Utorak, 3 kolovoza, 2021
More

  POPULARNE OBJAVE

  Dobrodošli! Nogomet čeka ista sudbina kao i europsku košarku

  Vijest da se uvodi Superliga uzdrmao je svjetski nogomet. Udruživanje najjačih i najbogatijih u zatvoreno natjecanje pomalo je nalik onome što je odavno zastupljeno i odavno postoji u europskoj košarci. Danas čitamo natpise kako mnogi reprezentativci vjerojatno neće moći igrati za nacionalne selekcije i kako je to veliki problem.

  - Advertisement -

  Odavno je u svijetu sporta pitanje novca bilo važnije od mišljenja navijača i nacionalnih interesa. To se sada počelo događati i u nogometu koji se godinama opirao. U postavkama kakve su skoro pa idealne (idealne jer su se sve kvalifikacije odigravale, kao i Liga prvaka, a reprezentacije nisu ispaštale), posebice po pogledu kalendara svih natjecanja, uvođenje takve Superlige bi poprilično podsjetilo na Euroligu.

  Mnogi spominju NBA kao zatvoreno natjecanje, no pitanje je što je Euroliga ? Natjecanje zatvorenog tipa koje ima neobičan kalendar i koje ne dopušta igračima nastupe u reprezentativnim dresovima. Da stvar bude zanimljivija, udruženje nogometnih klubova koje se odlučilo na ovaj potez ima kraticu ECA. Slikovit naziv jer se tako zovu vlasnici košarkaške Eurolige.

  _
  _

  Interes “industrije novca” bi tako mogao prevladati u nogometu, a to odavno postoji u košarci i to je godinama normalno. Zbog toga smo mnogo puta igrali bez najjačih igrača, bilo onih iz Amerike, bilo onih iz Europe pa je logično da košarka na reprezentativnom planu nije imala idealne rezultate. Zamislite rukometnu reprezentaciju u siječnju bez Duvnjaka i ekipe jer se igra neka Superliga, Euroliga ili sl. ?! Pa vjerojatno bi bili daleko od plasmana na velika natjecanja.

  Slično nam se smiješi i u nogometu gdje bismo mogli postati europski prosjek, a ne viceprvaci svijeta. FIBA ipak nema takav utjecaj kako UEFA (i FIFA) koje su puno povezanije s nacionalnim savezima nego li je to FIBA koja ne može narediti recimo prvaku Španjolske da igra Ligu prvaka i sl.  Euroliga je nametnula neka pravila i kriterije, dok je nagradni fond ipak malen u odnosu na troškove pa je račun dobiti i gubitka poprilično neizdrživ za mnoge europske košarkaške klubove.

  UEFA je davala priliku malima, kao što je recimo Dinamo znao godinama kroz kvalifikacije do Lige prvaka, što je u košarci nezamislivo već 20 godina….Navijači su uglavnom ljuti zbog rušenja tradicije stare 70 godina pa se nadamo da se neće ponoviti slučaj kao u košarci.

  - Advertisement -

  NAJČITANIJE VIJESTI TJEDNA

  zadnje objave

  NE PROPUSTITE