Dražen Cesar uoči Škrljeva: O navijačima Grafičara mogao bih pričati danima

Array

Nakon Stipe Bralića, Damira Volodera, Zorana Dragojevića i Zvonimira Kovačevića, priliku da najavi utakmicu A1 kvalifikacija smo dali i treneru Grafičara iz Ludbrega koji je prvo kolo bio slobodan.

Dražen Cesar je košarkaški trener 15 godina, pola karijere je vodio djevojke ŽKK Vindi s kojima je igrao jednu majstoricu i dvije kvalifikacije za elitni rang. Prije deset godina je ušao u prvu ligu i to smatra najvećim uspjehom. Bio je i trener ženske  juniorske reprezentacije, a dobitnik je niz priznanja. Svake godine planira godišnju edukaciju kod priznatih stručnjaka, prošlih sezona to je bilo kod trenera viceprvaka Austrije Gorana Patekara, Ace Petrovića, Jasmina Repeše i Nevena Spahije.

Grafičar je prije dvije godine bio posljednji, bez pobjede i s 22 poraza. Prošle su pod vodstvom Cesara bili na pragu, a ove su ušli u kvalifikacijsku A1 ligu.

“Prije dvije sezone kada sam dolazio u klub napravili smo dugoročan projekt s ciljem razvijanja kluba na svim razinama, pokretanjem škola košarke prije svega, i uspon prve ekipe koja je vrh piramide i koja mora biti uzor i mamac za klince. U tom momentu, kada smo počinjali, nismo imali neku pregovaračku poziciju, igrači koje smo htjeli morali su nam vjerovati na riječ. Olakotna okolnost je i bila ta da sam dosta igrača trenirao, da me poznaju i da znaju što mogu očekivati. Uspjeli smo u nepune dvije godine od četiri uzeti tri trofeja, prikupiti 80-ak djece, biti u TOP 16 Kupa Krešimira Ćosića, dvije godine zaredom biti proglašeni ekipom godine i napraviti sinergiju igrača i publike.”

“Najzaslužniji za taj dio priče su apsolutno igrači koji su iznijeli najveći teret, a formula uspjeha je individualni pristup svakom igraču, slušanje igrača, davanje igračima slobodu, jer sloboda je odgovornost , i permanentna moja edukacija. Moj moto je da se ponašam prema igračima onako kako bih volio da se oni ponašaju prema meni. Moram istaknuti i čovjeka s vizijom, Siniša Beser je sve to zamislio i dosljedno tu zamisao provodi u djelo.”

Foto: Dražen Krleža
Foto: Dražen Krleža

Cesar poseban fokus daje na detaljnim pripremama i analizi suparnika. Bio je i u Velikoj Gorici i mogao je iz prve ruke vidjeti dobre strane, ali i nedostatke svojih protivnika.

“Kao i svako prvo kolo, dosta obostranog opreza i respekta. Škrljevo je ovoj utakmici  bilo bez imperativa pobjede što se najbolje vidjelo u prvoj četvrtini koju su i dobili. Domaćin bio dosta nervozan jer bi ih poraz mogao skupo stojati” – rekao je trener prvaka Sjevera, a o sutrašnjem protivniku je dodao:

“Za razliku od prve utakmice, sada gosti imaju veliki pritisak jer porazom gube bitku za vrh. Prednosti Škrljeva su iskustvo, širina i dobra suradnja Jugo – Filipović. Naša, nazovimo je  prednost, je rasterećenost i publika.

Naše ambicije su već ostvarene osvajanjem prvenstva i Kupa a sve ostalo je naš plus, i sigurno je da ćemo se za svaku utakmicu pripremiti, ići 200 na sat. Hoće li to biti dovoljno, vidjet će se, o tome se nešto pita i suparnik.”

Grafičar igra s momčadi koja je osvojila A2 ligu, jedini nisu posegnuli za pojačanjima. Je li to veliki hendikep za njegov klub, tko je favorit?

“Sve ekipe su se dodatno pojačale što je na papiru veliki plus, ali mora se imati na umu da je jedna ekipa odigrala i uigravala se 22 kola, a sada je to sasvim druga nova ekipa, i treba vremena da se uigraju. Po meni, favoriti su Gorica i Kaštela jer imaju kvalitete te Škrljevo koji uz dobru ekipu imaju i prošlogodišnje iskustvo. Kvalifikacije su suprotne  ligi gdje je bio imperativ pobjede gotovo na svakoj utakmici, nama je sada imperativ samo dobra igra” – kaže trener prvaka Sjevera.

Grafičar
Foto: Davor Krleža

Sutra u Ludbregu se sprema fešta, kako kaže lokalni portal “Počinje košarkaška bajka”. Jedna od glavnih uloga pripada domaćim navijačima.

“Gledatelji su posebna priča, o njima bih mogao pričati danima. Kada u današnje vrijeme na derbi utakmicu u Virje ide tri puna autobusa, kada se počinje navijati u 16 popodne, a završi u 22, onda ti ljudi zavređuju poštovanje i respekt te naklon do poda. I našu veliku obvezu da svaku utakmicu damo maksimum, da se ne štedimo, da se bacamo na glavu, publiku ne možeš prevariti. Stoga ih pozivamo da dođu u utorak u 18:30 na povijesnu utakmicu da nas bodre.”

Kod Grafičar u prvenstvu su bili najučinkovitiji Luka Prprović, igrač Čakovca u prošlogodišnjim kvalifikacijama, s prosječnih 15,9 poena po utakmici. Mario Novak Medo je imao prosjek od 14, Vilim Poljak od 13,8, a dvoznamenkaste zaključuje Andrej Bušić (10). Njihovi zaštićeni igrači su 1996. godište,  Bruno Dijanušić (9,0) i Mihael Baćani (2,9).

Statistiku uživo iz Ludbrega možete pratiti na donjem linku.

Kvalifikacije

 

Related Articles