Gregor Belina: Želim sa Stojom ući u prvu Ligu

Array

Gregor Belina je gledajući sve regije druge hrvatske lige jedan od najboljih košarkaša u posljednje dvije godine, bez obzira što je riječ o 37-godišnjem košarkašu. Prošle sezone je nosio dres Pule, dok je u razigravanju za ulazak u A1 ligu nastupao za Crikvenicu.

Odradio je Belina bezbroj puta pripreme za novu sezonu, odigrao puno utakmica, no i dalje kako sam kaže živi za košarku i ne razmišlja o odlasku u mirovinu.

“Od kad znam za sebe živim za košarku. Tako da si u ovom trenu ne mogu drukčije predočiti život jer samo o tome mislim cijeli život. Želje i motivacije ne nedostaje, pogotovo ne kada vidim da i dalje mogu više nego uspješno parirati mlađim košarkašima. Svjestan sam da se polako bliži kraj moje karijere pa zato svaki trening i utakmicu odradim kao da je posljednja i u tome uživam”, kazao nam je u uvodu iskusni košarkaš, od ove sezone član košarkaškog kluba Stoja.

Nije lako izdržati današnje sportske napore, u kojem god sportu. No, kako naš sugovornik kaže on je i dalje u prvom redu sportaš i tako se ponaša prema sebi i svojem tijelu, što je od velike važnosti da se može izdržati u takvom ritmu.

“Živim sportski, redovito treniram i kroz ljeto te nemam većih fizičkih poteškoća. No, moram priznati da je svake godine teže što se tiče regeneracije nakon utakmice. Nedjelje sada iskoristim za odmor da mogu početkom tjedana ponovno trenirati bez problema. Veselim se pripremama, uživam u druženju s igračima.”

Protekle sezone nosio je dres Pule 1981, a s prosjekom od 25,5 poena po utakmici bio je najbolji strijelac regije Zapad. “Nisu važne godine. Moje razmišljanje je jesi ili nisi. O godinama ćemo kada pređem 65 (smijeh).  Pa sezona bi mogla  biti puno bolja ukoliko ne bi imali problema s ozljedama. Što se mene osobno tiče, važno je da nisam bio ozlijeđen, poenima nisam opterećen. Doduše igram na poziciji gdje uzmem u prosjeku koju loptu više pa mi je taj prosjek sasvim normalan. Ukoliko bih bio opterećen time vjerojatno bih igrao i sebičnije, no nisam takav igrač.”

Prije Pule je nosio dres Poreča, a kao što smo rekli ove sezone je ušao u ambiciozni plan KK Stoja. “Nakon 10-15 godina igranja po Europi najljepše je biti doma s obitelji i dalje uživati u košarci. U Istri gdje živim nažalost i dalje nemamo prvoligaša, zato već treću godinu igram A2 ligu. Istina je, ove godine sam potpisao za Stoju gdje imamo ambicije ući u prvu ligu. Ekipa je odlična, no zasigurno nam neće biti lako. Preduvjet je sigurno da nemamo ozljeda i s malo sreće vjerujem da bi mogli postići željeni cilj. Moja osobna ambicija je naravno dovesti klub u prvu ligu.”

Belina bi sudeći prema igrama bez problema i dandanas mogao igrati u velikoj većini prvoligaških klubova, no kako i sam kaže s dolazećih 38 je vrlo teško naći klub koji bi ga zadovoljio da ponovno napusti obitelj. “Bilo bi odlično kada bih mogao pred kraj karijere sa Stojom igrati u prvoj ligi.”

Na kraju regularnog dijela protekle sezone Belina se je preselio u Crikvenicu da pomogne istoimenom klubu u dodatnom razigravanju za prvu ligu. “Bila je odlična odluka u svim pogledima. Sezona se produžila za dobra dva mjeseca, igrala se kvalitetna košarka, prvotni cilj je bio pružiti što je bolji otpor, a na kraju smo bili drugi i bili blizu prelaska u prvu ligu, sve do zadnje utakmice s Dubrovnikom”,rekao je Gregor te i uz to dodao još jednu stvar: “Moj prijatelj Marjan Mance me ugodno iznenadio kao trener, mislim da je pred njim jedna lijepa i uspješna trenerska karijera.”

Belina je igrao u mnogim europskim zemljama no sudeći prema brojkama nema dvojbe da je najbolje igre pružao u CSKA iz Sofije. S 32 godine je tada punio koševe Olympiakosa (21 poen), Fenerbahčea (18) i Azomvasha (25). Ili kako nam je sam rekao: “Najbolju košarku sam igrao kada sam znanje nadopunio iskustvom.”

Zapadna regija druge lige će ove godine biti iznimno zanimljiva. Uz Stoju, prema riječima Beline, konkurenti za prvo mjesto su KK Škrljevo i KK Učka. “Očekujemo borbu između nas troje. Naravno uvijek postoje momčadi koje će iznenaditi. Moramo biti svjesni da je veliki broj ostalih ekipa bez pritiska rezultata i ako nisi skoncentriran kroz cijeli susret brzo može doći do neželjenog poraza.”

Belina je i dosta dugo igrao u Sloveniji gdje poznaje sustav natjecanja druge lige koji nije podijeljen po  regijama: “Što se tiče putovanja, u Hrvatskoj je zasigurno bolje s obzirom da smo podijeljeni na regije. No, što se tiče kvalitete sigurno bi bilo bolje kada bi se igrala jedna druga liga. Naime velik broj ekipa po kvaliteti ne bi smjelo spadati u drugu ligu i zato je puno utakmica nezanimljivih s malim brojem gledatelja.”

Za kraj smo upitali kako i što kada jednog dana ipak objesi tenisice o klin. “Da budem iskren, moram reći da o tome pokušavam što manje razmišljati. Nadam se da ću biti aktivan još neko vrijeme. Naravno želio bih ostati u košarci i nakon aktivnog igranja, možda kao trener, volio bih raditi s mladima, pogotovo gdje je smanjen pritiskat i mislim da imam dovoljno iskustva i znanja koje bih mogao prenijeti na njih.”

Related Articles