FIBA predstavila novo klupsko natjecanje

Array

Na Fibinom sastanku u Budimpešti održanom u nedjelju je osim priznanja nove ABA lige predstavljeno i novo klupsko natjecanje koje bi uskoro moglo konkurirati Euroligi.

Dvije radne skupine pod paskom krovne košarkaške organizacije Fibe i njenog europskog ogranka FIBA Europe prezentirali su dva prijedloga, za najjače i drugo najjače europsko klupsko natjecanje. Odbor je na kraju zaključio da su spremni upustiti se u pokretanje novog prvorazrednog natjecanje s izvanrednim potencijalom za dodatni rast.

Također su istaknuli osobito snažnu financijsku potporu osiguranu tijekom procesa osmišljavanja. Uz to, FIBA i FIBA Europe obećali su utrošiti i vlastite resurse kako bi što prije započeli s tim novim klupskim natjecanjem. Radnoj skupini je na kraju dano zeleno svjetlo za predstavljanjem natjecanja klubovima i ostalim dioničarima.

Što se tiče drugorazrednog klupskog natjecanja, s njim su odlučili krenuti već od ove, 2015/16., sezone.

U natjecanju će sudjelovati do 100 momčadi iz preko 40 država, a započeti će kvalifikacijskim krugom iz kojeg će se ekipe plasirati u grupnu fazu.

Prva grupna faza sastojat će se od 64 momčadi podijeljenih u 16 skupina. Dvije najbolje ekipe iz prve grupne faze plasirat će se u novih 8 skupina od po 4 timova. Nakon odigravanja druge grupne faze prve dvije ekipe iz svake skupine plasirat će se u doigravanje koje će završiti Final Four turnirom.

Klubovi će svoje mjesto u tom natjecanju osiguravati rezultatima svoje momčadi u domaćem prvenstvu kao i u ostalim europskim klupskim natjecanjima, tu se vjerojatno misli na ovo i prvorazredno natjecanje koje imaju u pripremi. Ostale pozicije popunit će momčadi koje se neće uspjeti kvalificirati za prvorazredno natjecanje kroz kvalifikacije za isto.

FIBA će u početku uložiti znatnu količinu financijskih sredstava kako bi što više smanjili troškove klubova za participaciju u natjecanju te kako bi osigurali bonuse za momčadi koje napreduju kroz natjecanje.

Related Articles