Europska košarka nastavlja plesati u prljavom ritmu novca

Mnoge nebuloze smo vidjeli od čelnih ljudi europske košarke u proteklih nekoliko godina: od odigravanja završnog turnira Eurolige u Londonu, do guranja pojedinih ekipa u istu, slanja pozivnica, ne puštanja klubova da nastupaju u najjačem klupskom natjecanju iako su to na parketu zaslužili do nedavno režiranoga ždrijeba.

Ne možemo reći kako je ovaj potez korak dalje jer nije. Oni su ovo već napravili i nitko im ne može ništa, niti se netko buni. Pogodovanje velikima, odgovara upravo tim istim – velikima, a manja tržišta danas jednostavno ne mogu protiv moći krupnog kapitala i nitko ih ne pita za mišljenje.

Nova stvar o kojoj se radi je guranje Paris-Levalloisa u Euroligu. Naime, predsjednik ovo francuskog kluba Jean-Pierre Aubry izjavio je kako mu je izvršni direktor Eurolige Jordi Bartomeu obećao petogodišnju licencu ako se klub fuzionira s nogometnim klubom Paris Saint Germainom.

Ovaj nogometni klub je trenutno u vlasništvu šeika iz Katara koji su u taj projekt uložili ogromne svote novca tako da bi im ulaganje u košarkaški sastav bio minoran trošak. Naravno kada bi se ovo dogodilo tada bi i košarkaški Paris postao automatski jak, ako ne i pretendent na najviša postolja.

Parižani se trenutno nalaze na tek šestom mjestu francuske lige i apsolutno ničim ne zaslužuju ovakve prilike niti obećanja, ali svima je jasno kako stvari poput: tradicije, rezultata, poštenja i ravnopravnosti pripadaju nekim prošlim vremenima. S ovim bi Francuska dobila jak klub, a Euroliga novu veliku bazu gledatelja i interesenata jer oni donose novac i profit – ono što je jedino bitno.