Đugum presudio Sagadinu, Olimpija spašavala ABA status

Pretjerano bi bilo kada bi napisali kako je Zadranin Ante Đugum poslao Zmagu Sagadina u mirovinu, iz više razloga, ali činjenica jest da je naš košarkaš među zaslužnijima da je najtrofejniji slovenski trener mogao početi planirati svoj ovogodišnji odmor koji dan ranije.

Pretjerano iz više razloga. Naime, izvori bliski klubu ne potvrđuju nikakve naznake da bi se Sagadin zasitio rada i odlučio za kojom drugom funkcijom ili čak dužom košarkaškom pauzom barem u konkretnom obliku. Pretjerano također jer Đugum nije sam pobijedio Helios, ali kako god okrenuli bio je među boljima na odlučujućoj utakmici između Zlatoroga i Heliosa.

U zadnjem kolu slovenskog državnog prvenstva ostale su dvije dvojbe. Drugo mjesto koje je vodilo u regionalnu ABA ligu, i četvrto mjesto odnosno protivnik vodećoj Krki u polufinalu.

Olimpija i Krka u ABA ligi, Filipovski bivši trener

Regionalnu ligu će i dogodine igrati Krka i Union Olimpija, mada je potonja mogla ostati praznih ruku. U slučaju poraza protiv Krke, kojeg naravno nije bilo, i pobjede Maribora protiv već otpisanog Tajfuna, koje također nije bilo, Mariborčani bi učinili doslovno najveće čudo u slovenskoj košarci u posljednjih nekoliko godina, a možda i duže.

U Ljubljani su uradili slično kao neki dan u Splitu, smjenom trenera tražili pozitivan šok kojeg su i dobili. Sašo Filipovski je nakon iznenađujućeg poraza protiv Maribora morao napustiti klupu Union Olimpije, a naslijedio ga je njegov pomoćnik Miro Alilović, mada se spominjao kao mogući kandidat i Zoran Martić.

Filipovskog je dobio otkaz najviše zahvaljujući našem košarkašu, Igoru Mariću koji je odigrao svih 40 minuta u mogli bi reći senzacionalnoj pobjedi Maribora. Igor je odigrao odličnu obranu na Jaki Blažiču, a uz to je zabio 17 poena (uhvatio i 5 lopti) uključujući presudnu tricu koja je bacila na koljena Olimpiju..

Aliloviću je tako u utorak spašavao najviše Olimpiju, a na kraju možda i samog sebe. I uspio je, Olimpija je zasluženo pobijedila Krku i osigurala drugo mjesto.

Đugum nadmašio Rančića

Nekoliko desetaka kilometara u isto vrijeme, u Laškom je domaćin tražio prolazak u polufinale. Protivnik je bio izravni konkurent Helios koji je uvijek slovio za neugodnog protivnika u najvažnijim susretima bez obzira na svoju mladost. No, Zlatorog je te večeri bio spremniji, bolji i zasluženo je pobjedio. Spomenuti Đugum, briljirao je s 22 poena (10/14 iz igre), a pritom uhvatio i 11 lopti za konačnu valorizaciju 29.

Na drugoj strani Damir Rančić je podbacio, za 13 minuta i pet osobnih prekršaja uspio je zabiti tek jedan koš, a da je pritom uputio čak 8 lopti iz igre. Preloše za najboljeg igrača Heliosa. Kada smo već kod Damira, važno je reći kako je bio igrač utakmice kolo ranije i svojom izvedbom uopće omogućio Heliosu da zadrži mogućnost igranja utakmice za polufinale. Pobjedom protiv Tajfuna izbacili su protivnika iz igre za polufinale, a Damir je tu utakmicu okončao s 26 poena.

union-olimpija

Prije nego rezimiramo nastupe hrvatskih košarkaša u Sloveniji, dodajmo kako krajem tjedna započinje polufinale u kojem Krka igra protiv Zlatoroga (Vladović i Lalić protiv Đuguma i Marsovića) odnosno Union Olimpija protiv Maribora (Perković i Bubnić protiv Marića).

Još riječ o donjem dijelu tablice, odnosno Ligi za opstanak – U drugu ligu odlaze košarkaši iz Škofje Loke, a zamijeniti će ih igrači iz Portoroža predvođeni bivšim košarkašem Zagreba, Sašom Ožboltom.

Hrvati u Sloveniji

Jakov Vladović i Jure Lalić potpuno su opravdali status vodećih igrača Krke u ovoj sezoni. Kako u ABA ligi tako i u slovenskom prvenstvu. Držali su konstantnu formu, te možemo bez problema zaključiti da je iza njih dobra sezona. Vladović je u 10 utakmica na  prosjeku od 10 poena, 3 skoka i 3 asistencije po utakmici. Po 10 poena i 4 skoka dodavao je i Jure Lalić.

Dražen Bubnić preselio se nekoliko kilometara, iz Heliosa u Olimpiju, ali teško je reći da je Dražen tim potezom postao bolji, uvjerljiviji košarkaš. U slovenskom prvenstvu dobivao je u prosjeku oko 13 minuta, a za to vrijeme postizao je 5 poena i 2 skoka. Sigurno je mogao bolje. Jasmin Perković je došao kao zamjena nakon odlazaka Pagea i Baynesa, trebao je vremena za prilagodbu. Na kraju ne možemo reći da se nije prilagodio, bilo je vremena, bilo je dobrih utakmica, ali moglo se bolje mada končanih 7 poena i 3,5 skokova za 15 minuta nije loš učinak.

Igor Marić je sigurno jedno od najugodnijih iznenađenja. Potvrdio je kako je riječ o trenutno ponajboljem igraču lige i košarkašu koji bi dogodine mogao vrlo lako obući dres ABA ligaša, bilo u Sloveniji ili pak u vlastitoj državi. Marić je držao konce igre Maribora, često dizao navijače sa stolica. Treba podvući crtu i reći kako je držao visoki nivo igre na obje strane parketa što nije uvijek vidljivo u brojkama. No i one nisu slabe, dapače, više nego dobre, u drugom dijelu i najbolje u dresu Maribora, a to je 14 poena i 6 skokova po susretu.

igor-maric-damir-rancic

U Zlatorogu su započela trojica naših igrača, no ubrzo ih je napustio Damir Miljković koji nije uspio upisati niti službeni nastup. Više njih je mogao upisati i Frano Marasović koji je u određenim utakmicama pokazao talent i znanje. Nada se Frane većoj prilici u drugoj godini, a nada se i Zlatorog jer jasno je kako ga u Laškom neće držati dvije godine za redom da imaju kvantitetnije treninge. Tako da se možemo nadati i puno boljoj godini Zadranina u dresu Zlatoroga, ako naravno tu i ostane. Trebao bi prema svemu sudeći ostati i Ante Đugum koji je na kratko postao “heroj kluba”. Đugum je u Ligi za prvaka bio na prosjeku od 13 poena i 6 skokova.

U Heliosu je započeo Luka Drezga, a nakon odlaska zamijenio ga je Damir Rančić. Zmago Sagadin mu nikada do kraja nije dao slobodne ruke, mada mu je možda u određenim situacijama i morao, a u određenim ga na to i Damir sam natjerao. Nije ga “puštao” ni u Zadru, međutim Damir je Sagadinu bio itekako potreban. Očito je kako je Helios u drugoj polovici najbolje izgledao kada je Damir bio razigran. Tako je znao “sam pobijediti” Maribor, pa neki dan Tajfun, ali premalo za konačni pozitivan rezultat. Naš šuter je svakako završio sezonu pozitivnim brojkama bez obzira na lošu zadnju utakmicu, prosjek od 14 poena, 2 skoka i 1 asistencija u svega 22 minute najbolji je pokazatelj kako je popularni Dama i dalje vruć te igrač koji će tijekom ljeta opet biti “u igri“.

Na kraju slovenske Lige za prvaka dolazimo do Mladena Primorca o kojem smo zadnjem pisali, pa bi bilo suvišno ponavljati rečenice. Mladen je potvrdio talent, dokazao da je trenutno iznad prosjeka slovenskog prvenstva, kakvo god ono bilo te da bi možda i on mogao napustiti mali gradić Šentjur. Na kraju 13 poena, 6,5 skokova i 1 asistencija, pokazatelj je dobre igre tijekom cijele godine.

Preostali klubovi koji su se borili za opstanak ne broje puno naših igrača. Ostali su tek dvojica u Slovanu, Stipe Modrić i Miloš Paravinja. Modrić je na kraju odigrao 19 utakmica, a u prosjeku bilježio 11 poena, 5,5 skokova i 2 asistencije. Paravinja je na drugoj strani odigrao nešto više utakmica, a brojke su mu bile 7 poena, 3 skoka i asistencija.

Na kraju možemo zaključiti kako nam je slovenska liga ponovno izbacila nekoliko zanimljivih hrvatskih igrača koji potvrđuju svoju kvalitetu izvan svoje zemlje u kojoj ne dobivaju dovoljno prilike, često zbog (forsiranih?!) stranaca koji već u lipnju zaborave i ono malo što nauče u Lijepoj Našoj.