FIBA nezadovoljna novom ABA ligom

Array

Iako su prošli utorak predstavnici klubova koji se natječu u regionalnoj ABA ligi dogovorili nove uvjete pod kojima bi od iduće sezone liga trebala djelovati, reakcija FIBA-e koja je uslijedila nije bila očekivana.

FIBA u poruci poslanoj preko vikenda na adrese klubova izričito traži prekid svih ugovornih veza s entitetima koje FIBA ne priznaje, među kojima je i ECA (Euroleague Commercial Assets), tvrtka koja vodi Euroligu i Eurokup i čiji bi udio od ove sezone trebala imati i tvrtka Sidro d.o.o.

Uz to, FIBA traži od ABA-e usuglašavanje s novim međunarodnim kalendarom, koji stupa na snagu 2017. godine, u kojem je predviđeno odigravanje reprezentativnih kvalifikacijskih utakmica tijekom sezone. Taj su prijedlog glatko i bez ikakvih posljedica odbili najveći europski klubovi, kao i njihove domaće lige, no ukoliko ABA ne prihvati navedene uvjete do 29. lipnja FIBA prijeti potpunim nepriznanjem cijele lige i diskvalifikacijom reprezentacija na nadolazećim natjecanjima.

Očito je kako se FIBA preko leđa klubova i saveza bivše Jugoslavije obračunava sa svojim vječitim neprijateljom, ULEB-om, no preostaje nam samo čekati i vidjeti hoće li ABA ligaši ispasti kolateralne žrtve ili će se pronaći nekakvo rješenje.

Related Articles