Buovac o prilagodbi u SAD, reprezentaciji i sveučilištu

Array

Matej Buovac, 19-godišnji nekadašnji član Dubrave je prije više od godinu dana napustio zagrebački klub i otišao na školovanje u SAD. Nakon godine iskustva u privatnoj srednjoj školi La Lumiere od ove jeseni prelazi na studij New Mexico gdje bi trebao biti slijedeće četiri godine.

O prvoj provedenoj godini u SAD Matej ističe samo riječi hvale.

Prilagodba je u početku bila teška. Emocije su bile velike zbog odlaska od obitelji i prijatelja. Međutim dosta brzo sam uhvatio ritam. Nisam imao puno problema s jezikom jer sam imao dosta dobro znanje. U Indiani sam bio izuzetno lijepo primljen od strane obitelji, škole i suigrača i imam samo riječi hvale za prvu godinu provedenu u SAD.

Nastava u školi je puno više prilagođena sportašima nego u Hrvatskoj.

Da, drugačiji je sistem rada nego u Hrvatskoj. Ja sam naprimjer jedno polugodište imao samo pet predmeta i to onih koji mi trebaju za fakultet. Nastava je lakša, ali kad imaš manji broj predmeta lakše je raditi za razliku od gimnazije u Zagrebu gdje sam imao 15 predmeta.

Što se košarke tiče?

Pa meni u radu nije bila neka velika razlika između rada u Dubravi i tamo. Dečki mojih godina su fizički bolje građeni nego igrači u Hrvatskoj, ali moje treniranje u Dubravi sa starijim dečkima mi je puno pomoglo tako da na tom planu nisam imao većih problema. Kao privatna škola s vrlo kvalitetnom organizacijom smo dosta putovali i igrali utakmice. Mislim da smo tokom sezone odigrali oko 50 utakmica.

Ovo ljeto došao je poziv na pripreme U 20 reprezentacije…

Nažalost čim sam dobio poziv znao sam da neću moći sudjelovati u pripremama reprezentacije jer sam ranije dogovorio s fakultetom da ću doći nešto ranije zbog prilagodbe. Javio sam se na početak priprema treneru Bavčeviću i moram reći da mi je izuzetno žao što nisam mogao sudjelovati u radu s tako kvalitetnim trenerom. Trener Bavčević me je apsolutno shvatio i potpuno me razumio u mojim željama na čemu mu zahvaljujem. Ovim putem mi je drago što su dečki izborili povratak u A diviziju unatoč brojnim izostancima.

Svoje školovanje i košarkaški put nastavlja na Nex Mexico State University…

Da. Oni su me kao igrača pratili tokom sezone i moram reći da mi je izuzetno drago da odlazim na taj studij. Očekujem da nastavim rasti kao čovjek, student i košarkaš pa ćemo vidjeti na kraju studija kako će to izgledati. Neka bude zdravlja, a ostalo će doći.

Matej nakon sjajnih dostignuća u mlađim kategorijama Dubrave nastavlja svoj životni put koji će ga kako zapisuju na službenoj stranici Dubrave, nadaju se jednog dana vratiti u Dubravu koju nikad nezaboravlja, a posebno svoje prijatelje s kojima je u redovnom kontaktu.

Related Articles