Četvrtak, 30 lipnja, 2022
More

  Analiziramo momčadi HT Premijer lige: Sonik Puntamika

  Prošla sezona bila je prva povratnička u Premijer Ligi za Sonik Puntamiku još od sezone 2011/12, kada su tek četiri igrača iz današnjeg rostera uopće igrala seniorsku košarku, a jedan od njih je i bio dio te momčadi – Marino Šarlija, koji se prije nekoliko dana vratio u klub nakon osam sezona izbivanja. Vrijedi istaknuti i povratak centra Josipa Jukića, a svakako bi najveće pojačanje trebao biti Jakov Vladović, koji unatoč poznim košarkaškim godinama ima što pokazati na hrvatskim parketima, te od kojeg će nekoliko mladih prinova imati što naučiti, kako u igračkom, tako i u djelu pristupa.

  Od istaknutijih igrača iz prošle sezone, u Jazinama više nema Šime Špralje, Petra Marića i Juraja Segarića, koji su svi još uvijek bez angažmana.

  Valja napomenuti da je došlo i do promjene na klupi Sonik Puntamike, te je novi trener Hrvoje Vlašić, a pomoćnik će i dalje biti jedan od najkvalitetnijih hrvatskih mladih stručnjaka Stipe Kuliš.

  DOLASCI:                            

  Jukić (Brussels – Belgija)                      

  Šarlija (Kapfenberg – Austrija)                   

  Zelanto (Zadar – Hrvatska)                   

  Rašić (Cibona – Hrvatska)                    

  Runjić (Split – Hrvatska)                       

  Vručinić (Kaštela – Hrvatska)                    

  Vladović (Šibenka – Hrvatska)                   

  ODLASCI:

  Popić (bez kluba)

  Špralja (bez kluba)

  Jurjević (bez kluba)

  Banić (bez kluba)

  Marić (bez kluba)

  Segarić (bez kluba)

  Bašić (Diadora – Hrvatska)

  SASTAV:

  JOSIP JUKIĆ / 1995 god / 205 cm / Centar

  Splićanin Josip Jukić povratnik je u redove Sonik Puntamike, s kojom je započeo prošlu sezonu, a istu završio u belgijskom Basic-Fit Brussels, s kojim je ubilježio i dva nastupa u FIBA Europe Cupu. Sjajne partije s početka prošle sezone, kada je u zelenom zadarskom dresu bilježio 14.9 poena i 9.7 skokova po utakmici, uz 62% šuta privukli su interes nekoliko inozemnih klubova, a Jukić potpisom za Brussels nije pogriješio, jer je i u jačoj konkurenciji belgijske lige bilježio sasvim pristojne nastupe. U 11 ukupno nastupa upisivao je 6.2 poena, 3.6 skokova i 1.1 asistenciju.

  Jukić je produkt Splitove škole košarke, koji je do prošle sezone svoju cijelu dotadašnju karijeru proveo u matičnom klubu. Voli igru na niskom postu, gdje završava akcije polaganjem ili udicom, a zna dobro iskoristiti i situaciju dobrog otvaranja nakon postavljanja bloka. I u obrani je jak na niskom postu, gdje dobro brani situacije leđne igre i solidno zatvara reket, a obranom jedan na jedan nakon Pick’n’Rolla sveo je protivnike na svega 38% ubačaja iz igre prošle sezone.

  Sve u svemu, Jukić je svakako pojačanje za momčad Hrvoja Vlašića, a ne dođe li nova dobra ponuda iz inozemstva i ostane li Jukić u Jazinama do kraja sezone, Puntamičani bi mogli biti ozbiljan kandidat za prvih osam pozicija.

  MARINO ŠARLIJA / 1989 god / 207 cm / Centar

  Marino Šarlija je još jedan povratnik u redove Sonik Puntamike, ali on se vraća nakon dugih osam godina koje je proveo u zemlji i inozemstvu, igrajući za Đuro Đaković, makedonski Kumanovo, mađarski PVSK-Veolia u dva navrata, Zagreb, Zabok i austrijske klubove Furstenfeld i Kapfenberg, u kojem je proveo protekle dvije sezone. I on Puntamici donosi međunarodno iskustvo, budući da je igrao Balkansku Ligu, te FIBA-ine Europe Cup i Champions League.

  Prošle je sezone za austrijski Kapfenberg odigrao ukupno 13 domaćih i europskih utakmica, bilježivši 7.9 poena, 4.3 skokova i 1.6 dodavanja po utakmici, za 19.6 minuta. Gledajući Bundesligu i naprednu statistiku, Šarlija je bio drugi igrač lige po NetRating-u sa +48.6, a drugo mjesto zauzeo je i u PER-u sa 23.78 što samo govori koliko je efikasan bio u smanjenoj minutaži.

  Manje je aktivan na Pick’n’Rollu nego Jukić, a također mu je najveća napadačka vrlina igra na niskom postu. Atletičniji je igrač, skočan, dugih ruku, te jako dobro zatvara reket, kojeg u napadu ne širi te nema igru na visokom postu. Svakako se radi o još jednom igraču koji će podignuti kvalitetu igre Puntamike na unutarnjim pozicijama.

  Photo: Šime Zelić/KK Sonik Puntamika

  TOMISLAV CVITKOVIĆ / 1998 god / 205 cm / Krilni centar

  Rođeni Karlovčanin Tomislav Cvitković prošle je sezone pristupio Puntamici iz Rudeša, odnosno današnjeg Dinama, te mu je to bilo prvo iskustvo u najjačem rangu. Odigrao je nekoliko interesantnih utakmica, te je u ukupno njih 18 bilježio 11.0 poena i 4.0 skoka, uz 53% šuta iz igre i dobrih 38% za tri poena. Učinkovitost na parketu očituje se kroz USG%, koji je kod Cvitkovića prošle sezone brojao 27.47 te je po tome bio peti najbolji igrač lige.

  Kao krilni centar Cvitković najviše voli ordinirati po lijevoj strani napada, odakle je prošle sezone uputio 59% svih šuteva izvan reketa, a odatle započinje i većinu svojih akcija na niskom postu. U nedostatku konkurencije, barem na početku sezone, Cvitković će vjerojatno imati ulogu startera te mu je to dobra prilika da potvrdi da posjeduje kvalitetu za ovaj rang natjecanja.

  DOMINIK ZELANTO / 2000 god / 198 cm / Krilni centar – krilo

  Dominik Zelanto prošao je mlađe selekcije KK Zadra, a prošlu je sezonu nastupao za njihovu drugu ekipu pod nazivom Pet Bunara u Drugoj Ligi Jug. Radi se o igraču koji igra na obje krilne pozicije, posjeduje dobre fizičke karakteristike i solidnog je šuta. Međutim, kako će se snaći na rangu natjecanja puno većem nego što je do sada nastupao, ostaje nam za vidjeti.

  ŠIME KESEROVIĆ / 2002 god / 197 cm / Krilni centar – krilo

  Mladi Šime Keserović prošle je sezone u pet navrata dobio priliku stupiti na premijerligaške parkete, ubilježivši ukupno 30-ak minuta, u kojima je bilježio 1.6 poena i 2.0 skoka po utakmici. Sličnu prosječnu minutažu može očekivati i u novoj sezoni, ali u više nastupa, jer je na pripremama pokazao da se na njega u novoj sezoni može računati.

  SANDRO RAŠIĆ / 2001 god / 198 cm / Krilo – šuter

  Talentirani 19-godišnji košarkaš iz Slavonskog Broda Sandro Rašić nakon dosta je peripetija ipak potpisao ugovor sa zadarskim sastavom. Nakon odrađenog staža u omladinskom pogonu Cibone, prošle je sezone ubilježio jedan nastup za prvi sastav zagrebačkog kluba u ABA Ligi, a većinu sezone odradio je u Prvoj Ligi nastupajući za Bosco. Tamo je u 12 nastupa prosječno bilježio 6.6 poena i 3.5 skokova po susretu.

  Rašić igra na vanjskim pozicijama, ima raznovrstan napadački repertoar te će mu eventualna minutaža u zadarskom sastavu, ovisno naravno koliko se uspije za istu izboriti, itekako koristiti u daljnjoj, nadajmo se uspješnoj karijeri.

  Photo: Šime Zelić/KK Sonik Puntamika

  LOVRE RUNJIĆ / 2000 god / 197 cm / Krilo – šuter

  Splićanin Lovre Runjić još je jedan mladi talent koji je Sonik Puntamiku prepoznao kao dobar put za daljnji razvoj karijere. Prošle je sezone ovaj 20-godišnjak igrao za Split i Universitas. U Premijer Ligi bilježio je 2.9 poena i 1.6 skokova za 10.2 minute na parketu, dok je u Prvoj Ligi bio na prosjecima od 9.9 poena, 4.4 skokova i 4.1 asista za 31.9 minutu u igri.

  Runjić igra na vanjskim pozicijama, solidan je spot-up šuter, ali i jako dobar kreator, dok u obrani dobro zatvara šut, ali malo slabije brani prodore pod obruč.

  FILIP JOŠIĆ / 1996 god / 190 cm / Bek šuter

  Domaći dečko Filip Jošić prošle je sezone prvi puta stupio na parkete Premijer Lige i svoj je posao korektno odradio. Riječ je o klasičnom šuteru, koji nema drugih napadačkih rješenja, dok ga u obrani krasi agresivnost, ali i fizička limitiranost da brani druge pozicije osim onih bekovskih, ako brani igrače sličnih fizičkih karakteristika.

  Prošlu sezonu završio je s prosjecima od 6.5 poena, 2.0 skoka i 1.1 ukradenom loptom za 16.5 minuta na parketu, uz sasvim dobrih 40% šuta za tri poena.

  TEO PETANI / 1988 god / 190 cm / Bek

  Teo Petani je veoma poznato ime na parketima hrvatske košarke, igrač sa 200-tinjak nastupa u prvom rangu hrvatske košarke, uz iskustvo igranja u Slovačkoj te u Balkanskoj Ligi. Prošle je sezone u dresu Sonik Puntamike bilježio 8.5 poena, 3.0 skoka i 2.8 asistencija po utakmici.

  Od klasičnog playmakera Petani se kroz godine razvio u Combo beka, koji je prošle sezone najviše minuta provodio na poziciji 2, odakle je djelovao kao glavni šuter momčadi i sekundarni kreator, te je svoj posao korektno odradio, iako je bilo utakmica u kojima ga šut nikako nije služio. Iako je na klupi novi trener, Petani će i ove sezone biti produžena ruka trenera na parketu te igrač sa najviše autoriteta u svlačionici i na parketu.

  MARIN VRUČINIĆ / 1997 god / 190 cm / Bek

  Nakon dvije sasvim dobre sezone u dresu Kaštela, za koje je nastupao u Prvoj Ligi, Marin Vručinić vraća se na premijerligaške parkete, na kojima je u dresu Splita ubilježio ponešto minuta u sezoni 2017/18.

  Sa 15.0 poena, 2.6 skokova, 3.5 asistencija i fantastičnih 49% šuta za tri poena, prošle je sezone bio najbolji igrač Ribola-Kaštela, predvodivši svoju momčad u poenima, šutu za tricu i sa linije slobodnih bacanja. Kaštelani su igrali nešto drugačiju košarku, bez klasičnih podjela na vanjskim pozicijama, ali unatoč tome možemo konstatirati da Vručiniću najbolje leži igra na obje bekovske pozicije, s kojih može ili kreirati ili kažnjavati obrane šutom.

  DINO PALČIĆ / 1990 god / 185 cm / Razigravač

  Dinamični, brzi i okretni Dino Palčić pravi je klupski igrač, zahvalan za treniranje i vođenje. Lani je imao ulogu startnog razigravača, te je bilježio 6.6 poena, 2.6 skokova i 3.5 asistencija po utakmici, sudjelovavši u 20.9% svih poena i djelivši 25.30% svih asistencija dok je bio na parketu.

  Ljevorukog Palčića vrlo vjerojatno u novoj sezoni očekuje manja uloga na parketu, ali za očekivati je da će on svaku sekundu provedenu na parketu ostaviti tamo svoje srce i uvijek dati sve od sebe.

  JAKOV VLADOVIĆ / 1983 god / 185 cm / Razigravač

  Najzvučnije i daleko najpoznatije ime u sastavu Sonik Puntamike je razigravač Jakov Vladović, igrač sa nastupima u Euroligi, Eurocupu, Eurochallengu te stotinjak nastupa u ABA Ligi. On zelenima pristupa nakon što je prošlu sezonu proveo u Šibenci, gdje je bilježio 12.7 poena, 4.2 skokova i 3.7 asistencija po utakmici.

  Vjerojatno nema pratitelja Premijer Lige u Hrvatskoj koji ne poznaje sve vrline i mane Vladovića, dobrog kreatora i pouzdanog šutera, koji će uvijek preuzeti loptu u svoje ruke u ključnim momentima utakmice, a Sonik Puntamika je dobila igrača od velikog povjerenja, koji ako održi razinu fizičke spreme ih može povesti do gornjeg djela ljestvice.

   

  Photo: Šime Zelić/KK Sonik Puntamika

  NAJČITANIJE VIJESTI TJEDNA

  zadnje objave