Dean Nemec: “Novaca nema i treba se okrenuti radu s mladima”

Array

Dean Nemec, kadetski izbornik hrvatske reprezentacije, prvi čovjek i kreator mlade poletne Trešnjevke 2009 i trenutno vodeći u prvenstvu Hrvatske. Trener čije ime dobro je poznato u ženskoj košarci, a kako i ne bi bilo kada su iza Deana uspješna dva desetljeća trenerske karijere čije vitrine sadrže 20 i više medalja s mlađim kategorijama.

U kratku povijest kluba svakako će se upisati i subotnja pobjeda protiv aktualnih prvaka Hrvatske.

“Pobjeda nad Medveščakom izuzetno je značajna za ekipu iz aspekta samopouzdanja, samopoštovanja, motivacije i potvrde ulaganja u napore treniranja. Iako bih ja rekao da je to tek kontrolni ispit u prvom polugodištu. Važne stvari događat će se na proljeće sljedeće godine.”

Koliko liga dobiva takvim utakmicama?

“Općenito rekao bih da je ženska košarka ovime dobila na neizvjesnosti i kvaliteti lige. Utakmica nije bila nekvalitetna. Bilo je lijepih poteza s obje strane. Publika je mogla zadovoljna otići kući i vjerujem da će se vraćati ubuduće na naše međusobne utakmice u još većem broju. To nam je u ženskoj košarci izuzetno važno da postanemo zanimljivi i da se izborimo za publiku, a posljedično i pažnju eventualnih sponzora.”

U cijeloj priči ne smije se zanemariti i sudjelovanje u jakoj regionalnoj WABA ligi. Iskustvo dobiveno igrajući protiv Zvezde, Partizana, Celja, Budućnosti i drugih ekipa vidljivo se prenosi na parkete domaćeg prvenstva.

“Igranje Btravel WABA lige predstavlja kakav takav doticaj s klupskom međunarodnom košarkom. Prošle sezone od hrvatskih klubova nitko nije igrao niti jedno klupsko međunarodno natjecanje i to nije dobro. Ove godine u ligi smo Medveščak, Ragusa i mi i to je dobro iz svakog aspekta. Pogotovo za naše mlade igračice jer im međunarodna konkurencija stvara kriterije kvalitete i potrebnih znanja za uključenje u vrhunsku košarku. Bitno je to i za reprezentacije od seniorske na dolje jer bez međunarodnih klupskih utakmica neće biti niti reprezentativnih uspjeha.

No, ima i druga strana medalje, jasno financijske prirode.

“Problem je ipak što smo u tome prepušteni sami sebi. Ovogodišnju WABA ligu igramo u potpunosti na vlastiti trošak i svojom inicijativom. Nitko nas nije poticao na to niti nam pružio podršku. Nadam se da će se to promijeniti, jer u suprotnom postavlja se pitanje smisla postojanja i nas i Košarkaških saveza na nivou grada i države. Moramo si postaviti neke ciljeve i imati ambicije.”

Naredna dva kola odredit će sudbinu Trešnjevke u premijernoj sezoni. Najprije 22. studenog na Peščenici dočekuju bugarski Beroe, dok tjedan dana kasnije, možda i odlučujuću utakmicu Zagrepčanke igraju u Skenderiji protiv Play-Offa.

“Dosadašnjim tijekom sezone i rezultatima možemo biti zadovoljni. Jedini kiks je poraz od Beroa u 1. kolu WABA lige u Zagrebu, iako tada nije igrala Katavić. Ciljevi nisu bili postavljeni tako visoko. Željeli smo biti među tri ekipe u Hrvatskoj i ostvariti barem poneku pobjedu u WABA ligi. Kad sam došao na prve treninge u novoj sezoni vidio sam da djevojke igraju bolje nego prošle sezone. Jednostavno starije su iskusnije i s akumuliranim radom iz prošlih sezona. Kad me pitaju koga smo kupili u prelaznom roku kažem im – godinu dana. Velika je stvar da je petorka od prošle godine ostala ista. Ostali smo bez Ane Lelas, ali Mühl ju je dobro zamijenila i sve ide kao podmazano. Taktika nije ograničenje nego pomoć. Bolji smo tehnički, fizička priprema je pojačana s trenerom za fizičku pripremu Zvonimirom Galovcem u odnosu na prošlu sezonu i jedna važna stvar – igračice imaju samopouzdanje. Taj dio je vrlo važan za napadačku igru. Moje primjedbe idu na obranu, ali one znaju da ja uvijek nađem neku zamjerku, ali uigrali smo se. Svatko radi svoj dio posla i očito to ide u dobrom smjeru.”

Kako je naš sugovornik općenito zadovoljan odrađenim u klubu, i koji su pogled prema naprijed?

“U Trešnjevci radimo ono što možemo u ovoj situaciji u kakvoj je sport trenutno. Novaca nema i treba se okrenuti radu s mladima, stvaranju novih igračica i talenata. Tu možemo biti na visokom nivou i mislim da to radimo solidno. Nažalost te igračice teško možemo zadržati, bez obzira dali one odlaze u Ameriku ili u bolje odnosno bogatije klubove u Europi. Dugoročno orijentacija će ostati rad s mladima, a ako se nađe novac lako ćemo formirati seniorsku ekipu koja će moći biti konkurentna u međunarodnoj konkurenciji. Logistički pokušat ću osnažiti rukovođenje klubom i njegovo financiranje te nastaviti ulagati u napredak stručnog rada.”

Kod seciranja seniorske ekipe, trener Nemec ispostavio je ulogu i napredak cura s klupe. Petorka je isprofilirana, Kostić, Pavić, Katavić, Erjavec i Mühl.

“Što se seniorske ekipe tiče mislim da se petorka odlično nadopunjava svojim sposobnostima i kvalitetama u igri. Tako sam ih i selekcionirao i stvarao od njih ekipu s vizijom da pokrijemo sve pozicije. Sada nam je posao da uključimo i igračice s klupe i uspjeli smo dosad sa Zadro i Savić, a nastavit ćemo s Ujević, Bilić, Sorić. Vraćaju se sestre Galić, a i Dobroslavić. U drugom dijelu trebali bi biti i jači nego sada, ali vidjet ćemo hoće li to zaista biti tako.”

Za kraj dotakli smo se još jedne aktualne teme, reprezentacije koju u subotu očekuje prvi kvalifikacijski susret za EuroBasket 2019 (domaćin Srbija i Latvija).

“Tema reprezentacije je nejasna za sve nas. Moje je mišljenje da smo prebrzo ostali bez puno iskusnih igračica i sad ćemo morati imati puno strpljenja i tolerancije da bi vratili rezultate. Oni su bili najbolji kad su Jolly i Gospić igrali Euroligu. U ovom trenutku nemamo klupske rezultate i međunarodnu razinu. Tek poneku igračicu u Euroligi. Tako je teško raditi rezultat. Vrijeme je za nove mlade igračice koje će trebati pažljivo odabrati i pronaći im model igre te potom krenuti formirati ekipu. U mlađim kategorijama već godinama se plasiramo do desetog mjesta u A diviziji. To sugerira da bismo i sa seniorkama trebali barem do te razine.”

U subotu, u Trnskom gostuju Šveđanke, ali istovremeno i Splićanke na Peščenici protiv Trešnjevke, u sklopu prvog kruga Kupa “Ružica Meglaj Rimac”. Susret se igra na jednu dobivenu, a pobjednik će u posljednjem krugu prije Final Foura odmjeriti snage protiv cura Marije Mazije.

Related Articles