Hrvatska i HKS rekorderi po broju drugoligaških klubova i liga

Array

Hrvatska košarka broji mnogo nelogičnosti, a jedna od njih je i pet drugih liga koliko ih se igra u našoj zemlji. Pozabavili smo se malo ovom temom i provjerili koliko drugih liga se igra u ostalim državama.

Tako postoje A-2 liga istok (12 klubova s time da jedna momčad igra van konkurencije), A-2 sjever (12 klubova), A-2 centar (12 klubova), A-2 zapad (11 klubova) i A-2 jug (10 klubova). Ovdje dolazimo do nevjerojatne brojke od čak 56 drugoligaških klubova u Hrvatskoj, a to nema nitko u Europi i apsolutni smo rekorderi.

Nelogičnost kvalifikacija

Prvaci ovih liga na kraju regularnog dijela igraju kvalifikacije za popunu A-1 lige, a njima se u razigravanju priključuje i pretposljednja momčad A-1 lige. Izuzetak je ova sezona jer zbog odustajanja Osječkog sokola zadnji klub ne ispada već razigrava s drugoplasiranim iz kvalifikacija. Ovdje je situacija isto nelogična. Drugoligaši u regularnom dijelu natjecanja na parketu moraju imati tijekom cijele utakmice jednog igrača rođenog 1996. godine ili mlađeg, a kod prvoligaša na terenu mora biti igrač rođen 1994. godine ili mlađi.

Dok dođu na red kvalifikacije za popunu A-1 lige onda se pet drugoligaških momčadi mora podrediti jednoj jedinoj prvoligaškoj i igrati po pravilima A-1 lige te s igračem rođenim 1994. godine. Da stvar bude gora, jedne sezone je dopušteno da drugoligaši dovedu pojačanja za kvalifikacije iz protivničkih drugoligaških momčadi, a prošle sezone se im to nije dopustilo iako se pravilnik nije mijenjao. Zanimljivo i nelogično, ali HKS-u sasvim normalno.

Zaštićeno godište

Posebna priča su zaštićena godišta gdje se nameće klubovima da tijekom cijele utakmice moraju imati jednog juniora na terenu. Tu su u problemima posebno oni klubovi iz manjih sredina koji jednostavno ne mogu izbaciti toliko igrača svake godine s određenim godištem pa onda igraju s godištem po godinu, dvije ili čak tri mlađim. To dijete je onda na terenu tek toliko da se zadovolji pravilo i stvarno je ružno gledati kako cijelu utakmicu samo trči gore-dolje po terenu, a u opasnosti je i od teže ozljede ako na njega naleti neki seniorski igrač koji je fizički puno jači od njega.

Mladi igrači koji su kvalitetni sigurno će dobiti priliku za igrati i bez ovog apsurdnog pravila o zaštićenom godištu. Ima klubova koji ni prije ovog pravila, a niti sada dok važi pravilo ne daju prilike mladima jer to što im je neki junior na terenu cijeli susret ne znači da mu daju priliku nego je tu silom prilika i ne sudjeluje u igri. Dok ovo pravilo spomenemo poznanicima iz drugih zemalja u Europi, samo nas u čudu gledaju i ne mogu vjerovati jer toga u njihovim ligama nema.

Jedinstvena druga liga?

Vratimo se na broj drugih liga kojih ima pet, a u njima igra čak 56 klubova. Pokušali smo naći neku ligu u Europi koja ima približno isti broj drugih liga i drugoligaških klubova, ali pogađate, nismo je našli. Eventualnu sličnost pronašli smo u Australiji gdje devet ženskih drugih liga, ali tu se radi o cijelom kontinentu koji je ujedno i jedna država. Hrvatska nema kvalitete za ovoliki broj drugoligaških momčadi, kvaliteta se razvodnjava i već je krajnje vrijeme da u HKS-u ukinu tako velik broj drugih liga. Jedinstvena druga liga s 14 do 18 momčadi ili maksimalno dvije druge lige s po deset sastava bile bi sasvim dovoljne. Momčadi bi imale gotovo svaki tjedan jednu snažnu utakmicu, kvaliteta natjecanja bi porasla, mladi igrači bi imali puno jačih utakmica, ali pitanje je da li HKS to želi ili im je bitnije da imaju čim veći broj klubova koji im plaćaju nemale kotizacije.

Zanimljivosti

Zanimljivo je i to kako u svim drugim ligama ne sudi isti broj sudaca. Dok neke lige sude po tri sudca, neke sude samo dva, a niti način plaćanja nije svugdje isti. Neke lige plaćaju delegate i sudce preko računa, a ima liga u kojima se im to isplaćuje na ruke.

Za kraj, evo koliko drugih i trećih liga imaju pojedine zemlje u Europi: Austrija (jedna druga liga), Belgija (jedna druga liga), Francuska (jedna druga liga), Njemačka (jedna druga i dvije treće lige), Grčka (jedna druga i dvije treće lige), Izrael (jedna druga liga), Italija (jedna druga i jedna treća liga), Litva (jedna druga liga), Latvija (jedna druga liga), Poljska (jedna druga i tri treće lige), Rusija (jedna druga liga), Srbija (jedna druga liga), Slovenija (jedna druga liga), Španjolska (jedna druga i jedna treća liga), Turska (jedna druga liga), Ukrajina (jedna druga liga).

Related Articles