Luka Žorić: Dobit ćemo Češku

Nakon jučerašnje pobjede nad domaćinom prvenstva i jednim od favorita za najsjajnije odličje, Slovenijom, donosimo vam izjave naših reprezentativaca. Uzeli smo izjave od Luke Žorića, Bojana Bogdanovića, Roka Ukića, Ante Tomića, Darija Šarića i Damjana Rudeža.

Najsigurniji u pobjedu protiv češke danas bio je Žorić: “Još jedan triler, to je način na koji mi igramo, pobjeđujemo i ne odustajemo od toga. Protiv Slovenije je bila po četvrti puta najbitnija utakmica, četvrto finale. Moramo zaboraviti ovo što prije moguće i okrenuti se prema češkoj i pobijediti utakmicu. Protiv Slovenije nije bilo lako, uz suđenje, publiku i sve to, dalo nam je motiv, bili smo hladne glave, pametni do kraja i znali smo gdje će biti naša šansa, dobro smo se pripremili i to iskoristili.”

Koliko snage je ostalo?

“Mora ostati snage za Češku, mi nismo tražili alibi, niti ga tražimo, niti ga želimo i mi ćemo pobjediti Češku.”

Kako ste se pripremali za Sloveniju?

“Imali smo četiri sastanka večer uoči utakmice, o zoni i većina toga je prošla. Posljednju četvrtinu primili smo samo osam koševa i to govori o obrani koju smo igrali.” za kraj je dodao Žorić.

Ante Tomić je bio sljedeći na redu: “Nemam što pametno reć, sami znate kako su ostale utakmice završile. Znate koliko će nam pobjeda protiv Slovenije značiti ako izgubimo od Češke? Ravno nuli! Prema tome, za nas je sutra finale. Šteta što su nam se poklopili ovako rezultati jer smo se nadali ostaviti srce na parketu protiv Slovenije što jesmo tako da bi u posljednjem kolu bili neopterećeni. Međutim, ne može to tako u životu, očito. Protiv Češke nam je tako važna utakmica i ukoliko ne pobjediš ideš doma.”

Hoće li biti snage za češku?

“Biti će, mora bit. Moramo malo proširiti rotaciju, možda bi neki igrači koji su manje igrali morali igrati malo više, ali to je pitanje za trenera. Pokušati ćemo se prije svega mentalno odmoriti, zaboravit na utakmicu protiv Slovenije i pokušati se koliko je to moguće pripremiti za Češku jer su jako nezgodna ekipa. Nisam zadovoljan svojom igrom u napadu protiv Slovenije, ali evo on je zabio danas za sve nas” i uperio prstom na Bogdanovića koji je prolazio i htio pobjeći u svlačionicu jer je već dao puno izjava, ali ipak se zaustavio i sa smješkom dao još jednu izjavu.

Prvo se našalio i rekao neka napišemo sve isto što je i Ante rekao, a zatim je nastavio: “željeli smo da se utakmica sa Slovenijom odlučuje u posljednjim minutama i sekundama jer smo već dvije iščupali tako i da će im voda ući u uši jer su bili favoriti protiv nas danas koliko god mi mislili da imamo bolji i talentiraniji tim, ali u ovakvoj atmosferi oni su bili favoriti. Vrlo dobra utakmica, zrela. Sve što je izbornik htio od nas, a to je da puno spuštamo loptu ispod koša, a poslije toga smo imali dobar balans da se vraćamo nazad u obranu. Imali smo problema sa njihovim napadačkim skokom, ali kad smo malo skupili zonu i pokupili te važne skokove mi smo na kraju zasluženo pobjedili.”

“Mislim da nakon ove pobjede trebamo imati još više snage, trebalo bi nas stvarno dosta dić jer smo pokazali sebi i drugima da možemo igrati, a pobjeda protiv Slovenije će dobiti na važnosti ako pobjedimo Češku.”

Sljedeći na redu za izjavu bio je Šarić, a na opasku jednog od novinara da je on morao doći u reprezentaciju da sve ovo počne, Dario se nasmijao i rekao: “Nisam ja dao neki veliki kvalitet i nisam imao neku veliku ulogu u ovim pobjedama, ali odigrali smo pravo muški i nakon niza visokih poraza napokon smo shvatili kako se trebamo skupiti i odigrati s pravim pristupom i odigrali smo tri odlične utakmice u nizu. Pogotovo protiv Gruzije jer se trebalo vratiti nakon teškog poraza od Španjolske samo dan ranije. Nakon toga sada protiv Slovenije, vratili smo se s minus 13 i pokazali karakter i da se možemo vratiti i igrati košarku. Nadam se da je ovo početak nečeg lijepog.”

Kapetan Ukić je teškim korakom i vidno umoran došao do nas, vjerojatno zbog bolnih tetiva: “Ovo igranje za reprezentaciju je protiv svih pravila. Ja neznam kada smo ja i Ante toliko šuteva promašili. Odigrali smo taktički jako dobru utakmicu. Jasko je pogodio sa zonom koju do sada nismo igrali, to je bilo neko iznenađenje i skroz je razbilo njihov napad. Mislim da smo se oduprli tom jednom sudačkom kriteriju koji nikako nije bio na našoj strani, međutim to je nešto što smo očekivali i stvarno smo odigrali sa karakterom. Ako protiv Češke budemo na istoj mentalnoj razini, to će biti to, međutim znate nas. Sutra će biti najteža moguća utakmica za Hrvatsku reprezentaciju, ali nema plakanja.”

Za kraj smo ostavili jednog od junaka utakmice, Rudeža, koji je s dvije pogođene trice u produžetku bitan faktor pobjede: “Velika je stvar što smo se vratili iz velikog minusa na ovakvom gostujućem terenu. Svaki od nas ima tu neku ulogu, ja sam sretan što sam mogao danas doprinijeti sa svojim tricama, ali kažem svatko od nas daje sve od sebe, dobro smo timski odradili posao i obranu smo igrali na jednom stvarno dobrom nivou. Ovo je jedna stvarno velika pobjeda za nas. Znali smo da moramo psihički biti jako dobro spremni za igrati u jednoj ovakvoj atmosferi gdje na našoj strani neće biti niti publika niti suci i u tom smo aspektu stvarno dobro odreagirali. Čak i kad smo bili na minus 13, ostali smo skupa i vjerovali jedni drugima tako da na kraju mislim da smo pokazali jedan dobar karakter. Meni je jako drago da smo nakon početne pljuske od Španjolaca pokazali jedno drugo lice, te ostvarili tri pobjede u nizu, nadam se da će javnost to prepoznati i podržati nas protiv Češke.”

Mi ćemo za kraj samo dodati, sretno protiv Češke danas! Utakmica počinje za 45 minuta, jedva čekamo!