Eurokup: Cedevita u grupi smrti

Uz ABA ligu ovaj tjedan vraća nam se i Eurokup. Jedini naš predstavnik ove sezone u europskim natjecanjima je Zagrebačka Cedevita. Nisu Vitamini imali sreće s ždrijebom, ali oni imaju dovoljno kvalitete da svoju grupu prođu bez problema. Cedevita se natječe u grupi B u kojoj se uz nju nalaze: Alba Berlin, Arka Gdynia, Limoges CSP, Lokomotiv Kuba, Tofas Bursa.

Prvi na redu o kome ću pričati je Berlinska Alba. Uvijek nezgodan protivnik koji je skoro u finalu Njemačkog prvenstva pobijedio Bayern. Vođena od strane iskusnog španjolskog stručnjaka Aita Garcie Renesesa. Njihove glavne uzdanice i ove sezone će biti Stefan Peno, Luke Sikma i Peyton Siva. Još par zanimljivih igrača imaju. Uz Lokomotiv najjači protivnik u prvom dijelu za Vitamine, ali vjerujem kako ih Cedevita može pobijediti. Još jedna prednost Albe je njihova uigranost jer su vrlo malo promjena napravili.

Slijedi nam Arka Gdynia. Bivši Euroligaš koji odavno više nije neko ozbiljno košarkaško ime u Europi. Vjerojatno barem po imenima najslabiji klub u ovoj grupi. Vođeni od strane nama poznatih imena Joshue Bostica i Jamesa Florenca pokušat će nekog od jačih momčadi iznenaditi jer sumnjam da mogu više od toga. U svakom slučaju očekujem dvije pobjede Cedevite protiv njih.

Prvi protivnik Cedevite u ovoj grupi je svima dobro poznati francuski Limoges. Vođeni od strane trenera Kyla Millinga mogu bilo koga u ovoj grupi pobijediti pogotovo kada igraju doma. Imaju fantastičnu podršku svojih navijača te Cedeviti neće biti lagano sutra. Uz njihove navijače treba se čuvati bivšeg igrača Partizana Samarda Samuelsa i vrlo talentiranog Sekou Doumbouya. Dobra ekipa koja će pružiti veliki otpor pogotovo kod kuće. No, ipak im malo fali te nekakve kako timske, a tako i igračke kvalitete za veći rezultat.

Na redu je favorit broj jedan ove grupe i cijelog Eurokupa Lokomotiv Kuban. Prošlogodišnji finalist koji je u finalu nesretno izgubio od Darussafake. Ove sezone su ponovno jaki i vođeni od strane srpske legende Saše Obradovića stvarno imaju pregršt kvalitete za osvojiti Eurokup. Najveće uzdanice će im biti Dorell Wright i Jamel Mclean. Tu je još i bivši igrač Netsa Isaiah Whitehead. Odlična ekipa protiv koje će biti teško igrati. Očekujem da će se prošetati u ovom prvom dijelu.

Prošlogodišnji favorit turskog prvenstva Tofas Birsa zadnji je sudionik grupe B. Solidna ekipa koja dobro kotira u predviđanjima za ovo natjecanje. Predvodnici momčadi su: Diante Garrett i Demonte Harper. Gledajući njihove igrače i kako su izgledali prošle sezone trebali bi biti vrlo neugodan protivnik. Ovu sigurno mogu proći, ali za nešto više trebaju imati sreće u ždrijebu. U svakom slučaju Cedevita je favorit protiv njih.

Ovo je grupa smrti s razlogom. Puna je dobrih momčadi i kvalitetnih igrača. Bit će sigurno zanimljivo, a mi se nadamo odličnom rezultatu našeg predstavnika.