FIBA i službeno povukla priznanje ABA lige

Array

FIBA Europa je i službeno obavijestila vodstvo ABA lige i nacionalne saveze Bosne i Hercegovine, Bugarske, Makedonije, Crne Gore, Slovenije, Srbije i Hrvatske o povlačenju priznanja ovog regionalnog natjecanja. Ova odluka stupa na snagu 1. svibnja.

U dopisu izvršnog direktora FIBA Kamil Novaka, koji je upućen Radovanu Lorbeku na ABA Sidro d.o.o., FIBA  navodi da vodstvo ABA lige nije bilo u stanju dokazati ispunjavanje njihovih zahtjeva.

Bord FIBA je razgovarao o statusu vaše lige, koja nije bila u stanju da dokaže da ispunjava sve zakonske i regulatorne zahtjeve. Odbor je odlučio da povuče priznanje Jadranskoj ligi. Ova odluka stupa na snagu na kraju sezone 2014/2015, odnosno 1. svibnja 2015.

Danko Radić, predsjednik Hrvatskog košarkaškog saveza i suvlasnik tvrtke koja upravlja ligom, nakon prvih informacija o ovoj odluci nije bio previše zabrinut.

Znam iz prve ruke da to nije odluka onakva kakvom se prezentira. Uostalom, nešto slično događalo se i prije 15 godina, čak je bila i formirana paralelna Suproliga, pa su izgubili taj rat jer su nakon godine dana svi klubovi prešli u Euroligu. Po meni, nikad ne smiješ objaviti rat koji ćeš izgubiti, već samo onaj koji dobivaš. Dok nisi slomio 10 najjačih klubova da prijeđu k tebi, možeš pjevati što god hoćeš – rekao je za Večernji list. Čak je poslao i poruku:

Neka daju Hrvatskoj po jedno mjesto u Euroligi i Eurokupu i biti ćemo zadovoljni.

Košarkaški savezi Hrvatske i Srbije podržali su ABA ligu, a iza FIBA-e je stao savez Slovenije.

Dopis

Related Articles