Ciboni kup u trileru

Array

Dva zagrebačka kluba susrela su se u finalu kupa Krešimira Ćosića. Uspješnija je bila Cibona koja je u dobro popunjenom domu Dražena Petrovića svladala ekipu Cedevite. Pobjeda je izborena tek nakon produžetaka, a Ciboni je ovo sedmi osvojeni kup Hrvatske. Odluka o pobjedniku pala je doslovno u posljednjim sekundama utakmice.

Finale je otvorio Dario Šarić košem s linije za slobodna bacanja. Igrala se brza košarka u prvoj četvrtini, ali važnost susreta učinila je svoje tako da šuteri nisu bili najprecizniji.

Kod Cibone je ponajbolji bio Andrija Žižić koji je sjajno koristio asistencije svojih suigrača, prvenstveno Šarića i Jerrela Blessingamea. Na drugoj stani uz standardno dobrog Braceyja Wrighta dominirao je i Miro Bilan. Niti jedna momčad nije stekla značajniju prednost tokom prve dionice igre, a četvrtina je završena tricom Šarića iz kuta.

Rezultat na semaforu je bio 16:15 u korist Cibone. Valja istaknuti odličnu all-around partiju Šarića koji je na kraju utakmice bio na brojkama od 7 koševa, 14 skokova, 7 asistencija, 7 puta je iznudio faul i imao je 3 blokade.

Bolje je Cibona otvorila nastavak. Trica Blessingamea, poeni Žižića i prednost vukova je bila plus 6 što je bila i najveća prednost jedne momčadi do tada. Danijel Lutz je počeo s rotacijama, a igra Vukova je gubila na intenzitetu. Polaganjem Mire Bilana pred sam kraj druge dionice rezultat je glasio 28:27, a četvrtinu je zaključio Derwin Kitchen i omogućio Cedeviti da ode na veliki odmor s malom prednosti.

Prvo veće vodstvo imala je Cedevita i to u dvadesetpetoj minuti igre kada seriju rade Miro Bilan i Predrag Šuput. Izgubljeno je Cibona izgledala u nastavku utakmice, a iskusni centri Cedevite znali su to iskoristit. Iskustvom na iskustvo i na drugoj strani se razigrao već spomenuti Andrija Žižić koji veže šest koševa i spušta prednost na prihvatljivih minus tri.

Dobro je igrao u posljednjoj četvrtini Kitchen i sa svojim prodorima i šutevima razbijao obranu Cibone. Probudio se i do tada samozatajni Marko Tomas i pogodio dvije trice za redom. Cedevita je u tim trenutcima imala velikih plus jedanaest sedam minuta prije kraja.

Trener Cibone je bio primoran pozvati time-out, a poslije njega kao da je druga momčad izašla na parket. Darry Strawberry odmah stavlja tricu i smanjuje prednost Cedevite. Pet minuta prije kraja utakmice Vitamini su već bili u bonusu i to je bio važan faktor za daljnja događanja na parketu. Pogođenim slobodnim bacanjima Cibona je smanjila zaostatak i dobila samopouzdanje. Zonska obrana je dobro funkcionirala, a nakon dvije trice Blessingemea rezultat je bio 60:61 za Cedevitu.

Pravi triler odigrao se u zadnje dvije minute i nastavio u produžetku. Kitchen je promašio šut, a dvojica Ciboninih Amerikanaca istrčala kontru koja je rezultirala košem i faulom na Strawberryu. Na drugoj strani Bilan zabija jedno bacanje, a u sljedećem napadu Wright oba i prebacuje prednost na Cedevitinu stranu. Strawberry preuzima odgovornost na sebe i postiže tricu preko ruke jedanaest sekundi do kraja. Nakon time-outa Cibona radi faul i Wright stavlja oba bacanja za izjednačenje.

Zadnji napad Cibone promašuje Blessingame i utakmica odlazi u produžetke.

Vitamini bolje otvaraju prdužetak i preko Gorana Sutona i Wrighta odlaze na plus četiri. Na drugoj stani seriju od 7-0 rade Strawberry i Davor Kus koji zabija tricu u posljednjoj sekundi napada. Cedevita preko Wrighta, a Cibona preko Strawberrya postiže poene u dva naredna napada.

Pet sekundi prije kraja pri rezultatu 75:74 za Cibonu, Blessingame radi faul na Kitchenu i ovaj mirno zabija oba slobodna bacanja. Cibona zove time-out, lopta ide u ruke Blessingemeu kojeg udvajaju, ali on dodaje do Sandra Nicevića koji s polu-distance postiže svoj prvi koš na utakmici i donosi Ciboni pobjedu u finalu kupa.

Najbolji u redovima Cibone bili su Žižić i Strawberry s po 21 postignutim košem, a u redovima Cedevite najbolji Wright s 19 poena dok su Bilan i Kitchen dodali svaki po 16.

Related Articles