Babić: Ako ne igraš 100 posto na Gripama, ne možeš pobijediti

Array

Nakon utakmice trećeg kola ABA lige između Splita i Cedevite u kojoj je slavio domaćin i tako potvrdio svoju dominaciju na Gripama, a gostima zanijekao prvu klupsku pobjedu u toj “utvrdi”, pred novinare su izašli domaći i gostujući trener te bivši igrač Splita, a danas igrač Cedevite, Luka Babić.

Mladen Erjavec, trener domaćih smatra da su u ovoj utakmici igrali bolje nego u prošlom kolu, kada su pobijedili Zvezdu sa 17 razlike. Priznaje i da su dio utakmice bili na svom limitu, a da je kvaliteta Cedevitinih igrača zaslužna za to što u ranijoj fazi utakmice nisu napravili veću prednost. Zaključio je da su na kraju možda imali malo sreće kad Cedevitini igrači nisu pogodili trice za produžetak, no da su ipak zasluženo pobijedili, za što je zaslužna dobra priprema i vjera igrača u sebe.

Luka Babić je u svojoj izjavi bio kritičan prema sebi i suigračima, a dosta se opširno osvrnuo i na Gripe, atmosferu pogubnu za goste te možda indirektno, podsvjesno implicirao da ukoliko se tamo od sebe ne da više od sto posto, ne odigra jedna utakmica bez grešaka, kakvu bilo koja momčad iznjedri tek nekoliko puta svake sezone, a u ovoj fazi rijetko, gotovo je nemoguće računati na dva boda.

“Čestitam Splitu na zasluženoj pobjedi, znali smo da će biti teška utakmica, ovdje neće proći lako ni jedna ekipa koja dođe, nismo odigrali dobru obranu prvo poluvrijeme i poslije se bilo teško vratiti. Ako ne igraš ovdje na Gripama sto posto, ako ne igraš svih četrdeset minuta, cijelu utakmicu jako, nema šanse da ćeš dobit. Poslije smo se vratili, ali opet smo krenuli s nekim nerezonskim šutevima, nismo pogodili 50% slobodna bacanja i nema šanse da ćeš dobit u Splitu.”

U njegovom slučaju, kao bivšeg igrača Splita, još uvijek mladića, daleko od pravog profesionalca, djelovale su emocije. U ovakvoj utakmici svakako otegotna okolnost, jer, iako je to bilo ljudski i za očekivati, trpjela je izvedba na terenu, što Babić i sam priznaje:

“Emocije su me malo prevladale, nisam mislio kada uđem u utakmicu da će tako biti, u šutevima mi se tresla ruka i nisam očekivao da će biti ovako teško igrati.”

Trener gostiju, za kojeg je ovo gostovanje emocionalno vjerojatno najteže u ABA ligi, a možda će mu i neka u Euroligi biti lakša, nije krio da izvedbom svojih igrača nije bio zadovoljan,  no opet, kao da ga poraz nije previše zabolio, jer je još nakon Radničkog rekao da ako ponove onakvu igru, da će u Splitu izgubiti.

Ovo nije naša igra, ja sam upozoravao poslije dvije pobjede, međutim kao što ja ne poznam još uvijek moje igrače, očigledno oni ne poznaju mene. Rekao sam poslije pobjede nad Radničkim da nisam zadovoljan igrom i da to ne smije biti naš uzor, naš model igre, ja sam vidio da tu nešto ne valja”, izjavio je trener Maljković.

Osvrnuo se i na očekivanja i plan za sljedećih nekoliko dana, prije svega na gostovanje u Kaunasu te kratko sumirao utakmicu i objasnio da je utakmica izgubljena jer su jednostavno nadigrani od trenutno malo bolje i za taj susret motiviranije momčadi:

“Znači, Cedevitu čekaju teški dani rada, imamo jedan veliki problem, nema vremena. Već u srijedu putujemo u Kaunas. U svim segmentima igre Jugoplastika je bila bolja, pitanje je vještine, nije pitanje novca. Oni su mudro odigrali utakmicu, u nekim fazama u granicama svog limita, i potpuno je zasluženo dobili, potpuno zasluženo.”

Završio je mišlju koja je možda i prikladnija za intimniju atmosferu svlačionice i samo za uši igrača, no koja je proizlazila iz svega viđenog. Da su njegovi igrači doista vjerovali u nju, bili “nabrijaniji” na utakmicu, u Zagreb bi se unatoč Gripama i Splitu vjerojatno vratili s 3-0 umjesto 2-1.

“Ako Cedevita misli jurišati na vrh ili da bude pri vrhu, mora prije svega promijeniti mentalni odnos prema utakmici. Danas ne možeš nikoga dobiti ako nisi 120 posto spreman da igraš utakmicu. 100% nije dovoljno.

Related Articles