Final Four u Kragujevcu?

Array

Vodstvo ABA lige nalazi se pred jednom od najtežih odluka, kome dati organizaciju završnog turnira četvorice najboljih?

Kao što je već dobro poznato ovogodišnji plasman u regionalnoj ligi direktno utječe na to tko će igrati u najjačem europskom natjecanju, Euroligi. Domaćinstvo na ovim prostorima znači jako puno i sigurno je prevaga na stranu onoga u čijoj se dvorani igra.

Realno je da prvo mjesto uzme Igokea, koja bi tako izborila plasman u Euroligu, a za drugo mjesto (koje također vodi izravno u EL) borila bi se tri kluba, a moguće je da sva tri kluba budu upravo iz Srbije.

Što o igranju zavšnice u Srbiji misli jedan od vodećih ljudi lige, Roman Lisac, prenjele su srpske novine Blic.

S obzirom na to da će na Final Fouru ABA lige igrati dva, a možda čak i tri srpska kluba, da li ćete dozvoliti Srbiji da bude domaćin finalnog turnira?

Posljednjih godina davali smo organizaciju klubovima po konačnom plasmanu na tablici, tako će biti i ovoga puta. Cilj nam je da to bude Srbija, vi ste dobri, gostoljubivi. Hipotetski gledano, pošto prvoplasirani – trenutno Igokea, ide direktno u Euroligu, ponuditi ćemo organizaciju slijedećem – Zvezdi, naravno u suradnji s gradom. Ako odbiju, na redu je Partizan, a ako i oni odbiju, valjda neće četvrti. Bila to Budućnost, Cedevita ili Radnički.

Pa ponovo svi u Kragujevac?

“Zašto ne? Vjerujemo mi njima. Ipak, razmišljamo da u budućnosti izbjegavamo takav tip domaćinstva završnice, da ga maknemo od klubova i organiziramo to kao i u Euroligi. Moramo prvo sazrijeti, i mi kao vodstvo lige, i klubovi, i navijači,” završio je Lisac.

Dvije stvari su ovdje vrlo diskutabilne. Prije samo par dana u Kragujevcu je igrana završnica kupa Srbije. U finalu su igrali Partizan i Zvezda, a susret je tijekom treće četvrtine prekinut i nije odigran taj dan, nego tek sljedeći pred praznim tribinama. Želi li netko preuzeti rizik da se to dogodi i u regionalnoj ligi te odgovornost u slučaju fijaska?

Naglasio je Lisac u svome odgovoru i drugi puno veći problem, a taj je princip kako će liga dodjeljivati domaćinstvo. Ne bi bilo nepravedno da Final Four bude organiziran kod najbolje ekipe, ali onda se takvi uvjeti moraju postaviti prije početka samog natjecanja jer u ovakvoj situaciji liga može pogodovati određenom klubu ako to želi.

Valjda će se ubuduće primijeniti sistem neutralnog terena jer je najpošteniji, a što manje birokracija utječe na sport to je sport zdraviji.

Related Articles