Juniorska Euroliga: Cibosi najmlađa momčad u Litvi

Array

Sutra u Litvanskom gradu Šiauliai počinje treći turnir juniorske Eurolige Nike International Junior Tournament. Pobjednici četiri turnira, uz četiri kluba koja će dobiti pozivnicu, plasirati će se na završnicu koja će se održati u Londonu za vrijeme trajanja Final Foura Eurolige.

Na prvom turniru u Rimu pomalo iznenađujuće je trijumfirao sarajevski Spars pobijedivši u finalu turski Fenerbahce 73:55, dok je u Španjolskoj Joventut slavio protiv Reala 77:67, Barcelona Marija Hezonje je bila treća, a naš Split osvojio je tek sedmo mjesto.

Splićani su na turniru bili pojačani reprezentativcima Tomislavom Gabrićem i Josipom Gulamom iz Jollyja te Lukom Božićem iz Bjelovara tako da je ekipa imala deset kadetskih i juniorskih reprezentativaca. Svi su očekivali odlične igre, a španjolski mediji su ih vidjeli i u finalu.

Za razliku od Žutih, Cibose na ovom natjecanju nitko ne svrstava u favorite. Imaju daleko najmlađu momčad i pojačani su samo s Davidom Škarom iz Zadra. Prije par sati igrači su sletjeli u Rigu gdje se privikavaju na -15 te se spremaju za prvi trening i privikavanje na dvoranu.

Josip Sesar i Ante Samac u Litvu su poveli sljedećih 11 igrača: Bruno Španja (1995), David Škara (1995), Mateo Jurković (1995), Marko Arapović (1996), Toni Mustapić (1996), Luka Obrvan (1996), Lovro Mazalin (1997), Toni Kumanović (1997), Marko Čuže (1997), Nik Slavica (1997), Bruno Skokna (1997).

Trebao je nastupiti i oporavljeni Karlo Žganec, ali na kraju ipak nije otputovao u Litvu.

“Nisam još sanirao ozljedu do kraja, ali pošto su visoki igrači na derbiju u Rijeci ušli u probleme s prekršajima dao mi je trener Jusup priliku da i ja nakon dugo vremena zaigram. Izrazila je Cibona želju da nastupim za njih, ali je trener odlučio da je bolje da me se sačuva jer bi 4-5 utakmica u par dana bilo previše, a još uvijek nisam na 100% spreman,” rekao je za naš portal Karlo.

Cibona se nalazi u skupini s Lietuvos Rytasom iz Vilniusa, Topsportschool VBL Leuvenom i domaćom Rigom i biti će zanimljivo pratiti koliko mogu mladi igrači Cibone predvođeni Arapovićem i Mazalinom napraviti u društvu prosječno starijih momčadi.

Odlična je vijest da ćemo neke utakmice moći vidjeti uživo, a linkove na TV prijenose moći ćete pronaći na našoj Facebook stranici.

U drugoj skupini prolazak u polufinale tražiti će Žalgiris, CSKA iz Moskve, Audentes Sports School i BBA Ludwigsburg.

Marko Arapović: Ciljamo visoko

Cibosi su danas doputovali preko Rige u Litvu. O atmosferi u ekipi, očekivanjima i favoritima juniorske Eurolige pitali smo našeg mladog reprezentativca Marka Arapovića.

“Smještaj je dobar i tretman prema ekipi također, mali nam problem stvara temperatura od minus 15. Atmosfera u ekipi je odlična, svi smo spremni za sutrašnju prvu utakmicu. Kao najmlađa momčad na turniru od nas se ne očekuje puno, ali mi svejedno ciljamo visoko i dati ćemo sve od sebe da ovaj turnir i osvojimo,” rekao je Arapović. Kao favorite u Londonu vidi i Barcelonu, iako nisu osvojili turnir.

“Sparsi bi mogli daleko dogurati, a poprilično sam siguran da će Barcelona dobiti pozivnicu za London, a uz Marija Hezonju svaka ekipa je favorit.”

Iskoristili smo priliku da bi bi saznali više o njegovim košarkaškim planovima.

“Zadovoljan sam sa statusom u klubu. Ove godine više radimo na individualnoj tehnici i taktici te na fizičkoj pripremi. Kako vama tako i meni košarkaški planovi za budućnost su još uvijek misterij. Postoje različite ponude iz Europe i Amerike, ali još uvijek razmatramo sve opcije.”

Cibona prvu utakmicu igra sutra ujutro u 8 sati po lokalnom vremenu protiv momčadi Topsportschoola, a u 17 na rasporedu je utakmica protiv Rige. U petak u 17h ćemo ih moći pratiti na Sporto TV protiv Lietuvos Rytasa.

Nakon ovog turnira predstoji još onaj u Beogradu gdje će vizu za London tražiti Cedevita.

Related Articles