Godina dana Crošarke

Na današnji dan prošle godine svjetlo dana ugledala je Crošarka. Poučeni lošim stanjem u hrvatskoj košarci i općenito nedostatkom domaćih košarkaških vijesti, skupina entuzijasta koji vode i održavaju prijateljski portal NBACro s još nekoliko drugih zanesenjaka otvorili su u Republici Hrvatskoj portal koji je po mnogo čemu jedinstven. Od samog početka nismo težili senzacionalizmu čemu pribjegava većina današnjih online medija, već smo išli svojim putem – putem u kojem se glavni naglasak stavlja na domaća prvenstva, niže lige, mlađe kategorije, a sada u ovo ljetno doba i reprezentacije. Radeći na portalu često smo bivali nepravedno šikanirani, ali nismo se okretali, već smo išli dalje i došli smo tu gdje jesmo. Danas smo tu da s pravom možemo reći da smo najbolji košarkaški portal u Hrvatskoj.

Iako je većina nas nova u ovom poslu i bez pretjeranog iskustva, nedvojbeno je da rastemo iz dana u dan, kako kvantitativno tako i kvalitativno. Mi sami koji se bavimo ovim poslom, ali često i Vi, zasigurno se pitate što je to novinarstvo danas? Pogledamo li sustavno što je danas online izvješćivanje, točnije rad na portalu, dolazimo do zaključka da se većinom sve svodi na površne vijesti najčešće povezane s objektivno nebitnim činjenicama, ali širokoj javnosti zanimljive. Te nebitne vijesti privlače tu istu javnost koja svojim posjetima stranici generira “klikove” koji dovode do većeg broja sponzora, a time i profita za pojedinu internetsku stranicu. Iako danas takav trend, odnosno stvarnost, primjećujemo na većini stranica bitno je napraviti distinkciju između umjerenosti i nečega što vodi ka čistom žutilu.

Upravo je žutilo ono što u što velikoj mjeri pokušavamo izbjeći te težimo objektivnosti i kvaliteti. Novinarstvo bi prije svega trebalo biti vođeno analitičkim alatima prilikom pristupa nekom problemu te se kritički, čak i konzultantski odnositi prema gorućim ili čak kroničnim problemima segmenta društva koje čini glavni objekt o kojem pojedina stranica piše. Dakle, liberalna demokracija kao sustav uključuje i slobodu tiska, koja treba voditi ka sukobljavanju sa svim onim što prijeti interesima prosperiteta društva.

Uzmemo li teoretski ispravan način obavljanja novinarske dužnosti, možemo reći kako se u Crošarki kroz godinu dana postojanja nastojalo odnositi prema novinarstvu i hrvatskoj košarci te odnosima tih dvaju pojmova, na najbolji mogući način. Isticanje problema hrvatske košarke, bilo na globalnoj bilo na pojedinačnoj razini, kritika na račun istih te iznošenje rješenja koje mogu služiti kao vodilja ka boljoj situaciji, kroz minulih 365 dana bili su sastavni dio novinarstva koji je Crošarka pružala. Nemali je broj rubrika isticao propuste i negativnosti u HKS-u, radu s mladima, politici klubova i ostalom. Upravo je to ono na što je ovaj košarkaški site, jednogodišnjak po stažu, posebno ponosan. Upravo je to ono čemu bi se generalno trebalo težiti te čemu će se zasigurno među ekipom koja potpisuje tekstove na crosarka.com u budućnosti i dalje težiti.

Teško je izdvojiti neku vijest ili neku rubriku koju smo pokrenuli, a na koju smo osobno ponosni. Za nas je svaka vijest bitna, čak i ona iz najnižih liga o kojima nitko ne piše osim nas. Sve ono što smo radili, radili smo s čistim entuzijazmom, voljom i željom prvenstveno da zadovoljimo vlastite ambicije, a time informiramo i Vas – naše čitatelje. Krenuvši od nule došli smo na razinu o kojoj nismo mogli niti sanjati. Ipak, ako treba nešto izdvojiti, izdvojili bi neumorno praćenje mladih uzrasta. Pokrenuli smo trend statistike uživo sa svih državnih prvenstava za sve mlađe kategorije, kao i kvalifikacija za ulazak u prvu ligu. Ponekad smo nailazili na prepreke i otpor, ponekad je netko drugi pokupio naše vrhnje, ali upornošću i domišljatošću naših djelatnika svi problemi su nadvladani i otišli smo dalje i ići ćemo još. Također jedini u Republici Hrvatskoj imamo izvješća sa svih utakmica prve lige. Namjerno smo se sada dotaknuli prve lige jer baš mi smo u javnost iznijeli inicijativu klubova za jedinstvenu prvu ligu, inicijativu koja nailazi na otpor i za koju smatramo da je to jedan od prvih koraka vraćanja košarke na stare staze slave.

Iako su prema nama često bile upućivane otrovne strelice, moramo napomenuti da ne radimo ni po čijoj direktivi osim po vlastitom izboru, izboru kako nam kaže srce, a to je dobrobit hrvatske košarke. Smatramo da smo u ovih godinu dana ostavili dobar dojam i da ćemo ga ubuduće ostavljati još i više. Jedno je sigurno, a to je da će Crošarka i kroz sljedeći period postojanja postojati na istoj trasi. Bez odmaka od objektivnosti, kritike i nastojanja da pomogne hrvatskoj košarci na ovaj način, preko tipkovnice, čistim entuzijazmom, mozgom i srcem.

Ovom prilikom želimo zahvaliti svim djelatnicima portala, bivšim i sadašnjim, svim vanjskim suradnicima, dopisnicima te svima koji su pridonijeli stvaranju vijesti. Hvala i svim klubovima i sportskim djelatnicima koji su pomogli našem radu. Hvala svim igračima koji su pristali dati intervju i odvojili nešto vremena za naš rad, a na kraju hvala i svima Vama, našim vjernim čitateljima.

Hvala Vam na vjernosti !

Nezavisni hrvatski košarkaški portal Crošarka