Neuspjeli dogovor između Medveščaka i Novog Zagreba

Array

Pregovori između ŽKK Medveščak i ŽKK Novi Zagreb o prelasku jedne od najboljih europskih razigravačica u svom godištu, Lane Pačkovski, okončani su neuspjehom i igračica će, po svemu sudeći, nastaviti karijeru u Medveščaku gdje bi trebala provesti sljedeće četiri godine.

Iako je Lana u više navrata izrazila snažnu želju za prelaskom u Novi Zagreb, koji je pristao na istaknutu odštetu, zapelo je kod dinamike plaćanja.

“Potpisivanjem ugovora o sportskom usavršavanju, na način na koji je to propisano Registracijskim pravilnikom, igračice postaju robovi klubova, moraju prvi ugovor o igranju, koji čak nije ni profesionalni, na maksimalno 4 godine, potpisati s matičnim klubom. Ako to učine bez elemenata zaštite svojih interesa, kako je to slučaj s Pačkovski, nju klub može natjerati da ostane tamo do svoje 22 godine, i da igra za 5 kuna godišnje ili da prestane s košarkom. Naravno, to nije greška kluba, nego roditelja, koji takve ugovore potpisuju. Nije to samo slučaj s Pačkovski, imate tu i Šarića, Hezonju i druge. Na taj način se, istina, štite klubovi, što je svakako za pozdraviti, ali su igrači taoci klubova i ovise o dobroj volji predsjednika. Nije sporna visina odštete, koju je istaknuo Medveščak, iako je ona apsolutno nerealna, već dinamika plaćanja. Iako je ta odšteta određena ‘odokativnom’ metodom i nema uporište u ugovoru. Zatražili smo mišljenje HKS-a, zahtjev za određivanje odštete po pravilniku, ali mislim da od toga neće biti koristi, jer Registracijski pravilnik propisuje da igrač mora prvi ugovor potpisati s matičnim klubom, neovisno o uvjetima i planu razvoja koje taj klub nudi. Mi smo smatrali da će za Lanu biti bolje da igra u našom klubu koji nastupa u Euroligi i regionalnoj ligi, ali ovako je kako je”, rekao je predsjednik kluba, Vladimir Ivanković.

“Iako mnogi misle da je bolje da igračice ostanu u svom matičnom klubu, što kad ga igračica kvalitetom preraste? Nije li normalno da zatraži novi izazov, što igranje u Euroligi svakako jest. Pogledajte što je godinu dana stagnacije i igranja samo A1 donijelo generaciji 1994. Od viceprvaka Europe u kadetskom uzrastu, završile su sedme, a one reprezentacije koje smo proteklih godina s lakoćom pobjeđivali, posebno ću tu apostrofirati Srbiju, napredovale su pa su i ispred nas. Sve zbog igranja jakih utakmica, koje naše cure nemaju. Ali, bez veze ja pričam, kad me nitko ne sluša. Nitko osim Novog Zagreba ne igra Regionalnu ligu, a ona garantira jake utakmice. Nitko osim Novog Zagreba ne igra europske utakmice, a hrvatska prva liga iz godine u godinu sve je lošija i lošija”, za kraj je poručio Ivanković.

Related Articles