Dan kada su Dražen i Krešo primljeni u FIBA-inu Kuću slavnih

Članovi Hall of Famea četiri su Hrvata, prvi među njima bio je Krešimir Ćosić koji je posthumno postao član Kuće slavnih 1996., a istu čast zaslužio je šest godina poslije toga i Dražen Petrović. Prije 14 godina Mirko Novosel postao je prvi hrvatski trener s tim priznanjem, da bi krug velike četvorke za sada zatvorio Dino Rađa 2018. godine. Po uzoru na NBA Hall of Fame, prvog dana ožujka 2007. godine, prije točno 14 godina, Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) je u Alcobendasu kraj Madrida, povodom 75 godina rada, otvorila Kuću slavnih. Tog događaja se na svojoj facebook stranici prisjetio Muzejsko-memorijalni centar Dražen Petrović.

„Čast da budu prve uvrštene u FIBA Kuću slavnih, uz osam saveza osnivača FIBA-e, pripala je 43 osobe, s time da su sve primljene posthumno. Među velikanima europske i svjetske košarke, poput Jamesa Naismitha, Aleksandra Bjelova, Mirze Delibašića, Radivoja Koraća, Fernanda Martina, Liliane Ronchetti, Aleksandra Gomeljskog i Aleksandra Nikolića, našle su se i dvije legende hrvatske košarke – Krešimir Ćosić i Dražen Petrović.

FIBA članove svoje Kuće slavnih bira u četiri kategorije: igrači (moraju biti umirovljeni barem pet godina), treneri, suci i povjerenici, te oni koji su pridonijeli razvoju košarke. Do današnjeg dana uvršteno je 139 članova (64 igrača, 25 trenera, 14 sudaca i povjerenika te 36 onih koji su pridonijeli razvoju košarke). Od Hrvata se članstvom u FIBA Kući slavnih, uz Krešu i Dražena, mogu pohvaliti i Mirko Novosel (2010.) te Toni Kukoč (2017.).“

 

 

Related Articles