Četiri pozivnice, četiri različite priče

Array

Kao što znamo, u kvalifikacijskim turnirima za Svjetsko prvenstvo još je prošle godine odlučeno kojih će dvadeset zemalja sudjelovati u tom natjecanju, a među njima je i Hrvatska koja se plasirala četvrtim mjestom na Eurobasketu u Sloveniji.

No, puno država, točnije petnaest njih, nije bilo te sreće i do jučer su čekale „pozivnice“ za Svjetsko prvenstvo koje dijeli FIBA. Na posljednji vlak za SP su se tako ukrcale Grčka, Turska, Finska i Brazil, i to po raznim kriterijima koji su, kako se čini, ipak nevažni. Zašto? Odgovor na to pitanje daje pojam koji je nažalost danas primaran u svijetu, pa tako i u sportu, a to je novac.

Dakle, među petnaest kadidata bile su: Nigerija, Brazil, Kanada, Venezuela, Kina, Katar, Bosna i Hercegovina, Finska, Njemačka, Grčka, Izrael, Italija, Poljska, Rusija i Turska. Italija je odlučila odustati, navodeći financijske probleme, a navodno su se povukle i Kina, Njemačka te Rusija. Takav rasplet ostavio je samo jedanaest momčadi u igri za „pozivnicu“, a ako računamo da su Nigeriji, Katru i Venezueli šanse bile minimalne (čak i po samim FIBA-inim kriterijima), već ostaje samo osam zemalja.

Za reprezentaciju Grčke možemo reći da je opravdano što je dobila poziv, ipak je to nacija u kojoj je košarka itekako popularna, imaju veliku košarkašku povijest, kao i uspjehe na raznim natjecanjima (uostalom, oni su posljednji koji su uspjeli pobijediti SAD) i ovo je prvi put da se nisu kvalificirali, pa bi njihov izostanak na Svjetskom prvenstvu bio neopravdan.

Brazil je na FIBA Americas turniru ljetos odigrao katastrofalno. Možda je razlog bio nedostatak nekih NBA zvijezda poput Nenea, Tiaga Splittera, Leandra Barbose i Andersona Varejaoa, ali to im ne bi trebala biti isprika za četiri poraza u jednako toliko utakmica. Očito je pri ovoj odluci prevagnula činjenica da je Brazil trenutačno deseta reprezentacija svijeta, kao i činjenica da su sljedeće Olimpijske igre upravo u Brazilu.

Sljedeća je Turska. FIBA-in tajnik Patrick Baumann je naveo kako je razlog što su izabrali Tursku „srebrna medalja na Svjetskom prvenstvu 2010. i što su redovito sudionici na svim većim košarkaškim natjecanjima.“ Pa pogledajmo kako je to Turska bila „redovita“. Prvi put kada su se kvalificirali bilo je Svjetsko prvenstvo 2002. godine na koje su došli kao viceprvaci Europskog prvenstva, kojeg su bili domaćini. 2006. godine dobili su istu ovakvu pozivnicu, a 2010. su bili domaćini Svjetskog prvenstva. Dakle, u posljednjih dvanaest godina Turska se provlači na svjetska prvenstva, a razlog za takvo što je isključivo politički. Turska daje ogroman novac FIBA-i, a glavni sponzori većine FIBA-inih natjecanja upravo su turske kompanije tipa Turkish Airlines i Beko. Ne moramo ni spominjati da su ljetos na Eurobasketu imali jednu pobjedu i četiri poraza, ali očito je to bilo dovoljno da još jednom dobiju toliko „zasluženu“ pozivnicu.

Ostaje nam najveće iznenađenje, a to je reprezentacija Finske. Svatko tko imalo prati košarku sigurno je nakon objave ove četiri pozivnice ostao začuđen. Finska, najlošije pozicionirana reprezentacija među svim kandidatima (39.) uspjela je dobiti pozivnicu. Pitate se na koji način? Pogodili ste. Ovdje su novac i politika opet igrali glavnu ulogu. Finska mobilna kompanija Rovio, kreatori svjetski popularne mobilne igrice Angry Birds, na svojim je stranicama objavila sljedeće: „Podržavamo finsku reprezentaciju da dobije pozivnicu za Svjetsko prvenstvo. Kao dio nagodbe, Rovio je odlučio da će ubaciti reklamni sadržaj u svoje mobilne platforme ako Finska bude izabrana kao sudionik na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj ove godine.“  Tako je, kao što vidimo, FIBA dobila još jednog sponzora.

Kao razlog zašto su izabrali Finsku, Baumann je rekao: „Finska je bila impresivna na Eurobasketu 2013. godine, budući da je pobijedila četiri ekipe koje su u najboljih petnaest te završila na devetom mjestu.“ Taj kriterij bi možda imao smisla, ali ako su birali po dobrim rezultatima na posljednjim natjecanjima, ne bi li onda Brazil i Turska bili izvan konkurencije?

Slobodno možemo reći da su od Finske „pozivnicu“ prije zaslužile države poput Kanade, koja je bila odlična na kvalifikacijskom turniru (20+ razlike protiv Brazila), i to bez mladih zvijezda koje igraju u NBA i NCAA ligi, a koje bi bile na Svjetskom prvenstvu, ili poput susjedne nam Bosne i Hercegovine koja je, unatoč oscilacijama, pobijedila europske viceprvake Litvu, ali zbog koš-razlike završila natjecanje.

Da zaključimo, FIBA je još jednom pokazala da je odlučila košarku odvesti u istom pravcu kao i nogomet, u kojem su politika i profit ipak na prvom mjestu, a igrači i kvaliteta natjecanja na drugom. Ipak, od sljedećeg Svjetskog prvenstva ukida se sistem „pozivnica“ i uvode se kvalifikacijske utakmice, a koliko će u njima biti pravednosti tek nam je vidjeti.

Related Articles