EP U16: Hrvatska porazom od Francuske ostala bez SP

Array

U utakmici za 5. mjesto, posljednje koje je vodilo na U17 Svjetsko prvenstvo sljedeće godine, Hrvatska je poražena od reprezentacije Francuske i na kraju turnira završila kao šesta reprezentacija Europe.


Hrvatska : Francuska 48:59 (17:16, 19:32, 36:46)

Hrvatska: Skokna 12, Žižić 11, Bender 9 (10sk), Mazalin 7 (10sk), Lazić 5, Kalpić 2, Slavica 2, Zubac, Dubelj, Gašpert-, Čolak-.


Gledati prvo poluvrijeme bilo je kao da gledamo reprizu utakmice sa Španjolcima pred dva dana. Loše su naši igrači otvorili susret i bili su primorani sustizati prednost.

Priključak su konačno uhvatili krajem prve četvrtine, da bi drugu dionicu ponovno odigrali kriminalno postignuvši ubacivši samo dva poena. Jedine koševe je postigao Franko Kalpić iz slobodnih bacanja nakon sedam minuta igre.

Repriza utakmice sa Španjolskom kada su naši sustizali prednost danas se nije dogodila. Francuzi su uspješno čuvali prednost sve do kraja utakmice, a naši nisu uspjeli niti priprijeti.

Ponajbolji hrvatski igrač, Ante Žižić, cijelo drugo poluvrijeme prosjedio je na klupi, a Lovro Mazalin šest minuta prije utakmice također je napustio igru iako je rezultat još uvijek bio aktivan.

Tri igrača ponovno nisu ulazila u igru, a dvojica koja su i ušla igrala su kombinirano niti pet minuta. Usprkos navedenom danas je premijerno u najvažnijoj utakmici u nekoliko navrata igrala petorka koja nije odigrala niti minute zajedno.

Zanimljivo je nadodati kako je Hrvatska reprezentacija pred nekoliko dana pobijedila istu Francusku bez većih problema ubacivši 78 poena. Nevjerojatno je kako neka reprezentacija u tako kratkom vremenu može toliko napredovati (nazadovati).

Ako podvučemo crtu ispod cijelog prvenstva rezultatski je ono neuspješno, ali je svijet vidio da Hrvatska ima talentirane i potentne igrače od kojih će se zasigurno netko navući dres seniorske reprezentacije. Ovaj neuspjeh nije nikako mjerilo kvalitete i igre ovih igrača, a da nije bilo crne rupe od 15 minuta protiv Španjolaca, danas bi vjerojatno gledali reprizu šeste utakmice iz natjecanja u skupinama protiv Srbije.

Izborniku Rupčiću sada slijedi težak zadatak, objasniti javnosti što se dogodilo i zašto je jedna ovakva Hrvatska doživjela neuspjeh. Stara poslovica kaže: “Sve se vraća, sve se plaća.” Možda je upravo sada na naplatu došla loša selekcija i više nego očit loš rad HKS-a.

Najgore će biti igračima preko čijih će se leđa prelomiti ovaj neuspjeh, a samog izbornika za nekoliko mjeseci nitko se neće sjećati. S druge strane će ovi dečki koji su se trudili i “ostavili srce na parketu” biti obilježeni kao oni koji su mogli, a nisu. Nešto slično što se godinama događa s A vrstom.

Related Articles