Graz dolaskom Ivana Mikulića lovi novi skalp: “Nitko nije nepobjediv”

O austrijskoj ligi pisali smo nedavno, ovog puta potražili smo kontakt razigravača Ivana Mikulića, koji je u siječnju pojačao momčad trenera Miloša Šporara.

Graz je krenuo u sezonu s nekoliko nes(p)retnih poraza, igrajući na dvije fronte (Alpe Adria Cup), te odlaskom jednog od dva Amerikanca, situacija je nalikovala na tešku godinu pred njima.

No, trener Miloš adaptirao se na nove uvjete, pojačao momčad, na rosteru su uz Mikulića još dva srpska košarkaša i dva dodatna stranca, što je i kvota u samoj Austriji.

Javili smo se Ivanu, koji je odigrao za Graz pet utakmica, danas slijedi šesta, a trenutačni skor ekipe u 2019. godini je četiri pobjede i jedan poraz.

Ivane, važna pobjeda protiv Timberwolvesa iz Beča radi borbe za plasman među osam najboljih?
“Da, važna pobjeda protiv ekipe koja je predvođena Hrvatom Ćosićem. Sigurno je sada puno bolja atmosfera, i da je puno lakše raditi.”

Četiri od pet, dobro izgleda?
“Samo tako moramo nastaviti raditi. Pobjedama smo i puno motiviraniji.”

Kažu da igrate u jednoj od ljepših dvorana?
“Da, kažu da je jedna od najljepših u Austriji, nova je dvorana. Kada je više posjetitelja, užitak je igrati.”

Kakve su ambicije?
“Pa u prvom redu da uđemo u četvrtfinale, ali mislim da ima tu prostora da napravimo još bolji rezultat. No, idemo utakmicu po utakmicu.”

Trener Šporar?
“Predivno iskustvo za sada, vidi se da ima i veliko igračko iskustvo. Volio bih da se samo nastavi.”

Uvjeti u USCB Grazu ?
“Graz je jedna sređena sredina, svi uvjeti su na mjestu, tvoje je samo da igraš.”

U Gruziji si pod vodstvom Tihomira Bujana i uz pomoć Vladimira Boise uzeo dvostruku krunu.
“Prvi iskorak u karijeri je bila svakako Gruzija, gdje se poklopilo, od dobrih stvari do uvjeta. Osvojen je i Kup i naslov, i moram reći da mi je bilo zadovoljstvo raditi s njima, riječ je o jako srdačnom narodu. Bilo je i lakše raditi, jer sam imao hrvatskog trenera i pomoć iskusnog Boise. Bilo je stvarno super.”

Ozljeda ljeti uzela je produljenje ugovora?
“Trenirajući ljeti doživio sam ozljedu i radi duže pauze nisam mogao pristupiti pripremama, a oni su se već tada spremali za rane kvalifikacije u Fiba EuroCupu.”

Nakon toga si otišao u Češku.
»Potpisao sam za Brno, također jedno dobro iskustvo, predivan grad. Igrala se dosta fizička košarka, a kada k tome dodate podatak da je u ligi 9 reprezentativaca Češke, znamo o kakvoj kvaliteti govorimo.

Pobijedili su nas na EuroBasketu?
“Ako maknete Veselyja, Satoranskog, i Schilba svi ostali igraju domaće prvenstvo.”

Kako kažeš, najjača ekipa i liga bila je u Rumunjskoj SCM U Craiova i to prošle sezone ?
»Najjača liga i ekipa u kojoj sam igrao. Tu je bio i moj dobar prijatelj Ivan Siriščević. Drago mi je bilo da sam radio i s priznatim izraelskim trenerom Ramihom Hadarom. Nažalost dok su trajali pregovori za produljenje ugovora, on je dobio ponudu da se vrati u Izrael, i tu je završena i moja epizoda.”

Za kraj, danas slijedi utakmica protiv Gmundena koji je u zadnjem kolu propustio vodeću poziciju aktualnom prvaku Kapfenbergu?
»Mislim da ako smo mi skinuli Kapfenberg, da vjerujem u našu ekipu i da uz pomoć publike možemo dobiti i njih. Nitko nije nepobjediv.”

Ivanu sretno danas na domaćem parketu, neka bude to prva pobjeda u veljači.