Bennetonu međunarodni U14 turnir u Šibeniku

Array

Drugo izdanje velikog međunarodnog Božićnog košarkaškog turnira, u organizaciji Jolly Jadranske banke za dječake do 14 godina u potpunosti je ispunilo očekivanja.

Da će to biti vrlo zanimljiv turnir najavljivao je već roster momčadi koje su ove blagdanske dane odlučile provesti u Šibeniku. Uz domaći sastav Jolly JBŠ tu je bio i drugi šibenski predstavnik OKK Dražen Petrović, te Kvarner, Split i Dubrovnik iz Hrvatske, KOŠ Sarajevo i Široki Wwin iz BiH, te perjanica talijanske škole košarke Benetton iz Trevisa.

Nakon igranja po skupina odmah se vidjelo da talijanski predstavnik dominira i to najviše zahvaljujući snazi kolektiva, dok je igra Splita bazirana na učinkovitosti dvojca KotruljaKalajdžić. Upravo njih dva vukli su Žute do finala, a svakako da je najzanimljiviji dvoboj bio onaj polufinalni između lanjskog pobjednika Širokog WWina i Benettona.

U vrlo uzbudljivoj završnici Benetton je slavio s jednim poenom razlike i otišao u finale, gdje je upravo zahvaljujući velikoj rotaciji bez problema slomio Splićane.

U susretu za treće mjesto Široki je brzo stekao prednost nad Dubrovnikom, no prerane izmjene vratili su mlade gospare u igru, pa su Širokobriježani strepili do posljednjeg trenutka.

Peto mjesto pripalo je sarajevskoj školi košarke KOŠ, koju vodi nekadašnji BiH internacionalac Sejo Bukva. U redovima Sarajlija ima nekoliko zanimljivih igrača, od kojih moramo izdvojiti mladog hrvatskog reprezentativca Sandra Antunovića, te Dženana Musu, koji se svidio svima.

Kvarner iz Rijeke na turnir je stigao s tankim rosterom, no briljirao je Josip Barnjak, koji je unatoč ozljedi vukao svoju momčad i doveo je do šestog mjesta, iako su do posljednjeg kola igranja po skupinama bili u igri za polufinale. Inače, Barnjak je s prosjekom od 24,6 poena po susretu najbolji strijelac turnira.

Što reći o dva šibenska kluba? Kod oba je evidentan nedostatak visokih igrača, što su protivnici znalački koristili. Najbolje se to vidjelo u ogledu Jolly JBŠ i Dubrovnika, kada su domaći imali i prednost, no jednostavno nisu mogli parirati Domagoju Proleti, koji je povukao svoju momčad do pobjede.

Ovaj turnir ponudio je odlučnu košarku s obzirom na uzrast, a Benetton je na najbolji mogući način pokazao da u radu s mladima ima viziju jer jednostavno njihov sustav igre ne dozvoljava pojedincu da iskoči, no isto tako valja istaknuti Cesarea Barbona, koji je ponio titulu MVP turnira.

Prigodne poklone najboljoj petorci, strijelcu, šuteru za tri, igraču i kapetanima ekipa podijelili su Neven Spahija, proslavljeni hrvatski trener, Josip Stojanović, predsjednik županijskog košarkaškog saveza i Anđelko Matov, šef omladinskog pogona Jolly Jadranske banke.

“Turnir je ispunio očekivanja, a posebno nas veseli da su svi gosti bili oduševljeni uvjetima i smještajem. vjerujte mi smo i za ovu drugu godinu odbili nekoliko ekipa koje su se same nudile da ih pozovemo, ali jednostavno nije bilo mogućnosti, stoga vjerujem da će sljedeće godine ovaj Božićni turnir biti još jači. Što se tiče naše ekipe vidjeli ste i sami da nemamo visinu, jednostavno nam je prostor skučen, i to je možda u ovom trenutku najveći problem šibenske košarke”, istaknuo je po završetku turnira Anđelko Matov glavni organizator cijeloga događanja.

Drugoga dana turnira organizirana je i All-stars utakmica između skupina, u kojoj smo vidjeli svo veselje koje košarka nudi četrnaestogodišnjacima. Bilo je puno atrakcije, driblinga i trica, a posebno zanimljivo bilo je u natjecanju za tri poena.

Najbolju formu je pokazao Luka Kotrulja koji je sakupio najveći broj poena, a svakako najveći aplauz pripao je dvanaestogodišnjem Karlu Petkoviću koji je branio boje domaćeg kluba. Inače valja napomenuti da su na cijelom turniru najveću podršku imali košarkaši Benettona koji su u Šibenik stigli u pratnji tridesetak roditelja koji su upoznali ljepotu šibenske obale i bodrili svoje mezimce.

Razigravanje za plasman, poredak, nagrade i priznanja:

Utakmica za 7.mjesto:
Jolly JBŠ – Dražen Petrović 68:63

Utakmica za 5.mjesto:
Koš Sarajevo – Kvarner 72:58

Utakmica za 3.mjesto:
Široki – Dubrovnik 56:53

Finale:
Benetton – Split 69:48


Konačni poredak:
1. Benetton
2. Split
3. Široki Wwin
4. Dubrovnik
5. KOŠ Sarajevo
6. Kvarner Rijeka
7. Jolly Jadranska banka
8. OKK Dražen Petrović


Najbolja petorka turnira:
Matteo Michelin (Benetton), Luka Kotrulja (Split), Cesare Barbon(Benetton), Mateo Čolak (Široki), Domagoj Proleta (Dubrovnik)

Šut za 3 poena:
1. Luka Kotrulja (Split) 13, 2. Cesare Barbon (Benetton), 3. Kenan Čoloman (KOŠ Sarajevo)

Najbolji strijelac turnira:
Josip Barnjak (Kvarner Rijeka) 123 poena

MVP turnira:
Cesare Barbon (Benetton)

Related Articles