Hrvatska osvojila Kup Borislava Stankovića

Kina – Hrvatska 73:79 (19-25, 24-17, 16-20, 14-17)

U četvrtoj utakmici i četvrtom danu Kupa Borislava Stankovića, Hrvatska je, na čuđenje mnogobrojne domaće publike, svladala Kinu.

Već se u prvoj četvrtini osjetila odlučnost hrvatskih reprezentativaca da osvoje Kup. Agresivno je krenuo i kapetan Josip Bilinovac koji je u šest minuta igre postigao 8 poena – dva koša za 2 poena, jedna trica i jedno slobodno bacanje, a sve sa stopostotnom preciznošću. Domagoj Vuković je u prvoj četvrtini pomogao sa 6 poena i 5 skokova.

U drugoj četvrtini je došlo do malog pada u hrvatskoj igri pa poluvrijeme odlazi Kinezima s rezultatom 43:42. Unatoč usporavanju naše reprezentacije, Josip Bilinovac s krajem prvog poluvremena ima upisanih 19 poena, odnosno 11 u drugoj četvrtini.

U nastavak utakmice se vraća smirena hrvatska reprezentacija s jasnim akcijama što se u konačnici odražava i na rezultat. Unatoč dodatno uloženim naporima Kine da pređe u vodstvo, naši reprezentativci održavaju razinu energije i stabilnost u igri pa utakmica završava slavljem Hrvatske na 73:79.

Najbolji igrač utakmice, a ujedno i MVP turnira, bio je Josip Bilinovac koji je ubacio 27 poena uz 2 asistencije i 4 osvojene lopte. Domagoj Vuković je postigao 14 poena uz 10 skokova.

Statistiku možete pogledati ovdje.

Hrvatska je osvojila Kup Borisa Stankovića, Tunis je zauzeo drugo mjesto, a Kina tek treće.

Karlo Žganec, član najbolje petorke turnira: „Odigrali smo jedan skroz solidan turnir, tri dobro odigrane utakmice i na kraju smo zasluženo osvojili naslov.“

Josip Bilinovac, MVP turnira i član najbolje petorke: „Teška utakmica protiv domaćina koji igra dosta agresivno i dosta forsira brzu košarku. Malo smo se u početku pogubili zbog te njihove brzine, ali smo poslije konsolidirali redove i u zadnjoj četvrtini počeli igrati onako kako želimo i misli da smo na kraju mirno priveli utakmicu kraju. Čestitam svim igračima i stožeru na osvojenom prvom mjestu.“

Izbornik Dražen Anzulović: „Lijepo je s pobjedom završiti jedan ovakav turnir s ovakvom organizacijom. Ovo je bila možda i naša najzrelija utakmica na turniru. Čestitam igračima i stožeru što su dostojno prezentirali našu košarku i mislim da možemo biti ponosni na ostvareni rezultat pred ovakvim auditorijem.“