Damir Markota, košarkaški Balotelli

Array

Hrvatska je trenutno hit Eurobasketa, a pobjedom u današnjoj utakmici protiv Grčke potvrdila bi epitet najvećeg iznenađenja prvenstva. Sukladno tome, nije čudno da se i naši igrači nalaze u središtu pozornosti.

Jedan od igrača naše reprezentacije možda privlači i najveću pozornost, a svi ga obožavaju. Nije to niti Šarić, niti Tomić, niti Bogdanović. Riječ je o Damiru Markoti, dobrom duhu naše reprezentacije kojeg su novinari na Eurobasketu od milja prozvali košarkaškim Balotellijem.

U razgovoru za fibaeurope.com popularni Šveđo rekao je kako mu taj nadimak ne smeta, već je to lijepi kompliment. Objasnio je kako je se on van teren uvijek šali s ostalim suigračima i da je pozitivac, ali lud dečko.

Izbornik Jasmin Repeša o Markoti kaže:

“Kada je bio mlađi, uživao je u životu, kako to rade mnogi mladi ljudi. Sada je odrastao, ne samo kao igrač, već kao i čovjek, ima ženu i sina i potpuno je drugačiji. Kada sam bio u Ciboni 2002. godine, uveo sam ga u prvu momčad. Trenirao sam ga tada i nekoliko puta u reprezentaciji.”

Markota je također naveo kako je izbjeglica iz Sarajeva i kao dijete je preselio u Švedsku, a odatle mu i nadimak. Odrastao je s Maciej Lampeom i veže ih veliko prijateljstvo.

“Znao sam da u košarkaški ne mogu napredovati u Švedskoj pa sam sa sestrom dok sam imao 13 godina na internetu pronašao sve o Ciboninom kampu, spakirao stvari i otišao. Majka me pustila jer je mislila da ću se vratiti, ali uspio sam i nikad se nisam vratio. Užasno sam puno trenirao jer sam znao da je to jedini put do uspjeha, a gotovo da sam živio u samoj dvorani.”

O igranju za reprezentaciju je rekao:

“Reprezentacija mi je sve. Mislim da svaki igrač želi nastupati za nacionalnu vrstu, a pogotovo onda kada ide dobro. Trenutno nam ide odlično i ponosan sam što sam Hrvat, dio tima i što igramo dobru košarku. Nadam se da nam pobjednička serija nikada neće stati, ali idemo iz utakmice u utakmicu i spustili smo loptu na zemlju pa ćemo vidjeti dalje.”

Related Articles