FIBA Europe: Pobjeda Lupica je izvedba tjedna

Array

U svom tjednom pregledu utakmica Eurolige, Fiba Europe je na svojim stranicama posebno poglavlje posvetila pobjedi Novog Zagreba nad litvanskim prvakom. Iako je bilo za očekivati da će “performance of the week” biti utakmica između Good Angelsa iz Košica i europskog prvaka UMMC Ekaterinburg, koja je igrana pred gotovo 8000 gledatelja, što je rekord regularne faze Eurolige, ili utakmica između Praga i Galatasaraya, ova skromna “počast” pripala je igračicama Novog Zagreba i njihovoj pobjedi.

Također čestitke i Milici Dabović – prošlog tjedna bila je MVP 3. kola Eurolige, a ovaj tjedan ostvarila je 27 poena i dovela svoju ekipu do prve pobjede u sezoni, kao i čestitke Luci Ivanković za sjajan double-double učinak i napor koji je ostvarila ispod koša za Novi Zagreb.”

Nadalje, treba reći i sljedeće. Učinak Milice Dabović od čak 6 ukradenih lopti najbolji je učinak jednog igrača u ovogodišnjoj Euroligi. Učinak Luce Ivanković, 8-9, odnosno 89% je najbolji postotak koji je imala neka igračica iz igre u ovoj sezoni Eurolige. Koliko je više značajna pobjeda Novog Zagreba, govori i to da je Kibirkstis – Vici učinkom od 7-10 za tri poena postigao najbolji rezultat Eurolige za sad. Nismo sigurni da će još itko moći šutirati toliko visoki postotak za 3 poena.

Naravno, učinak Luce Ivanković i Milice Dabović nije mogao proći nezapaženo i u izboru za MVP 4. kola Eurolige.

Iako nisu mogle konkurirati američkoj zvijezdi Candace Parker, koja je za nevjerojatnu predstavu u Košicama (35 poena, 16 skokova) ostvarila učinak od čak 48 indeksnih bodova, ipak su obje visoko plasirane. Milica Dabović dijeli drugo mjesto (što je dokaz njene sjajne forme, prošli tjedan je bila prva) sa Crnogorkom, Jelenom Dubljević i indeksom od čak 33 boda, dok je double double učinak (17 poena, 12 skokova) svrstao Lucu Ivanković na diobu 6.mjesta, zajedno s još jednom WNBA igračicom, Jantel Lavander, koja je također skupila 29 indeksnih poena.

Milica je pravi vođa ekipe i tjera ostale igrače da daju svoj maksimum. Nije ni čudo da je Srbija s njom četvrta u Europi. Luce, pak, dokazuje iz tjedna u tjedan da je Dinamo Moskva pogriješio u odabiru prvog centra, i ako će je sljedeće godine htjeti, platiti će puno višu cijenu. Luce je dugo trpjela nepravdu, dugo je u Hrvatskoj podcijenjen igrač, pa čak i u Šibeniku kojem je dala 7 godina života. Ona je igrač za šesteroznamenkaste ugovore, a ovo je samo početak sezone. Njih dvije čine boljima cijelu ekipu, a mi još nismo rekli zadnju riječ u ovoj Euroligi. Imamo mi još igrača na MVP liste.” – kratak je komentar iz redova Novog Zagreba.

 

Related Articles