Eurobasket: Više od 20 igrača otkazalo svoje nastupe

Array

Kao što već znamo, za reprezentaciju Hrvatske ove godine neće nastupiti Zoran Planinić, kao ni Marko Popović, koji su ovo ljeto iz osobnih razloga otkazali svoj nastup. Naime, nije Hrvatska jedina zemlja u kojoj važni igrači odustaju predstavljati svoju državu. Više od 20 igrača otkazalo je nastup svojim reprezentacijama, a dok se u obzir uzmu i ozljede, ta brojka je gotovo duplo veća. Donosimo kratak osvrt na neke od reprezentacija.

Španjolska, najdominantnija europska košarkaška reprezentacija, više se ne čini toliko snažnom kao do sada. Nedavno su nastup otkazale dvije NBA zvijezde: Pau Gasol i Serge Ibaka, a zbog ozljede gležnja Eurobasket će propustiti i njihov nositelj igre – Juan Carlos Navarro. Zbog nedostatka visokih igrača, u reprezentaciju je pozvan Crnogorac sa španjolskom putovnicom, Nikola Mirotić.

Oslabljena Španjolska bila bi prava prilika reprezentaciji Francuske da preuzme naslov europskog prvaka, ali nažalost ni tamo situacija nije bajna. Oni su također oslabljeni pod košem jer su svoj nastup otkazali NBA igrači Joakim Noah, Ronny Turiaf, Kevin Seraphin, Ian Mahinmi te Rudy Gobert koji mora na operaciju, a da stvar bude još gora – otkazao je i Ali Traore. Bit će zanimljivo vidjeti kako će se Francuska nositi s tim nedostacima i hoće li imati adekvatne zamjene.

Sljedeća na popisu je Rusija. Iako su pokazivali solidan nastup proteklih godina, Rusima će ove godine biti puno teže jer igraju u nedostatku NBA igrača Timofeya Mozgova i Andreija Kirilenka. Osim njih, svoj doprinos reprezentaciji neće dati ni Sasha Kaun i Victor Khryapa, kao ni ozlijeđeni Sergey Bykov. Realan je scenarij da će bez poteškoća proći skupinu, no postavlja se pitanje koliko daleko ova momčad može dogurati u ovakvom, oslabljenom sastavu.

Osvrnimo se i na naše susjede. Domaćinima Sloveniji otkazali su Beno Udrih i Sani Bečirovič, a Erazem Lorbek propustit će Eurobasket zbog rehabilitacije. Srbija je već u nešto većim problemima jer od nastupanja su odustali Duško Savanović, Novica Veličković i Zoran Erceg, a Milan Mačvan nije se pridružio momčadi. Također neće biti Marka Todorovića koji mora operirati ruku, a u zadnje vrijeme s ozljedom se bori i Miloš Teodosić, ali bi ipak trebao nastupiti. Talijanima neće igrati Danilo Gallinari koji se još oporavlja od ozljede, a postao je upitan i nastup drugog nositelja momčadi, Andree Bargnanija, koji ima problema s dišnim putevima. Također, svoj je nastup otkazao i Daniel Hackett.

Od ostalih reprezentacija, spomenimo kako će Velika Britanija biti kraća za Luola Denga i Joela Freelanda, a već slaboj Gruziji zbog ozljeda se neće pridružiti Zaza Pachulia i Tornike Shengelia. Latviji je otkazao Andris Biedrins, a Šarunas Jasikevičius tvrdi da želi dati priliku mlađim igračima u Litvi. Grcima je otkazao Kostas Koufos, a za Tursku zbog operacije neće igrati Enes Kanter. Još je upitno hoće li za svoje reprezentacije nastupiti Marcin Gortat koji je na pregledima u Americi te Nikola Peković koji se još uvijek nije pridružio momčadi.

Popis igrača koji neće nastupiti:

NBA igrači:
Andrea Bargnani (infekcija dišnih puteva, upitan)
Nikola Peković (nije se pridružio momčadi, upitan)
Marcin Gortat (ozljeda stopala, upitan)
Pau Gasol (otkazao)
Serge Ibaka (otkazao)
Timofey Mozgov (otkazao)
Andrei Kirilenko (otkazao)
Luol Deng (ozljeda)
Joel Freeland (otkazao)
Ronny Turiaf (otkazao)
Beno Udrih (otkazao)
Joakim Noah (otkazao)
Kevin Seraphin (otkazao)
Ian Mahinmi (otkazao)
Zaza Pachulia (ozljeda ahilove tetive)
Tornike Shengelia (operacija koljena)
Andris Biedrins (otkazao)
Enes Kanter (operacija)
Danilo Galinari (operacija)
Rudy Gobert (operacija)
Kostas Koufos (otkazao)

Europski igrači:
Sergey Bykov (ozljeda)
Marko Todorović (operacija ruke)
Sasha Kaun (otkazao)
Victor Khryapa (otkazao)
Daniel Hackett (otkazao)
Miloš Teodosić (ozljeda, upitan)
Ali Traore (otkazao)
Erazem Lorbek (rehabilitacija)
Milan Mačvan (nije se pridružio momčadi)
Duško Savanović (otkazao)
Novica Veličković (otkazao)
Zoran Erceg (otkazao)
Marko Popović (otkazao)
Zoran Planinić (otkazao)
Juan Carlos Navarro (ozljeda)

Related Articles