Srijeda, 29 lipnja, 2022
More

  Analiziramo momčadi HT Premijer lige: Zabok

  Jedna od najkonstantnijih momčadi u Premijer Ligi je ona Zaboka. Od kad su ušli u najjači rang natjecanja još 2008. godine, redovito su bili plasirani između sedmog i 10. mjesta, uz tek tri sezone izvan tog plasmana. U klubu vode brigu u kontinuitetu, te je u rosteru nekoliko igrača sa uzastopnim sezonama u jedinom zagorskom premijerligašu.

  Momčad Zaboka biti će vjerojatno najviša u Premijer Ligi, sa čak šestoricom igrača sa više od dva metra visine i složena po nekom starom sustavu pozicija u momčadi. Sve to s klupe će drugu sezonu zaredom voditi Ivan Tomas, a momčad se najviše pojačala na centarskim i krilnim pozicijama, dok će na bekovima ordinirati već uhodani tandem Luka Tomas i Andro Anzulović.

  Definitivno ne treba očekivati nikakav povijesni rezultat od ove momčadi Zaboka, ali konstanta je ono što ih krasi, pa plasman na rubu poretka koje vodi u doigravanje predstavlja realno očekivanje za njih.

  DOLASCI:                            

  Gašpert (St. Mary’s – NCAA D2)                  

  Primorac (Kapfenberg – Austrija)            

  Maričević (South Florida – NCAA D1

  Marić (Alkar – Hrvatska) 

  Krajinović (H. Analitica – Hrvatska)                

  ODLASCI:

  Lončar (Enea Astoria – Poljska)

  Čutuk (St. Polten – Austrija)

  Galić (bez kluba)

  Smajlagić (bez kluba)

  Mandić (Široki – BiH)

  Zebić (bez kluba)

  SASTAV:

  MATEJ GAŠPERT / 1997 god / 211 cm / Centar

  Riječanin Matej Gašpert svoj će put profesionalnog košarkaša započeti u Zaboku. Nakon početaka u Školi košarke Uskok, Gašpert kao kadet prelazi u redove Cedevite, gdje se zadržava sve do dolaska na studij u Sjedinjene Američke Države.

  Protekle dvije sezone proveo je studirajući i igrajući za sveučilište St. Mary’s  iz Teksasa, za koje je prošle sezone upisivao 6.4 poena i 4.5 skokova po utakmici. Tokom svog boravka u SAD-u razvio je šut za tricu, kako u volumenu tako i u efikasnosti, te jako dobro širi reket, naročito nakon što se rola vani po postavljenom bloku. Ima solidan rad nogu, širok raspon ruku kojim dobro pokriva reket, a manjkavost mu je svakako fizička snaga, koju će morati nadograditi za borbu pod koševima.

  MLADEN PRIMORAC / 1990 god / 210 cm / Centar

  Iskusni Mladen Primorac u Zabok stiže iz austrijskog Kapfenberga, gdje je prošle sezone osvojio Kup te bilježio 9.3 poena, 6.3 skokova i 2.3 asistencije, a ranije je u sezoni nastupao za Šibenku i Dubrovnik. Većinu karijere Primorac je proveo izvan Hrvatske, gdje je osim prošle sezone jedino na početku karijere i u sezoni 2018/19 nastupao za Bosco, a u ostalim sezonama za slovenske klubove Tajfun Šentjur i Rogaška Crystal te češke USK Praha i JBC Brno, u čijem je dresu proglašen za najboljeg igrača Alpe-Adria Cupa u sezoni 2017/18.

  Primorac također voli širiti reket te šutirati s trice, ali nije odveć opasan šuter, te je puno efikasniji unutar reketa, gdje svojom snagom i fizikalijama lakše pronalazi put do koša.

  KAPFENBERG,AUSTRIA,11.DEZ.19 – BASKETBALL – Austria Cup last sixteen, Kapfenberg Bulls vs Oberwart Gunners. Image shows the rejoicing of Mladen Primorac (Bulls).
  Photo: GEPA pictures/ Hans Oberlaender

  ANTUN MARIČEVIĆ / 1991 god / 208 cm / Centar – krilni centar

  Još jedan povratnik sa studija u SAD-u je Antun Maričević, 208 centimetara visoki Novogradiščanin koji je većinu svoje karijere proveo na poziciji centra, ali može odigrati i četvorku. On je protekle dvije godine proveo na sveučilištu South Florida, gdje je upisivao 4.1 poena i 2.9 skokova na posljednjoj godini studija. Sa NetRatingom od +18.1 bio je drugi u poretku među svojim suigračima,  te je s njim na parketu momčad primala svega 96.4 poena na 100 posjeda.

  Aktivan je u igri na niskom postu, odakle je postigao 67.3% svih svojih prošlosezonskih poena, a ističe se i u obrani iste pozicije, odnosno situacije u reketu, kojeg dobro brani. Svakako je riječ o interesantnom igraču, odličnih fizičkih karakteristika, koji bi uz kvalitetan rad na nekim elementima igre mogao postati jako dobar košarkaš.

  ANTONIO ČRNJEVIĆ / 1994 god / 202 cm / Krilni centar

  Dijete Zaboka ulazi u svoju već jedanaestu sezonu sa matičnim klubom, te je za očekivati da će ponovno imati rolu u momčadi sa 20-ak minuta po utakmici, kao i svih ovih prethodnih sezona.

  Prošlu je u 21.1 minutu koliko je prosječno boravio na parketu, Antonio Črnjević ubacivao 5.6 poena, hvatao 2.7 skokova i dijelio 2.4 asistencije, uz sjajnih 42% šuta za tri poena. Igra na poziciji niskog krila, a krasi ga vrlo dobar pregled igre i kreativnost za poziciju koju igra, dok u obrani može pokrivati pozicije od 3 do 5, uz vrlo dobru obranu na perimetru.

  PATRIK JAMBROVIĆ / 1994 god / 203 cm / Krilni centar – krilo

  Patrik Jambrović ulazi u svoju petu sezonu sa Zabokom, gdje je u protekle četiri imao ulogu rotacijskog igrača na krilnim pozicijama, a isto može očekivati i u novoj sezoni. Nakon mladđih selekcija KK Međimurja odlazi u Kvarner 2010, gdje dobiva prve prave seniorske minute, prije nego li 2016. godine pristupa Zaboku.

  Prošlu sezonu Jambrović je bilježio 8.1 poena, 4.2 skoka i 1.7 asistenciju po utakmici, uz dobrih 39% šuta za tricu i NetRating-om +9.0. Dobro trči kontranapade i efikasan je u realiziranju istih, a dobar dio poena postiže također iz Catch&Shoot situacija. S dobrim radom nogu i solidnim rasponom ruku može pokriti više pozicija te preuzimati u obrani, te je solidan kradljivac lopti.

  GABRIEL MARIĆ / 1999 god / 203 cm / Krilo

  Talentirani 21-godišnji Gabriel Marić košarkaški je odrastao na Gripama, ali već s 19 godina se odlučio karijeru nastaviti u Alkaru, ocijenivši da će tamo dobiti više prilike za igru i napredak, te nije pogriješio. Prošle sezone bio je jedan od ponajboljih igrača sinjskog sastava sa 11.6 poena, 2.9 skokova i 1.7 asistencija po utakmici, sudjelovavši u 21.8% svih Alkarovih poena dok je bio na parketu, što je za igrača na njegovoj poziciji lijep udio.

  Napadački je raznovrstan, te je gotovo 60% svih svojih prošlosezonskih akcija završavao prodorom jedan na jedan, izolacijom ili spot-up šutom, a nerijetko je koristio i igru na niskom postu i poentiranje iz tranzicije, te je bio podjednako efikasan iz svih tih situacija. U obrani također jako dobro brani situacije jedan na jedan, te je dobar na izlasku na šut protivnika, dok treba poraditi na obrani na niskom postu i biti malo aktivniji na liniji dodavanja.

  Sve u svemu, Marić bi za Zabok svakako trebao predstavljati igrača prve petorke, koji u niskim postavama može igrati i poziciju visokog krila, a još uvijek je dovoljno mlad da unaprijedi neke elemente svoje igre i predstavi se kao pravo pojačanje za klub. 

  DEMIAN BALAŠKO / 1997 god / 197 cm / Krilo

  Prošla je sezona bila prva za Demiana Balaška koju je proveo na parketima Premijer Lige, te je u 15 nastupa bilježio 2.2 poena i 2.1 skoka u prosjeku. U nekim je utakmicama znao dati pozitivan impuls s klupe, a od njega će se isto očekivati i u novoj sezoni.

  LUKA KRAJINOVIĆ / 2000 god / 198 cm / Krilo – šuter

  Još jedan talentirani mladić koji igra na poziciji krila, ali i šutera, je Luka Krajinović, 20-godišnjak koji je nakon odrađenog juniorskog staža u Cedeviti, prošlu sezonu dobio prvu pravu seniorsku priliku i to u Hermes Analitici, gdje je za 15.8 minuta na parketu upisivao 5.5 poena i 1.2 skoka uz čak 50% šuta za tri poena.

  Klasični je spot-up šuter, koji je 52% svih svojih pokušaja prošle sezone ispalio iz tih situacija, a voli i završiti oko obruča kroz tranzicijsku igru. Svakako će biti jedan od rotacijskih igrača Zaboka koji može svojim šutom promijeniti tijek susreta i za očekivati je da i u novoj sezoni dobije solidnu minutažu na parketu. 

  IVAN MARTINKO / 1998 god / 191 cm / Bek šuter

  Domaći dečko Ivan Martinko ulazi u svoju već sedmu sezonu sa Zabokom na sceni Premijer Lige, ali u proteklih šest je skupio tek 68 minuta na parketu u ukupno 29 utakmica, te je njegov učinak zanemariv i uglavnom se svodio na minute u takozvanom Garbage time-u.

  Ipak, uvijek je važno imati domaćeg igrača u kadru, a Martinko će se zasigurno nadati da je ovo sezona u kojoj će napokon dobiti malo više prilika da pokaže svoje košarkaške vještine.

  ANDRO ANZULOVIĆ / 1991 god / 192 cm / Bek

  Sedma sezona u Zaboku biti će ovo i Andri Anzuloviću, ali ne uzastopna, jer je dvije sezone proveo igrajući Regionalnu Ligu u Njemačkoj. Igra na obje bekovske pozicije, a poznat je kao dobar defanzivni igrač, veoma zahvalan, sa malo grešaka, ali i rizika u napadačkom dijelu igre.

  Prošlu sezonu Anzulović je završio sa 6.3 poena, 2.3 skoka, 3.4 asista i 1.3 osvojenom loptom po utakmici, uz sjajan NetRating od +19.6, djelivši 21.60% od svih asistencija dok je bio na parketu. Bio je najbolji igrač lige po omjeru asistencija i izgubljenih lopti sa 4.07, a sa omjerom 1.60 u odnosu osvojenih i izgubljenih lopti bio je treći igrač lige.

  LUKA TOMAS / 1999 god / 193 cm / Razigravač

  Mlađi brat trenera Ivana Tomasa – Luka Tomas, koji je glasio za jednog od najvećih talenata hrvatske košarke u svojoj generaciji, ulazi u svoju treću, a drugu punu sezonu sa Zabokom nakon propale avanture u Zadru. Prošlu je sezonu pokazao svoj potencijal, bilježivši 15.5 poena, 3.8 skokova i 4.1 asistenciju po utakmici.

  Sudjelovao je u čak 32% poena svoje ekipe dok je bio na parketu, čime je bio četvrti igrač lige, kreirao je 24.15% svih asistencija, a učinkovitost je popraćena dobrim USG% od 23.89%.

  Tomas prvenstveno igra na poziciji razigravača, a može igrati i na mjestu šutera. Najviše voli napadati jedan na jedan i iz Pick’n’Rolla, najviše se orijentiravši na lijevu stranu napada, dok je u obrani dobro brani vanjski i šut s poludistance, dok je kod prodora mogao to i bolje zatvarati.

  Pred njim je sezona u kojoj bi trebao potvrditi svoju kvalitetu i dokazati da je igrač za veću razinu natjecanja od Premijer Lige.

  ŠIME LOVRE LISICA / 1998 god /190 cm / Razigravač

  Zadraninu Šimi Lisici ovo će biti četvrta sezona u Zaboku, a prošle je prvi puta imao neku konkretniju minutažu da pokaže svoje mogućnosti, te je za 17.0 minuta na parketu bilježio 8.1 poena, 1.5 skokova i 2.1 dodavanja. Svoju je priliku iskoristio pozitivnim pristupom na parketu te time zaradio povjerenja trenera Tomasa i za narednu sezonu.

  Solidan je šuter te je više od polovice svih svojih šuteva prošle sezone ispalio iza linije za tri poena, a voli i probati s poludistance, te se rjeđe zabija u reket. U obrani ga krasi požrtvovnost i solidna igra jedan na jedan. Može pokriti pozicije 1 i 2, a vrlo vjerojatno će i u novoj sezoni imati ulogu igrača s klupe.

  MARTIN TUĐEN / 1997 god / 183 cm / Razigravač

  Još jedno dijete kluba, koji više od mrvica što se minutaže tiče nije još dobio u dosadašnjih osam sezona u prvoj momčadi Zaboka. Prošla je sezona za Martina Tuđena bila najveća što se minutaže tiče, te je na parketu u 14 utakmica provodio po 4.9 minuta i postizao 1.6 poena.

  NAJČITANIJE VIJESTI TJEDNA

  zadnje objave