Alkar i Đuro odlučuju o posljednjoj karti za LZP

Array

Slučajno ili ne, nakon prošlotjednog raštrkanog, trodnevnog A1 vikend maratona, u HKS-u su za 17. kolo malo bolje posložili karte – svih pet utakmica predzadnjeg kola prvog klimaksa sezone – njenog prvenstvenog dijela – odigrat će se unutar 4 i nešto sitno sata subotnje večeri, 9. ožujka. I ubrzo nakon 22 sata znati ćemo, ili barem naslućivati, tko će popuniti posljednja slobodna mjesta u dvije postprvenstvene lige – onoj za prvaka i onoj za ostanak.

Kamere Sportkluba ovaj će puta biti na najvažnijem mjestu 17. kola – u Sinju – upravo će tamo Alkar i Đuro Đaković izravno odlučiti tko će gore, a tko dolje. U Križevcima će domaći Žapci i gostujući Baranjci odlučivati o bodovnoj zalihi za Ligu za ostanak, a preostala će tri susreta ponuditi revijalnu košarku – za dušu tribina i prestiž.

Jolly JBS – Dubrovnik (subota, 18h)

Jolly je prošlo kolo protiv Sokola odradio na ljetnih +30. Ivan Velić, najtrofejniji trener Širokog, tako je svoj hrvatski prvoligaški debi na klupi Jollyja odradio bez ikakvih stresova. Hercegovac s novom, šibenskom adresom, preuzeo je Jolly u komotnoj i sigurnoj zoni Lige za prvaka, očito s namjerom da momčad s Baldekina u tišini kvalitetno pripremi za ulogu dark horse-a razigravanja za prvaka Hrvatske. Jollyjev Stojanović je u nekoliko navrata priznao da ponekad sanja trenutak kada će se i Bankari umiješati među ABA elitu. Možda je u Ivanu Veliću našao čovjeka koji mu može san pretvoriti u stvarnost.

Što se njihovih gostiju s krajnjeg juga tiče – Dubrovčani su nekoliko puta bili blizu, nekad odigraju bolje, nekad lošije, ali pobjede nema na horizontu još tamo od 4. kola i kraja listopada prošle godine. Kako stvari sada stoje, neće je biti ni u ožujku ove. Nakon godina prvoligaškog života, već neko vrijeme Gospinim poljem puše južni vjetar s mirisom A2 lige. Računaju li oni na kakvu čaroliju iz šešira u posljednji trenutak – ne znam – ali ove sezone čuvari fenjera hodaju po vrlo opasnom i skliskom rubu drugoligaške nizbrdice.


Osječki sokol – Zagreb (subota, 19h)

U 19 sati na programu su tri dvoboja. U Osijeku pretposljednji Sokolovi ugošćuju prvu pratilju prvenstva – Jusupov Zagreb. Utakmica bez ikakvog bodovnog značaja klubovima će, kao i u šibenskom slučaju, poslužiti za još detaljniji scan stanja prije svega u vlastitim momčadima. Jer – za ovu je sezonu gotovo s međusobnim ogledima Osječana i Zagrepčana – putevi im se razdvajaju na dvije različite lige.

Osječani su do sada obavili posao za pet – imaju pet pobjeda i sve ih prenose u Ligu za ostanak – kao da su oni prvoligaški starosjedioci, a ne, recimo, Križevci ili Zabok. Koji se mogu dičiti pobjedama protiv, primjerice, Zagrepčana ili Šibenčana, a što se tiče Lige za prvaka – nakon 17. ožujka, njihovi fantomski bodovi iz fantomskih utakmica nestat će kao da su pisani nevidljivom tintom.


Zabok – Kvarner 2010 (subota, 19h)

U Bedekovčini, u 19, još jedan dvoboj koji sa sobom nosi samo statistički značaj. Vodeći Riječani su već dva kola treningom i glavama u Ligi za prvaka i iz prikrajka snuju kako i tamo zaskočiti nekog od hrvatskih košarkaških brandova. Ima li Zula još poneko skriveno tajno oružje spremno za bitku s najjačima, vidjet ćemo kroz koji tjedan – biti će to, sigurni smo, happy end savršene ovosezonske priče družine s Kozale. I to potpuno zasluženo – dečki iz K10 kao da su posljednji romantičari u ovoj državi koji još uvijek bezuvjetno vjeruju da se pošteni rad isplati. Kad se samo sjetim samozvanih košarkaških proroka i kakvu su sudbinu proricali Riječanima prošlog kolovoza i rujna…

Dragu Črnjevića more sasvim drugačije brige. Nakon nekoliko sezona u LZP resortu, Zagorci će se ove godine morati aklimatizirati na žestoku borbu za ostanak u prvoligaškom društvu. I njihova je matematika malo zahtjevnija – od dosadašnjih šest, u LZO za sada prenose četiri pobjede, a u posljednjem kolu putuju u Baranju.


Križevci – Vrijednosnice OS Darda (subota, 19h)

Nakon tri revijalna susreta, evo i jednog žestokog, za bodove. U križevačkom Modecu u 19 sati gostuju Baranjci koji su u prošlom kolu bez tri ponajbolja igrača (Perajica, Glavinić, Meznarić) podosta zakomplicirali život Sinjanima, a produžili nadu Brođanima od kojih su izgubili kolo prije. Njihova je situacija u LZO malo komotnija od ostatka društva, ali je i dalje daleko od bezbrižne.

Križevački Žapci nemaju prostora za bilo kakvo kalkuliranje – njima igra samo pobjeda. Osim Broda u posljednjem kolu – i to samo ako izgubi u Sinju – Darda im je posljednja prigoda da ugrabe još malo bodovne zalihe pred početak LZO. O zdravstvenim problemima Bujasove ekipe ne treba više govoriti, morat će u bitku sa svima koji mogu makar koračati. A ni Prigorcima, baš kao i Zagorcima nije nevažno kako će završiti derbi u Sinju.

U Ligi za ostanak Križevčanima više odgovara Đuro, a Zabočanima Alkar. U tim gabaritima možemo razmišljati vi i ja, ali ne i igrači. Ne vjerujem da će se Žapci previše zamarati “što bi bilo kad bi bilo” konstrukcijama – u 19 sati u Modecu, imat će protiv sebe opasnog protivnika koji ne brine tuđe brige i kojeg će morati prisiliti da položi oružje.


Alkar – Đuro Đaković (subota, 20.30h)

I na kraju sinjski šlager.

Cetinska je krajina već neko vrijeme na nogama, a od prošlotjednog tijesnog poraza u Baranji i temperatura Cetine se podigla za nekoliko stupnjeva. Milačićeva je alkarska družina nakon sjajno odrađenog većeg dijela sezone, sada došla na prag odluke. U 20.30 sati pred kamerama Sportkluba i usijanim tribinama mogu dograbiti posljednju ulaznicu za Ligu za prvaka i nastavak ovogodišnje sportske bajke. Jer, budimo iskreni – bez obzira na skučenost i poodmaklu dob, sinjska športska dvorana ostala je posljednje pravo utočište nepatvorenog košarkaškog spektakla u Hrvatskoj.

Uzbudljivim navijačkim dekorom i odanošću kojom grad i okolica žive za svoje košarkaše, sve nas vraćaju u neka bolja, nevinija vremena hrvatske košarke. U doba prije no što je Zadar otišao iz Jazina.

U takvo će ozračje aterirati Brođani, koji su si ključnom pobjedom protiv Jollyja u Šibeniku iz 12.kola omogućili da u subotu pokušaju uskočiti u posljednji vagon vlaka koji vozi za LZP. Znaju Slavonci što ih čeka u Sinju, ali su si ovu last minute šansu priskrbili sami i u Sinj putuju otvorenog garda – ili pukovnici, ili pokojnici – a tada mogu biti jako, jako opasni. I Sportklub je ovaj put ubo pravu utakmicu – u 20.30 pogledajte najvažniju utakmicu 17. kola.

lopta_mala

I tako je loptanje pod A1 obručima prišlo samom kraju prvog prvenstvenog dijela sezone. Prvoligaško se društvo razdvaja na dva odvojena partyja – onaj za prvaka i onaj za ostanak. Bilo je kao i u životu – i lijepo i ružno, i uzbudljivo i dosadno, i uzbrdo i nizbrdo – ali reminiscencije na prvi dio sezone zasigurno zaslužuju poseban osvrt i ovog portala.

U međuvremenu Aco će otići zauvijek iz hrvatske klupske košarke, a Rađi je muka od nje i ona više nije njegov sport. Sezona pljuvanja po nekadašnjem nacionalnom blagu otvorena je praktički cijelo vrijeme. I sve ranije i sve brže se prazni domaći košarkaški trezor – golobradi igrači i mladi treneri napuštaju suvereni hrvatski prostor i svoje karijere izgrađuju pod tuđim suncem

Tomić je europski MVP, Stipčević je to isto u Pesaru, Planinić. Lončar, Popović, Bogdanović, Ukić i još mnogi u svojim klubovima, Tabak je heroj Baska, Jasko u Unicaji, Peras još najmanje godinu u Valenciji. Hezonja zakucava po Kataloniji, Šarić će uskoro put Amerike, za njima će ubrzo Arapovići, Mazalini

I svi oni su, ili će svoje najbolje predstave odigrali/odigrati u nekim drugim vremenskim zonama i za publiku koja im skandira na stranim jezicima. I ponijeti će košarkaški spektakl sa sobom iz Hrvatske i ponuditi ga u nekim udaljenijim arenama. A nama će ostati mrvice tog nacionalnog blaga i pomisao da smo ih bar još neko vrijeme mogli gledati tu, blizu, na pragu doma.

I na parketima kojima su koračali oni najveći od najvećih – Krešo i Dražen.

Related Articles