FIBA prijeti zbog ABA lige: Nećete na OI

Array

Kako saznaje izvor srpskog Kurira, FIBA glavni tajnik Patrick Baumann je na sastanku Košarkaškog saveza Srbije i njegove organizacije u Ženevi izjavio da će savez i reprezentacija Srbije, ako njihovi klubovi nastave s natjecanjem u ABA ligi, trpjeti posljedice. Ako je izvor pouzdan, isto vrijedi i za HKS.

Baumann je prema Kuriru rekao da će savez i reprezentacija Srbije, ako njihovi klubovi nastave s natjecanjem u ligi koja nije pod okriljem FIBA, trpjeti posljedice. To se ne odnosi na EP, ali može da se odnosi na Svjetsko prvenstvo i Olimpijske igre.

Prijedlog za regionalno natjecanje umjesto ABA kakva je bilo do sada, mora da podrazumijeva promjenu vlasničke strukture lige, što znači formiranje UO od 15 članova, koji će činiti predsjednici nacionalnih saveza bivših jugoslovenskih republika. Ostatak mjesta bi popunili po jedan predstavnik u ime klubova iz svake republike, odnosno Srbija i Hrvatska bi dale po dva predstavnika kao dvije najveće članice.

Isti izvor najavljuje sastanak sa predstavnicima klubova, a KSS ima rok od 30 dana da se izjasni po prijedlogu koji je u ime FIBA iznio Patrick Baumann.

Prijedlog, ako je istinit, se čini nevjerojatan i sigurno mnogima neprihvatljiv. Bez obzira što mnogi zazivaju više transparentnosti, a manje sukoba interesa, u ovom regionalnom natjecanju, vračanje u neke okvire Jugoslavije sigurno neće pasti na plodno tlo.

Vodstvo ABA lige još uvijek smatra da su prijetnje FIBA pucanj u prazno i da nemaju alate da ih natjeraju na poslušnost. Tome u prilog ide izjava Romana Lisca, generalnog menadžera ABA lige, za Sport network.

Ako FIBA neće da prizna ABA ligu, ABA liga neće da ne poštuje pravila FIBA. Mi ćemo i dalje primjenjivati košarkaška pravila FIBA i raditi kao do sada. Mi smo i prije priznavanja FIBA radili normalno, a i poslije najavljenog povlačenja priznanja nećemo raditi ništa drugačije. Stvar koja je funkcionirala 14 godina sada je problem?

Da FIBA misli ozbiljno iskusio je Japan. Oni su iz sličnih razloga suspendirani, dok je Rusija, čiji se klubovi natječu u VTB ligi, u minut do 12 odlučila za potpisivanje ugovora sa novim propozicijama i izmjenama u strukturi lige – javlja Kurir.

Related Articles