Draper: Igranje za Hrvatsku velika je stvar za mene

Array

Dobrim igrama u dresu Cedevite Dontaye Draper je skrenuo pozornost na sebe. Ovaj dvadesetosmogodišnjak dobio je hrvatsko državljanstvo i zaigrao za hrvatsku reprezentaciju na posljednjem Eurobasketu u Litvi. Nakon zagrebačkog kluba karijeru je nastavio u jednom od ponajboljih europskih klubova, Realu iz Madrida. U cijelosti prenosimo intervju s našim reprezentativcem kojeg je dao za portal RealGM.

Prije svega, Real je pobijedio u osam od jedanaest utakmica u Euroligi i do prošlog kola imao savršen omjer u španjolskoj ligi. Koji su glavni razlozi uspjeha ekipe?

Glavni razlozi uspjeha su dugačka klupa i timska igra. Igramo vrlo dobro zajedno i naporno treniramo.

Kako bi ocijenio svoj debitantski nastup u Euroligi i kako se razlikuje od EuroCupa?

Razlika je očigledna, kada sam igrao u EuroCupu igrao sam više od trideset minuta po utakmici i lopta je stalno bila u mojim rukama. Sada imam svoju rolu u ekipi, tako da je vrlo teško uspoređivati to dvoje. Naša grupa je bila vrlo jaka i odličan je rezultat to što smo završili kao prvi.

Real je u samom vrhu Europe i očekivanja su uvijek velika. Jesi li ikada bio pod pritiskom zbog toga?

Kada sam došao ovdje, htio sam pokazati što mogu i već sam tada bio pod pritiskom jer nisam znao što očekivati. U predsezoni sam se borio za svoje mjestu u ekipi i minutažu. Kako je sezona odmicala postajalo je lakše.

Kako je biti dio kolektiva iz Madrida, koji je dobro poznat u cijelom svijetu?

Sjajno je igrati za ovaj kolektiv. Ne mogu opisati taj osjećaj. Sve što se radi ovdje, radi se na najvišoj razini. Ovdje imam odličan tretman, sve je poput jedne velike obitelji.

Tijekom svoje karijere u Europi uvijek si bio jedan od najvažnijih igrača u ekipama u kojima si igrao. U Realu ima toliko dobrih igrača i tvoja minutaža je vrlo ograničena. Da li te to zabrinjava?

Da, ovo je prvi puta da imam ovakvu ulogu. Moram se prilagoditi, ali nemam problema s tim. Imamo tri razigravača. Mene, Sergija Lulla i Sergija Rodrigueza. Oni su odlični igrači i igraju odlično ove sezone. Ovdje su već neko vrijeme i zna se njihova vrijednost. Tako da kada igram, pokušavam pomoći u obrani, intenzitetu i razigravati ekipu. Bilo je utakmica kada uopće nisam postizao poene, ali moja igra se osjetila u obrani. Pokušavam raditi ono što je najkorisnije za ekipu. Sretan sam, između ostalog pobjeđujemo.

Kako je igrati i trenirati, iz dana u dan, uz najbolje europske igrače poput Rudyja Fernandeza, Nikole Mirotića, Marcusa Slaughtera, Jayccea Carrolla i ostalih?

Naši treninzi su jako zanimljivi. Svi smo veliki natjecatelji i želimo biti još bolji. Kao što sam već rekao, imamo puno dobrih igrača i svaki trening je poput utakmice. Često igramo četiri na četiri ili pet na pet. Ne štedimo jedni druge (smijeh)!

Misliš li da ovaj tim Reala ima sve što je potrebno za najveće rezultate ili se nešto treba popraviti?

Mislim da imamo sve što je potrebno da odemo na Final Four i da osvojimo naslov. Svi u ekipi znaju svoje uloge i ako nastavimo igrati kao do sada mislim da imamo dobre izglede.

Malo o reprezentativnoj košarci. Kao to da si se odlučio uzeti hrvatsko državljanstvo i kasnije zaigrati za reprezentaciju Hrvatske?

Prvu sezonu u Hrvatskoj odigrao sam jako dobro i u EuroCupu i u regionalnoj ligi. Tada su mi ponudili da igram za njih i ja sam pristao. Bila je to veliko priznanje za mene.

Jesi li imao drugih ponuda osim Hrvatske?

Ne, nisam imao drugih ponuda.

Po tvom mišljenju, kako je igranje za Hrvatsku utjecalo na tvoju karijeru?

Igranje za Hrvatsku bila je velika stvar za mene. Aco Petrović mi je dao priliku da pokažem što znam. Došao je do mene u Vegasu tijekom ljetne lige i rekao mi da ako ne uspijem u NBA ligi da dođem igrati za njega. Volio sam igrati za Acu Petrovića, pronašao sam se u njegovom sistemu, slično je s Pablom Lasom. Obojica ti daju slobodu i da se u igri vodiš osjećajima. Aco mi je rekao da moram raditi sve na parketu. Zabijati, skakati, asistirati i igrati obranu i tako sam postao MVP EuroCupa i drugi u poretku za MVP-a regionalne lige. Bila je to zanimljiva sezona.

Prije nego si se pridružio hrvatskoj reprezentaciji, jesi li znao nešto o njihovoj košarkaškoj prošlosti (Dražen Petrović, Toni Kukoč, Žan Tabak, Dino Rađa)?

Da, znao sam za Dražena Petrovića, Tonija Kukoča i Dina Rađu. Oni su legende.

Igrao si ljetnu NBA ligu puno puta. Hoćeš li još uvijek pokušavati izboriti ugovor tamo?

NBA liga je oduvijek bila san, ali sada igram za Real imam dobar ugovor i sretan sam ovdje. Kada završim s igranjem za Real ako me neka ekipa bude željela, razmotrit ću tu opciju, ali neću više igrati ljetnu ligu. Prestar sam za to smijeh).

Related Articles