Srijeda, 29 lipnja, 2022
More

  Gorica sigurna, na dnu grčevita borba za ostanak

  U Prvoj ligi ostalo je još osam kola do kraja, a mi smo se malo pozabavili analizom kome će svanuti, a kome smrknuti na kraju sezone. Izuzetno zanimljiva sezona do sada, koja je pokazala da, osim Gorice, svatko svakog može pobijediti, pogotovo na domaćem terenu, što ovoj ligi daje dodatnu draž.

  Što se tiče putnika u Premijer ligu, dvije ekipe iz Prve lige idu „gore“. Ovdje je situacija 50/50.  Josip Sesar i njegova Gorica su budući stanovnici Premijer lige, tu nema rasprave, sa stopostotnim učinkom u 14 kola pobjegli su pratnji i već polako mogu praviti plan za sljedeću godinu. Što se tiče drugog putnika u najviši rang naše košarke, mnogo je dvojbi. Za sada se za drugu poziciju bore Agrodalm, s omjerom 10-4, slijede ga Bosco i Rudeš s 9-5, dok su na petom mjestu mladi Splićani s omjerom 8-6, koji realno u ovoj bitci imaju najmanje šanse.

  Od navedene četvorke, najbolji dojam do sada je ostavio Agrodalm Joška Garme, no s nekoliko neočekivanih poraza, kompromitirali su dobar status iz prvog dijela i ostaje im teška borba zadnjih osam kola. Što se tiče njihovih sljedećih utakmica, imaju utakmice s izravnim konkurentima, Goricom i Boscom, dok u ostalim susretima trebaju potvrditi uloge favorita protiv ekipa iz donjeg doma. Svaki neočekivani kiks, mogao bi ih koštati drugog mjesta.

  Što se tiče Rudeša, i njih očekuju ravnopravne utakmice, s Goricom i derbi s Boscom, ali isto tako i neugodna gostovanja kod Podravca i Kvarnera. Vrlo je vjerojatno da će tzv.male utakmice odlučiti o plasmanu. Svakako treba naglasiti da je upravo Rudeš jedina ekipa uz Goricu sa stopostotnim učinkom na domaćem terenu i to treba imati na umu pred ovih završnih osam kola.

  Bosco je dobro startao u sezonu, potpomognuti s igračima Cibone na posudbi. Dominic Gilbert i Karlo Uljarević na njihovom su popisu, no sad je već jasno da na taj dvojac oni do kraja ne mogu računati i to će im uvelike otežati posao. Čeka ih i gostovanje kod Agrodalma, te domaća utakmica s Rudešom, koje će sigurno biti presudne. Od gostovanja, moraju na noge Kvarneru te u Split kod Universitasa. Ostale utakmice igraju s klubovima iz donjeg doma, a upravo se u nedjelju kod Borova pokazalo da će imati i problema s klubovima koji se bore za ostanak.

  Ono najneizvjesnije događa se u donjem domu. Kako se za drugog putnika u viši rang bori četiri ekipe, tako se i za ostanak u Prvoj ligi bori pet klubova, od kojih je Pula sa samo tri pobjede u gotovo bezizlaznoj situaciji, a i s obzirom na protivnike koji im slijede(Podravac vani, Gorica doma, Bosco vani, Universitas-doma, Šanac-vani, Grafičar-doma i Borovo u gostima), teško im se piše.

  Borovo,  Šanac Karlovac i Grafičar trenutno su na omjeru 4-10, dok je Podravac sa samo jednom pobjedom više za nijansu u boljoj situaciji, i tu će se voditi prava bitka.

  Borovo je pokazalo da se prilično uzdiglo u drugom dijelu, nedjeljna pobjeda protiv Bosca dodatno im je dala krila, a njih do kraja očekuju tri utakmice na domaćem terenu protiv direktnih protivnika Grafičara, Šanca i Pule i ukoliko u tim utakmicama uhvate tri pobjede, te eventualnom pobjedom na domaćem terenu protiv Universitasa, imaju lijepe šanse. Treba imati i na umu da su im dva igrača(Miljanić, Rajšić) iz petorke trenutno ozlijeđena i ukoliko se vrate šanse za ostanak im rastu.

  Šanac je već pokazao da im gostovanja ne leže. Ponajviše zbog nemogućnosti odlaska svih igrača na put i male su šanse da će do kraja uhvatiti koju pobjedu na strani, a idu na noge Boscu, Borovu, Grafičaru i Agrodalmu, jedna utakmica teža od druge. Očekuje ih i utakmica na domaćem terenu protiv prvaka Gorice, gdje nemaju šanse za bodovima te gostovanje mladih Splićana u dvorani u Karlovcu, i dojma smo da je pred njima najteži zadatak. No, Karlovčani se sigurno neće predati te su sigurno spremni za poneko iznenađenje.

  Grafičar iz Ludbrega je jedina ekipa koja još nije okusila slast pobjede u gostima. Definitivno negativan podatak, pogotovo kada se uzmu u obzir utakmice koje ih očekuju upravo u gostima(Gorica, Universitas, Borovo i Pula) teško će do bodova. Svoju šansu morat će tražiti u derbiju Sjevera u Ludbregu protiv Podravca, već ovaj vikend, te protiv Bosca i Šanca na domaćem terenu. Uz Karlovac, dojma smo da je i pred Grafičarom izuzetno težak zadatak u očuvanju prvoligaškog statusa, prije svega zbog utakmica koje ih očekuju.

  Što se tiče ekipe Podravca, njihova je prednost u jednoj pobjedi u odnosu na ostale davljenike, te vrlo dobre igre na domaćem terenu. U Virje će im tako na noge Pula, Rudeš, Istrauni i Borovo, gdje će realno teško izgubiti bodove i definitivno će im i tri pobjede iz tih susreta biti dovoljne da mirno završe sezonu.

  Ostaje nam izuzetno zanimljivih osam kola. Raspored je škakljiv za sve pa nas tako očekuju međusobni susreti ekipa iz gornjeg doma te isto tako i iz donjeg, i bodovi će biti od izuzetne važnosti za sve. Universitas, Istrauni i Kvarner u mirnim su lukama u sredini tablice i s malim šansama za borbu za Premijer ligu, te još manjim šansama za ispadanje pa tako mogu rasterećeno igrati do kraja, te pomrsiti račune mnogima.

   

   

  NAJČITANIJE VIJESTI TJEDNA

  zadnje objave