Croatia odustala od A1 lige, uskače Split

Array

Zbog dugo vremena nesređenih organizacijskih pitanja u klubu, a prije svega zbog nedostatka financijskih sredstava za natjecanje u Prvoj ženskoj košarkaškoj ligi Hrvatske, Croatia 2006 odustala je od borbe za bodove u elitnom hrvatskom ženskom košarkaškom društvu. S novim klupskim vodstvom, nedavno izabranim, pokušat će iskoristiti nadolazeću sezonu u A2 ligi i konsolidirati svoje redove te se vratiti u A1 ligu.

Odustajanje kluba s Pešćenice dobro je došlo ŽKK Split koji će umjesto zagrebačkog kluba ovu sezonu zaigrati u Prvoj ligi.

“Spletom spomenutih okolnosti dobili smo poziv od Hrvatskog košarkaškog saveza da nakon odustajanja Croatie 2006 prihvatimo igranje u A1 ligi”, kaže nam predsjednik ŽKK Split Gordan Grgin. “Mi smo bili zainteresirani za ulazak u A1 ligu, ukazala nam se prilika na ovaj način i prihvatili smo je. Htjeli smo i u kvalifikacijama za Prvu ligu prošle sezone izboriti ulazak u A1 ligu, ali nismo uspjeli.”

Poznatoj splitskoj košarkaškoj obitelji Grgin, iz koje potječe i hrvatska reprezentativka Vedrana, stalo je da Split ima ženski košarkaški klub u najboljoj hrvatskoj ligi. Trener Boran Grgin povest će tako splitske cure u borbu za prvoligaške bodove, a njegov otac Gordan kaže:

“Imamo mladu ekipu koja će izrastati i stjecati iskustvo uz starije igračice Modrić i Roje. Vratila nam se Parunov iz Studenca-Omiš, Zovko iz Croatije, došla nam je Imoćanka Maja Puljić i Tomislavgrađanka Mihaela Meštrović pa ćemo uz naše mlade i perspektivne igračice, samo da navedem reprezentativku Doru Goleš, pokušati izboriti što bolji plasman i pokazati da nam je mjesto u A1 ligi.”

Trener splitske ekipe Boran Grgin ima na raspolaganju sljedeće igračice: Dora Goleš, Mihaela Meštrović, Mia Lučin, Maja Puljić, Ida Bugarić, Iva Laura, Dijana Babić, Josipa Zovko, Ana Modrić, Ana Parunov, Ivana Roje, Mija Leskur i Jelena Šakić.

“Kad sam na početku ove sezone ponovo preuzeo seniorsku ekipu”, nastavlja priču trener Boran Grgin, “glavni cilj je bio osvojiti A2 ligu i osigurati povratak u hrvatsko elitno žensko košarkaško društvo. S obzirom na odustajanje Croatije, našim ulaskom u A1 ligu kao jedini logičan cilj nameće se izbjegavanje tog zadnjeg mjesta i ostanak u ligi mada su nam neke pripremne utakmice  pokazale da, uz maksimalno ozbiljan rad, možemo konkurirati i za koje mjesto više. Dosta će toga ovisiti hoćemo li na svim utakmicama biti kompletni, jer neke od glavnih igračica zbog posla izostaju s treninga i utakmica što razina igranja u A1 ligi ne trpi. Također očekujem da naše mlađe igračice iskoriste ovu šansu igranja s najboljima. Zasad je svojim radom i zalaganjem kadetkinja Goleš zaslužila mjesto u prvoj petorci, a i od ostalih očekujem da se nametnu i izbore za svoje seniorske minute.”

Na naše pitanje što misli o favoritima A1 lige Grgin kaže: “Mislim da su favoriti svima dobro poznati. To su u prvom redu Gospić i Novi Zagreb, a odmah iza njih Jolly JBS i Medveščak, čije mlade igračice jedva čekaju uzeti skalp nekom od velikih.”

Što za grad Split znači imati žensku košarkašku ekipu u najboljoj hrvatskoj ligi?

“Ne znam što gradskim strukturama znači imati ženskog prvoligaša u Splitu, ali po doživljenom u zadnjih deset godina, otkako sam seniorski trener u klubu, jako malo. Naime, bilo je tu i osvajanja A2 lige bez poraza, pa grcanja za ostanak u A1 ligi, te kad smo povratkom Vedrane Grgin Fonseca jedne godine na početku sezone zasjeli na prvo mjesto A1 lige nadao sam se da je to prekretnica koja će nas izdići medijski i osigurati nam bar nekog sponzora i veću podršku Grada Splita, ali od toga ništa. Ponovo smo ušli u začarani krug borbe za puko preživljavanje, ali nekako mi nadu budi muški Košarkaški klub Split i entuzijazam mojih bivših suigrača Subotića, Mimice, Vujčića koji također bez novaca ostvaruju izvanredne rezultate uz fanatičnu borbenost. Eto, nek se moje igračice ugledaju u njih i ja ću biti zadovoljan”, završio je svoju priču trener novopečenih prvoligašica iz Splita Boran Grgin.

Related Articles