Hrvatska napada prvo mjesto u skupini

Array

Danas je posljednji dan drugog dijela natjecanja, a Hrvatska će u 14:30 pokušati izboriti prvo mjesto u skupini protiv oslabljene reprezentacije Grčke.

Iako su Grci krenuli odlično na ovom turniru, s tri uzastopne pobjede, dogodio se preokret. Izgubili su od Italije i Finske, a nakon što su u drugom krugu uspjeli nadigrati Španjolsku, uslijedio im je još jedan poraz, od domaćina Slovenije. Pojavili su se problemi s ozljedama, Kostas Papanikolaou je uganuo gležanj, a već je ranije otpisan i  Loukas Mavrokefalidis, tako da je za obojicu ovo natjecanje završilo, a Grčka će u ovaj susret s deset igrača.

Igrač na kojeg treba posebno obratiti pozornost jest Vassilis Spanoulis, njihov razigravač i najbolji strijelac, a još ga krasi i titula najkorisnijeg igrača prošlosezonske Eurolige. Zbog manjka igrača u rotaciji, s prosječne 22 minute na parketu Spanoulis sada igra čak 36 minuta, što znači da će naši igrači gotovo cijelu utakmicu morati biti na oprezu.

Stvar koja ide u korist Hrvatima jest činjenica da igraju lošu obranu na vanjskim igračima. Koponen, Belinelli i Dragić baš su protiv Grčke uspjeli zabiti najviše poena za svoju ekipu na ovom natjecanju, a nadamo se da će danas isti scenarij biti i s Bojanom Bogdanovićem.

Kao i u gotovo svakoj utakmici do sada, Hrvatska bi trebala igrati na Antu Tomića i Luku Žorića, pokušati dovesti grčke centre u probleme s prekršajima, ponajviše zato što su tanji na tim pozicijama (ozljeda Mavrokefalidisa). U tom slučaju bi se otvorila prilika i za više napadačkih skokova, budući da Grci u prosjeku bilježe gotovo 10 skokova manje od naše reprezentacije.

Naravno, uz sve navedene hendikepe nikako ne smijemo otpisati Grčku jer njima ova utakmica znači više nego nama. Grke samo pobjeda može održati u ovom natjecanju i pod svaku cijenu danas moraju uzeti bodove. Hrvatska, s druge strane, ima osigurano četvrtfinale, ali pobjeda bi nam donijela prvo mjesto u skupini i išli bismo na najslabijeg protivnika skupine E, a to je Ukrajina. Ako Hrvatska izgubi postoje razni scenariji, a njih možete pročitati u našim kalkulacijama.

Related Articles