Ana-Marija Begić najbolja mlada hrvatska košarkašica!

Array

Hrvatski košarkaški nezavisni portal Crosarka.com ovog je ljeta putem društvene mreže Facebook donekle ispravio nepravdu prema ženskoj košarci te dopunio glasovanje za najbolju mladu žensku košarkašicu koju redovito zaboravljaju u svom izborom na portalu Košarka.

U anketi u kojoj je sudjelovalo nešto manje od 1000 Facebook članova Ana-Marija Begić je s više od trećine glasova (359) bila izabrana najboljom mladom košarkašicom u protekloj sezoni.

Nakon nje slijedile su Ivana Tikvić (234), Nina Premasunac (179) i Ružica Džankić (134). Na popisu su se snašle se i Anja Majstorović, Ivana Blažević, Lana Pačkovski, Antonija Chiabov, Inja Butina i Ivana Dujić.

S obzirom na ograničeni broj kandidata prisiljeni smo bili izostaviti još po koje zanimljivo ime, kao što je primjerice Iva Cigić, dok je uredništvo ženske košarke na portalu Crošarka odlučilo izostaviti kadetske reprezentativke (Dojkić i Slonjšak) za koje će biti još vremena za tu vrstu izbora.

Vrativši se na našu pobjednicu, Ana-Mariju Begić koja je proteklog tjedna sudjelovala i na juniorskom europskom prvenstvu gdje su naše cure u četvrtfinalnu ispale od kasnije juniorskih prvakinja Francuskinja. S mladom košarkašicom Medveščaka razgovarali smo prije odlaska na prvenstvo, pa vam tako donosimo jedan dio razgovora, gdje se Ana-Marija osvrnula na proteklu sezonu i imenovanje za najbolju mladu košarkašicu sezone.

Kako ocjenjuješ proteklu  klupsku sezonu?
“Zadovoljna sam sezonom u kojoj je moj klub Medveščak osvojio četvrto mjesto u prvenstvu Hrvatske. Tim više jer smo bili jedna od najmlađih ekipa u A-1 ligi i kao takvi biti odmah iza Gospića, Jollyja i Novog Zagreba uspjeh je. Naravno, tu posebnu zahvalnost trebam uputiti našem klupskom i stručnom vodstvu u Medveščaku, Milanu Periću i Željku Alatoviću, koji su vjerovali u nas mlade i ukazali nam povjerenje da kao juniorke branimo seniorske boje našeg kluba i da smo to vrlo dobro odradile. Imali smo odličan nastup i u završnici Kupa Ružice Meglaj Rimac gdje smo odigrali jednu kvalitetnu utakmicu protiv Gospićanki i ako gledamo koš razliku u Kupu smo bile treće – odmah iza Gospića i Novog Zagreba.”

Kako si zadovoljna svojom igrom i napretkom?
“Što se mene osobno tiče, najvažnije mi je da sam zdrava, nisam imala nikakve ozljede koje bi me spriječile da odigram sve prvoligaške i kup utakmice, i odigrala sam ih. U dvadeset prvoligaških utakmica postigla sam 257 koševa, drugi sam klupski strijelac iza moje suigračice Ive Borović, koja je starija i iskusnija, imala sam najviše skokova – 189 i dalje o statistici neću jer bi dugo trajalo. Sve to iako sam silom prilika u Medveščaku morala igrati meni ‘neprirodnu’ centarsku poziciju na kojoj je trener Braslav Turić mijenjao mene i Ivanu Tikvić. No, i to je jedno dobro iskustvo jer smo bile u prilici ‘tući’ se s našim ponajboljim centrima kakvi su npr. Vrsaljko, Ivanković, Mazić, Pavetić, Semren i druge. U mom osobnom košarkaškom rastu ima još dosta prostora da uz rad poboljšam neke stvari što ću ubuduće sigurno i raditi. Treba mi što više jakih utakmica i jakih protivnica jer igrajući takve utakmice mogu samo napredovati.”

Kako si zadovoljna rezultatima u mlađim kategorijama?
“Ove godine smo mi juniorke izlazno juniorsko godište i igranje juniorske završnice sa seniorskim iskustvom uopće nam nije bilo teško. Opet smo juniorske prvakinje Hrvatske, a proglašenjem mene za MVP završnice najbolji je moj odgovor jesam li zadovoljna svojom igrom. Već oko pet-šest godina Pačkovski, Tikvić, Majstorović, Kalebić, Jurjević i ja smo suverene vlasnice mlađekadetskih, kadetskih i juniorskih titula prvakinja Hrvatske. Što je god bilo tih titula, osvojili smo ih i postale pomalo dosadne. Sada dolaze neke druge cure, ja im želim što jače lige i što kvalitetnije završnice jer se igrajući u takvim ligama i na takvim završnicama može jedino napredovati.”

Izabrana si za najbolju mladu košarkašicu Hrvatske.
“Pa mene žalosti što HKS, ako već bira najboljeg mladog igrača, ne bira i najbolju mladu igračicu Hrvatske. Mislim da smo to zavrijedile svojim rezultatima, a ako ćemo pošteno ove godine je ženska košarka osvjetlala obraz Hrvatske. Stoga me posebno veseli da je novi portal Crosarka, kojem želim uspješan rad i upućujem zahvalu što promičete i žensku košarku u Hrvatskoj, organizirao izbor za najbolju mladu košarkašicu Hrvatske. Jest taj izbor mi je dodatni vjetar u moja košarkaška jedra, jedan novi poticaj da još više radim jer vidim da ljudi prate moj košarkaški rast, moji simpatizeri i navijači… Hvala im svima na glasovima, koji su me učinili sretnom, što su mene izabrali tim više jer sam imala super jaku konkurenciju u mojim suigračicama Ivani Tikvić i Nini Premasunac koje iznimno cijenim i poštujem i kao osobe i kao igračice.”

Osvrnuli smo se i na glavne konkurentkinje u izboru za najbolju mladu košarkašicu.
“Ivana Tikvić je odlična košarkašica s kojom već duži niz godina igram i vrlo dobro se košarkaški razumijemo i slažemo. Dobro se razvija i sigurna sam da će postati odlična i seniorka. Prošle godine je u Miškolcu bila MVP Europskog prvenstva B Divizije i to sve samo po sebi govori. Od srca joj želim samo uspjeh. Nina Premasunac bila je nositeljica igre svoje ekipe najprije u Puli pa potom i u Agramu. Radi se o jednoj vrlo kvalitetnoj igračici koja je ove sezone s 315 koševa bila četvrti strijelac A-1 lige. Drago mi je da je došla u Medveščak i sigurno je da smo njezinim dolaskom dobili na kvaliteti jer ona je snažna i odlično igra centarsku poziciju. Njezinim dolaskom, nadam se, bit će malo lakše i Ivani i meni, a Medveščak bi se trebao uspeti koju stepenicu više na ljestvici.”

Seniorska reprezentacija bljesnula je u protekle dvije godine. Koliko to znači mladim igračicama i opće ženskoj košarci u Hrvatskoj?
“Prevažan je za razvoj hrvatske ženske košarke uspjeh što su ga izbornik Bralić i seniorke ostvarili. Mogu samo zamisliti koji je to osjećaj ići za svojom zastavom pred krcatim stadionom na otvaranju Olimpijskih igara. Ajme meni… zavidim im i sretna sam istodobno zbog njih i naše ženske košarke, koja je, kako sam naprijed rekla, ove sezone osvjetlala hrvatski košarkaški obraz. Nije mala stvar plasirati se na Olimpijske igre, izboriti izravan plasman na Europsko prvenstvo u Francusku dogodine. Veliki je to uspjeh kojeg će, nadam se, znati cijeniti i odgovorni i mediji i dati ženskoj košarci puno više značaja, prostora i pozornosti nego do sada. Za mene je osobno priznanje što me izbornik Bralić pozvao na širi popis ove seniorske olimpijske selekcije, kao i Ivanu Tikvić koja je bila ušla i među 17 igračica, ali mislim da za nas ima vremena. Kako se Igre u Londonu i naše U-18 europsko prvenstvo u Bukureštu vremenski poklapaju, puno je važnije da smo Tikvić i ja tamo s generacijom kojoj i pripadamo svo ovo vrijeme i s kojom smo posljednja tri ljeta Hrvatskoj donosile samo medalje – 2009. srebrenu, 2010. opet srebrenu i 2011. zlatnu, makar bi bilo sjajno i da smo u Londonu. Našim seniorkama želimo što bolji nastup na Igrama, a mi mlađe obećavamo da ćemo se maksimalno truditi u dogledno vrijeme ponoviti njihov uspjeh.”

I za kraj tvoja očekivanja od sljedeće sezone?
“Nastupat ću za svoj Medveščak sa svojim kolegicama jer mi je tu najljepše. Mi smo kao jedna velika obitelj koja odlično funkcionira. Imam jako zanimljive ponude za koje zna i moj klub, ali meni je osim košarke prioritet škola. Želim upisati Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, završiti ga i usporedno igrati košarku. To su moji životni planovi koje ću, nadam se, i ostvariti.”

Related Articles