Apel za košarku Miroslava Nađa: – ‘Dignimo glas!’

Gospodin Miroslav Nađ iznimno je cijenjena osoba, kako u hrvatskoj, tako i u regionalnoj košarci, a povodom predstojećih izbora za predsjednika Hrvatskog košarkaškog saveza odlučio je poslati apel.

Svi mi koji ‘živimo’ košarku znamo tko je Miroslav Nađ – forumska legenda i osoba koja svoj ugled uživa zbog kvalitetnih razmišljanja i postova koji gotovo uvijek slože i one najveće protivnike.

Gospodin Nađ odlučio je poslati ‘Apel za košarku’ na 450 adresa raznih košarkaških djelatnika, ali i medija, u kojem navodi činjenice vezane uz izbor novog vodstva Hrvatskog košarkaškog saveza. Tekst prenosimo u cijelosti.

‘Poštovani kolege košarkaški djelatnici i članovi izborne skupštine,

S obzirom na to da nam se bliži dan izborne skupštine zakazane po žurnom postupku za 14. svibnja, uz samo desetak dana za pripremu i kampanju za sve eventualne kandidate, ovim dopisom želim vam ukazati na određene činjenice vezane za aktualnog predsjednika saveza, ujedno i prema svemu sudeći jedinog kandidata za novog predsjednika saveza.

Hrvatski košarkaški savez (HKS), krovna je organizacija za košarku u Hrvatskoj. Utemeljen je 19. prosinca 1948. pod nazivom Košarkaški savez Hrvatske. Košarkaški savez Hrvatske bio je u sastavu Košarkaškog saveza Jugoslavije, a 17. studenog 1991. postao je samostalni sportski savez pod današnjim imenom.

Hrvatski košarkaški savez je neprofitna udruga građana koja se financira isključivo iz sredstava državnog proračuna i donacijama tvrtki koje su u državnom vlasništvu. Nikada niti jedan predsjednik u povijesti Hrvatskog košarkaškog saveza nije primao plaću ili naknadu za svoj rad, jer su tu časnu funkciju kroz povijest obnašali istaknuti košarkaški djelatnici i osobe koje su svojim radom u košarkaškom sportu ostavili duboki trag. Nikola Rukavina nije u povijesti hrvatske košarke nikakav istaknuti košarkaški djelatnik, niti je ostavio ikakav trag u povijesti hrvatske košarke.

Na saboru HKS-a dana 10. prosinca 2022. godine predložena je i izmijenjena odredba Statuta udruge na način da se donese nova odredba Statuta koja bi omogućila da predsjednik ostvaruje primanja, tako da mu se isplaćuje, počevši s 01. siječnja 2023. godine mjesečna plaća ili naknada za rad u bruto iznosu od 4.515,27 € (34.000,00 HRK). To znači da je Nikoli Rukavini do sada isplaćeno 18.061 € (136.000,00 HRK). Na razini jedne godine Nikoli Rukavini na položaju predsjednika HKS-a bit će isplaćeno cca 54.183,24 € (408.000,00 HRK).

Kako bi shvatili koliko je to enormno veliki iznos koji se isplaćuje predsjedniku neprofitne udruge građana ističem da je to iznos veći od prosječnog iznosa godišnjeg proračuna kojeg 90% košarkaških klubova u Republici Hrvatskoj ima na raspolaganju. A ti košarkaški klubovi koji imaju godišnji proračun manji od plaće predsjednika HKS su nositelji cjelokupnog košarkaškog sporta u Republici Hrvatskoj, jer bez klubova, kojih isključivo zbog nedostatka financijskih sredstava ima sve manje, ne bi bilo niti potrebe za Predsjednikom HKS-a.

Pored navedenog protiv Nikole Rukavine je u veljači potvrđena optužnica na Županijskom sudu u Dubrovniku gdje ga se tereti za kazneno djelo protiv opće sigurnosti, odnosno da je nezakonitim postupanjem, zajedno s još četvero kolega, izazvao opasnost po život ljudi i imovine većeg opsega čime je prouzročena smrt više osoba, kao i imovinska šteta velikih razmjera.

Vrlo često se pozivamo na zapadne demokracije i poistovjećujemo s njima, pa ugledajmo se i sada na te demokratske standarde gdje se osoba protiv koje se vodi kazneni postupak ne može iz etičkih i moralnih razloga niti kandidirati na neko vodeće mjesto, samim time ne može biti niti izabrana. Moralna obaveza predsjednika saveza u tom trenutku je podnošenje ostavke. Nikola Rukavina ne samo da nije podnio ostavku, već se ponovo kandidira.

Ne treba zaboraviti nekoliko činjenica vezanih za glavnog tajnika g. Josipa Vrankovića. Prije svega potrebno je napomenuti kako g. Vranković nije trebao ni biti imenovan za glavnog tajnika jer u trenutku imenovanja nije imao jedan od osnovnih uvjeta za tu funkciju, formalno obrazovanje. Naknadno je upisao i završio potrebnu naobrazbu, što ne umanjuje nelegalnost prvotnog imenovanja.

Ujedno ću napomenuti kako je upravo glavni tajnik akter najbrutalnijeg napada na novinara zabilježenog u Hrvatskoj, kako je to naveo Večernji list prije nekoliko godina. Zbog fizičkog napada na novinara Sportskih novosti Juricu Radića, Josip Vranković je pravomoćno osuđen na četiri mjeseca zatvora uvjetno, uz rok kušnje od godinu dana.

Ovim putem apeliram na sve košarkaške djelatnike, a posebno na predstavnike na izbornoj skupštini, koji bi morali biti predstavnici svih košarkaških djelatnika, a ne glasači vodstva, da dobro razmisle žele li stvarno Nikoli Rukavini povjeriti vođenje saveza kada se uzmu u obzir sve ranije navedene činjenice. Treba li nam vodstvo koje je pod optužbama ili osuđivano? Kakav plan i program razvoja te ulaganja pred vas stavlja kandidat? Jer ako konkretnog plana i zaokreta nema, nastavljamo istim smjerom, a svi vidimo gdje nas je taj smjer doveo. Ako nema nove strategije i zaokreta u sportskoj politici, što nismo vidjeli u minulom vremenu, nema niti napretka.

Razmislite dobro i dignite glas jer šutnjom nećemo podići košarku s ovih najnižih razina u povijesti, kako na reprezentativnom tako i na klupskom nivou. Dignite glas i zahtijevajte od svojih zastupnika u skupštini da glasaju za dobrobit košarke, jer unatoč tome što ne postoji protukandidat, ne mora se dati glas niti onom jedinom kandidatu.

Hvala i srdačan pozdrav

Miroslav Nađ

Related Articles