Eurobasket: Hrvatska otvara protiv Slovenije

Array

Hrvatska danas u 21 sat protiv dobro nam poznate Slovenije započinje svoj put na ovogodišnjem Eurobasketu.

Slovenija u Zagreb stiže u nominalno puno slabijem sastavu nego što je to bilo prethodnih godina. Oslabljeni ne igranjem njihovog trenutno najboljeg košarkaša Gorana Dragića, Slovenci na ovo Europsko prvenstvo dolaze kao veliki autsajderi za bilo kakvu medalju, dok s druge strane Hrvatska s jednim od najboljih skupa igrača u skorijoj prošlosti na “svom” prvenstvu puca jako visoko.

Izostankom Gorana, njegov brat Zoran Dragić preuzeo je lidersku ulogu u reprezentaciji što je svima bilo vidljivo i kroz pripremni period ovoga ljeta. Zoran je bio najbolji strijelac sa 13,5 koševa po utakmici, a odmah iza njega smjestio se 23-godišnji i 215-centimetara visoki centar španjolske Gran Canarije Alen Omić s 10,7 koševa.

U tom pripremnom razdoblju Slovenci su upisali pet pobjeda (Novi Zeland, Australija, Ukrajina, Finska, Italija) i dva poraza (Australija, Srbija), a do najzvučnije pobjede, one protiv Italije 76:67, Slovence su predvodili iskusni centar Estudiantesa Uroš Slokar i mladi bek Union Olimpije Klemen Prepelić.

Upravo će oni, uz dodatak Jure Balažića i Jake Klobučara pružati svu potrebnu podršku udarnim iglama, Dragiću i Omiću.

Hrvatska s druge strane na prvenstvo dolazi bez jasnog lidera, barem što se tiče učinka i napadačkog fokusa. Bojan Bogdanović malo odskače od drugih, ali izbornik Velimir Perasović u hrvatsku reprezentaciju je unio kolektivizam s kojim igra naše momčadi nikada ne ovisi samo o jednom igraču.

To je bilo jasno vidljivo u pripremnim utakmicama kroz koje smo prošli neokrznuti sa savršenih 9-0. Protivnici nam u tih devet susreta nisu bile vrhunske europske reprezentacije pa će nam ova utakmica odlično poslužiti kao svojevrsna prilagodba na turnir.

Slovenija nije “težak” protivnik, a igranje u prepunoj zagrebačkoj Areni, u kojoj bi prema najavama trebalo biti i oko 5000 slovenskih navijača, dobro će doći našim momcima da se pripreme za teške utakmice koje će, nadamo se, uslijediti u drugom krugu natjecanja.

Hrvatska se na velikim natjecanjima s reprezentacijom Slovenija susrela pet puta. Slovenci su slavili na Eurobasketu 2005. (89:80) i 2009. (67:65) godine, te na Svjetskom prvenstvu 2010. rezultatom 91:84, dok je Hrvatska slavila 1995. (91:83) i na posljednjem Euru 2013. kad su Slovence pred domaćom publikom u Celju nakon produžetka porazili 76:74.

Ulaznice za susret rasprodane su davnih dana, a ukoliko svoju niste ugrabili na vrijeme prijenos utakmice možete pratiti od 20.50 sati na HRT2.

Related Articles