Amerikanci obranili zlato uvjerljivom predstavom protiv Srbije

Array

Košarkaški SAD-a obranili su svjetsko zlato. Bila je to još jedna uvjerljiva predstava izabranika Mikea Krzyzewskoga. Početak je bio nalik onome iz Barcelone 92. kada je Hrvatska sjajno započela protiv Dream Teama, no sve je to kratko trajalo. Amerikancima je trebalo par minuta da se zagriju i nakon toga je to bio još jedan njihov showtime.


SAD – Srbija 129:92 (35:21; 67:41; 105:67)

SAD: Curry 10, Thompson 12, Rose, Faried 12, Gay 11, DeRozan 10, Irving 26, Plumlee 1, Cousins 11, Harden 23, Davis 7, Drummond 6

Srbija: Teodosić 10, Simonović, Jović 6, Bogdanović 15, Bjelica 18, Marković 3, Kalinić 18, Birčević, Krstić 4, Raduljica 9, Katić 2, Štimac 7


Iznenađujući početak. Teodosić je jako dobro krenuo razigravši Raduljicu i Bjelicu. Posebno se istaknuo Bjelica sa zakucavanjem preko Cousinsa za 8:5 Srbije kojim je podigao srpske navijače na noge. Teodosić je zaključio srpski početak sjajnim prodorom za 12:5. Davis je rano morao iz igre zbog problema s prekršajima pa je izgledalo jako loše za SAD. To sve kao da je naljutilo Amerikance koji su malo kasnili na zagrijavanje, što je bilo očito po malo tromijem ulasku u susret, pa je tek nakon pet minuta igre zapravo krenula njihova utakmica.

Irving i Harden odradili su utakmicu kao u “western filmu”. Američki revolveraši su počeli zatrpavati tricama srpski koš i serijom 26:6 su potpuno slomili protivnike. Na poluvremenu su imali kombinirano sedam ubačenih trica sa stopostotnim učinkom. Nakon toga su razvili njihovu igru i sve je bilo jasno. Zanimljivo je da su Amerikanci zapravo odigrali najbolje prvo poluvrijeme baš u finalu.

Smanjili su Srbi s minus 34 na minus 26 na poluvremenu sjajnom tricom Kalinića na isteku vremena. U nastavku ista priča. Faried i Gay prouzrokovali su velike probleme s napadačkim skokovima pa se izbornik Srbije odlučio na zanimljivu varijantu s dva centra u igri (Krstić prebačen na krilnog centra), a jedini raspoloženi Bjelica se spustio na krilo.

DeRozan je krajem treće četvrtine prvi puta ušao u igru te je nanizao sedam poena u dvije minute pa su Amerikanci prešli 100 poena minutu i pol prije kraja treće četvrtine, što dovoljno govori o njihovoj napadačkoj efikasnosti. Posljednja pak dionica je više bila u revijalnom tonu. Bilo je podosta atraktivnih poteza s obje strane, pogotovo let Kalinića na asistenciju Teodosića. Svi igrači su s obje strane dobili priliku upisati koju minutu i Amerikanci su obranili zlato s visokih 129:92.

Related Articles