Eurobasket: Počinje nokaut faza natjecanja

Na početku priprema izbornik hrvatske reprezentacije Aco Petrović rekao je: “Bit ćemo spremni za 10. rujna jer tada počinje pravi turnir”. I bio je u pravu. Zasada su momčadi lovile formu i odgovarajući rezultat, no sada počinje ono što su svi željno očekivali od prvog dana Eurobasketa. Sada će svi dati svoj maksimum i ne bi bilo iznenađenje da iskoči neka reprezentacija koja nije briljirala u grupnoj fazi. Sjetimo se samo neuvjerljivih Francuza u skupinama 2013. godine, a završili su sa zlatom oko vrata. Ako ikako možete uhvatite vremena i pogledajte najbolje od najboljeg europske košarke jer sljedeće prvenstvo Europe je tek za 4 godine.

OSMINA FINALA 

Gornji dio ždrijeba

Slovenija – Ukrajina, 9. rujna 11.30 h
Latvija – Crna Gora, 10. rujna 11.30 h
Španjolska – Turska, 10. rujna 17.45 h
Njemačka – Francuska, 9. rujna 14.15 h

Gledajući ovaj dio ždrijeba mogli bismo u daljem dijelu natjecanja dobiti nekoliko vrhunskih i jako zanimljivih utakmica. Španjolci se definitivno neće prošetati do finala preko jedne ovakve Slovenije, a vjerujemo da će se nešto pitati i Porzingisa. Slovenci su apsolutni favoriti protiv Ukrajine i tu nema nikakve dileme. Zmajčeki su ostvarili 5 pobjeda u isto toliko utakmica grupne faze, dok su Ukrajinci prolazak izborili u posljednjem kolu. Crna Gora se pokazala kao solidna ekipa, no za prolazak protiv Latvije trebat će nešto zaista posebno. Braća BertansTimma, Blums i Porzingis zaista su imena koja mogu nanijeti štetu bilo kome. Nije Aco bez razloga rekao kako jedino Latviju ne bi želio za protivnika u osmini finala.

Turska ima prednost domaćeg terena, ali sa druge strane stoji goropadna Španjolska i ipak su oni ti prvi favoriti prvenstva, tako da im moramo dati prednost. Posljednja utakmica ovog dijela ždrijeba mogla bi ponuditi veliku neizvjesnost. Francuzi su oslabljeni i neuvjerljivi, dok su Nijemci sjajno odradili skupinu završivši odmah iza Litve. Četvrtfinale bi nam moglo donijeti sjajan okršaj Slovenije i Latvije, dok se s druge strane Španjolci čine prejaki. U polufinalu bi ipak trebali imati dosta problema.

Donji dio ždrijeba

Litva – Grčka, 9. rujna 20.30 h
Hrvatska – Rusija, 10. rujna 20.30 h
Srbija – Mađarska, 10. rujna 14.15 h
Finska – Italija, 9. rujna 17.00 h

Ništa manje uzbudljivo nije ni u donjem dijelu ždrijeba. Pravi europski klasik Litve i Grčke ovog puta ne bi trebao biti predramatičan. Litva izgleda sjajno te se podiže kako prvenstvo odmiče dok je Grčka potpuna suprotnost. Našim momcima je ispit Rusija. Rusija sa Shvedom i Mozgovom, nakon dugo vremena dobra Rusija. Tko god prođe gledat ćemo veliku utakmicu u četvrtfinalu. Srbija je apsolutni favorit protiv Mađara dok Finci kao najugodnije iznenađenje turnira igraju protiv oslabljenih Talijana. Srbija se nameće kao favorit za polufinale, no definitivno im neće biti lako.

Sve u svemu, spremite se jer nas čeka tjedan istine.