Bojan Bogdanović ima novog trenera!

Preuzet će ih Monty Williams i primati rekordnu plaću u NBA-u u visini od čak 78,5 milijuna dolara tijekom planiranih šest godina tog ugovora. Williams bi tako oborio rekord te postao najplaćeniji trener u povijesti NBA lige ako odradi ugovor od osam godina do kraja.

Zamjenit će tako Dwanea Caseya koji je vodio Pistonse u posljednjih pet sezona u kojima je ostvario 121-163 omjer te se nijednom nije kvalificirao u doigravanje.

Monty Williams je u sezoni 2020.-2021. vodio Sunse do drugog mjesta na Zapadu s omjerom 51-21 nakon što su sezonu ranije završili s omjerom 34-39. Te su sezone otišli i do velikog NBA finala gdje su poraženi 4-2 od Bucksa, a Monty je te godine vodio momčad Zapada na All-Staru kao nagradu za odličnu sezonu sa Sunsima. To je bilo prvo finale za Sunse od 1993. godine i ere Charlesa Barkleya.

Iduće sezone je digao učinak Sunsa na još veću razinu pa su završili regularnu sezonu sa 64-18 učinkom što je rekord te franšize. Tim učinkom su imali i najbolji omjer cijele lige pa je Williams dobio nagradu za trenera sezone.

Ono što će ostaviti mrlju na vrijeme provedeno sa Sunsima su teški porazi Sunsa u eliminacijskim utakmicama dvije sezone u nizu. Prošle je sezone u sedmoj utakmici polufinala Zapada bio poražen od Dallasa s čak 33 razlike, a ove sezone od Denvera u šestoj utakmici polufinala Zapada s 25 razlike. Na rosteru je imao sjajan trozubac Chris Paul-Devin Booker-Kevin Durant, ali godine i neuigranost su ga koštale prolaska u finale Zapada.

Ono što je pozitivno je da je jednu “mrtvu” franšizu digao u visine jer su Sunsi u tri sezone prije njegovog dolaska zabršiki predzadnji, a zatim i dva puta zadnji na Zapadu da bi ih on prvo dignuo na rub ulaska u doigravanje kroz Play-In turnir, a zatim i veliko NBA finale i prvo mjesto Zapada. Detroit također tavori na dnu Istoka već godinama i čini se kako je Monty idealan trener za takvu sredinu.

Još jedna pozitivna stvar je da je potentnog Devina Bookera dignuo na viši nivo te ga je od statusa mlade zvijezde promovirao u “superstara” i legitimnog MVP kandidata. Jedan takav ga čeka i u Detroitu, a njegovo ime je Cade Cunningham. Pokazao je da može, sada samo treba iskusna trenerska ruka kona će ga “ispolirati” do kraja.

Sve u svemu, Babo napokon ima razloga za optimizam u Detroitu.

 

Related Articles