BBL lige, ali su potom ispali odmah u četvrtfinalu doigravanja, dok su u Eurocupu ispali u drugoj fazi natjecanja.

S druge strane bez licence su ostali klubovi koji su se istoj s pravom nadali, španjolska Valencia i ruski Uniks Kazan i Spartak iz St. Petersburga. Valencia je bila četvrta u ACB ligi i ispala u polufinalu doigravanja od kasnijeg prvaka Barcelone, dok su u Eurocupu stigli do samog finala; Spartak je u jakom ruskom prvenstvu ostvario isti rezultat kao ALBA u njemačkom, a u Eurocupu i VTB ligi su stigli do četvrtfinala, dok su najviše razočaranja sasvim sigurno doživjeli u Uniksu. Klub iz Kazana lani je zablistao u Euroligi, stigavši do četvrtfinala, u Rusiji su zauzeli 5. mjesto, dok su u vrlo jakoj VTB ligi poraženi u finalu od moćnog CSKA. Međutim, to očito nije bilo dovoljno. Kada već kriterij nije sportski rezultat, nameće se pitanje tog tržišnog.

Zar nije rusko tržište izuzetno bogato i u naglom razvoju proteklih godina? Zar nisu ruski klubovi proteklih godina daleko najviše ulagali u svoj razvoj i konkurentnost? Dovoljno je pogledati budžete ruskih klubova koji su ostali bez licence (Uniks 11,5 i Spartak 9,2 mil € naspram 7 mil. € ALBA-e) da bi se zaključilo da ovo nije čist slučaj.

Isto tako, ponavlja se situacija Unicaje, koja će kao 9. momčad ACB lige opet nastupati u Euroligi, dok je ostalima to nemoguća misija. Da čitava situacija tu ne završi, sastav dodatnih kvalifikacija također je stvorio određene pomutnje. Tako će primjerice Nijemci i tu imati svoga predstavnika, iako im se liga ni u čemu osim u posjećenosti ne može mjeriti sa ligama u kojima nastupaju Spartak i Valencia, a koji su i ovdje izvisili. Također, priliku za nastup u kvalifikacijama dobili su i češki CEZ Nymburk i bugarski Lukoil, iako su im nacionalna prvenstva na razini donjeg srednjeg doma europske košarke. Možemo se samo nadati da prevagu ovdje nisu donijela imena bogatih sponzora u imenu klubova.

Unatoč svemu, u Euroligi će i iduće sezone, osim par izuzetaka, nastupati krema europske klupske košarke. U nastavku slijedi popis klubova, raspoređenih po licencama, koji će iduće sezone nastupati u Euroligi, te popis momčadi koji će isto pokušati izboriti kroz kvalifikacije.

A licenca: Anadolu Efes, Asseco Prokom, Caja Laboral, CSKA Moskva, FC Barcelona Regal, Emporio Armani Milano, Fenerbahče Ülker, Maccabi Electra, Montepaschi Siena, Olympiakos, Panathinaikos, Real Madrid, Unicaja, Žalgiris

B licenca: Khimki, Besiktas, Brose Baskets, Cedevita, Elan Chalon, Lietuvos Rytas, Partizan, Union Olimpija, kvalifikant

C licenca: ALBA Berlin

Kvalifikacije: Doneck, Bennet Cantu, CEZ Nymburk, Le Mans, Lukoil, Ratiopharm Ulm, Oostende, Uniks Kazan

Related Articles