Eurobasket: Hrvatska u trećoj jakosnoj skupini

Array

FIBA Europe danas je potvrdila nositelje za ždrijeb grupa na Eurobasketu koji će se održati u Sloveniji sljedeće godine.

24 momčadi su podijeljene u šest jakosnih grupa i oni će biti izvučeni u četiri skupine s po šest reprezentacija za prvi krug natjecanja. Tri najbolje iz svake grupe plasirat će se u drugi krug natjecanja.

Trenutni europski prvaci Španjolci su najbolje rangirani tim u najjačoj jakosnoj skupini uz, viceprvake sa zadnjeg Eurobasketa, Francuze. Prema uspjesima sa zadnjeg Eurobasketa, preostale dvije reprezentacije u prvoj jakosnoj grupi su Rusija i Makedonija, reprezentacije koje su igrale u susretu za treće mjesto.

Domaćin Eurobasketa 2011. Litva je završila na petom mjestu na tom turniru, te su u drugoj jakosnoj skupini, zajedno s Grčkom, domaćinom Eurobasketa 2013. Slovenijom i domaćinom Olimpijskih igara Velikom Britanijom.

Četiri momčadi koje su završile kvalifikacije za Eurobasket neporažena čine treću jakosnu skupinu. Italija, reprezentacija s najboljom koš-razlikom, zatim Hrvatska, Njemačka i Crna Gora.

U četvrtu, petu i šestu jakosne skupine su sastavljene od preostalih reprezentacija koje su svoju ulaznicu za Eurobasket zaradile kroz kvalifikacije, prema njihovom učinku pobjeda/poraza te kroz koš-razliku.

Ždrijeb za Eurobasket 2013. će se održati kasnije ove godine, točan datum još nije poznat. Turnir je zakazan za period od 4. do 22. rujna 2013. godine.

Šest jakosnih skupina

1. skupina: Španjolska, Francuska, Rusija, Makedonija
2. skupina:
Litva, Grčka, Slovenija, Velika Britanija
3. skupina:
Italija, Hrvatska, Njemačka, Crna Gora
4. skupina:
Finska, Poljska, Ukrajina, BiH
5. skupina:
Gruzija, Belgija, Latvija, Turska
6. skupina:
Češka, Srbija, Izrael, Švedska

Related Articles