Hrvatska preživjela Tunis, na redu je Njemačka

Nakon trećeg dana grupne faze Olimpijskog kvalifikacijskog turnira u Splitu dobili smo sve sudionike polufinala.

U direktnom dvoboju za polufinale snage su odmjerili Njemačka i Rusija. Rusima je za prolaz trebala pobjeda od 7 ili više koševa razlike; svi ostali ishodi u polufinale vodili bi Njemačku.

I dobro su Rusi otvorili utakmicu. Potrebnih 7 razlike imali su već nakon 5 minuta igre kada su se prvi puta odvojili na dvoznamenkastu prednost (17-7), no do kraja četvrtine više ne postižu ni jedan poen i Njemačka se vraća na 2 poena zaostatka. Do poluvremena ni jedna momčad nije uspijela ottići na više od 4 koša prednosti – na odmor se otišlo sa rezultatom 35-32 za Rusiju.

Johannes Voigtmann (fiba.basketball)

Rusija puno bolje otvara i treću četvrtinu te uz seriju 13-2 ponovno odlaze na potrebnu predonst (51-41), ali, kao i u prvoj četvrtini, ponovno upadaju u crnu rupu i Njemačka se do kraja četvrtine vraća na -3 (53-30). U zadnjoj četvrtini ni jedna momčad ne radi značajniju prednost te se u zadnju minutu ulazi sa +2 za Njemačku. Rusi su svjesni da prolaz u polufinale mogu tražiti samo kroz produžetak, ali 12 sekundi prije kraja, pri rezultatu 65-68 za Njemačku, Grigory Motovilov radi neobjašnjivu pogrešku – pogađa oba slobodna bacanja.

Nijemci imaju prednost od jednog koša, Thiemann nakon faula namjerno promašuje oba slobodna bacanja i oduzima Rusima mogućnost da izjednače rezultat.

U sastavu Njemačke 13 poena postigao je Voigtmann (7 skokova), 12 je dodao Wagner, a po 11 koševa postigli su Giffey i Saibou. U redovima Rusije jedini dvoznamenkasti igrač bio je Andrey Vorontsevich sa 17 koševa.

Rusi su ovim porazom završili natjecanje u Splitu, a Njemačka će u subotu od 16:30 u polufinalu igrati protiv Hrvatske.

Ah da, Hrvatska…

Izgleda da je drama sastavni dio iskustva gledanja hrvatskih reprezentacija u svim sportovima.

Tunis, bez ikakvog podcijenivanja, našoj reprezentaciji ne bi trebao predstavljati problem i sve osim rutisnke pobjede protiv ekipe u kojoj svi osim jednog igrača igraju u domaćem prvenstvu može se smatrati iznenađenjem. A naša pobjeda bila je sve samo ne rutinska.

Hrvatska je utakmicu otvorila dobro, izgledalo je to puno bolje nego protiv Brazila i do poluvremena smo već imali 14 koševa prednosti. Kako, nakon takvog prvog poluvremena, objasniti ono što je uslijedilo u trećoj četvrtini? Tunis kojem smo u prvome poluvremenu dopustili samo 28 poena, odjenom je letio po terenu, koševe su postizali kako god su htjeli, a 35-godišnji Salah Mejri i 40-godišnji Radhouane Slimane dominirali su energijom. Treća četvrtina završila je rezultatom 29-14 u korist Tunisa te su u zadnju četvrtinu ušli sa pola koša prednosti.

Salah Mejri (fiba.basketball)

Egal završnica razotkrila je sve mane naše reprezentacije. U trenucima kada se lomi rezultat ne postoje uigrane akcije, nego se od BogdanovićaHezonje očekuje da individualnom kvalitetom rješavaju surete. Kako drugačje objasniti da je u cijeloj utakmici Hrvatska imala jednak broj pick’n’roll akcija i Bojanovih/Marijevih izolacija (10-10)?

Na kraju, preživjeli smo i ušli u polufinale. Hezonja je sa 27 poena i 8 skokova statistički prvo ime susreta, no jednog igrača ipak treba posebno pohvaliti.

Pavle Marčinković zabio je uz 5 poena, uključujući i tricu 25 sekundi prije kraja koja nas je odvela na +5 i rjiešila utakmicu, uhvatio i 7 skokova (svih sedam u napadu) te odigrao odličnu obranu u trenucima kada je to bilo najpotrebnije.

“Naježim se od pomisli da nas detalji dijele od toga da postanemo Olimpijci” – rekao je Pavle po završetku utakmice. U subotu (16:30) nas u polufinalu čeka Njemačka. Postanite Olimpijci!


 

Pregled ostalih turnira

Beograd, Srbija

Filipini vs. Dominikanska Republika (67-94)

Italija vs. Portoriko (90-83)

Kaunas, Litva

Južna Koreja vs. Litva (57-96)

Slovenija vs. Poljska (112-77)

Victoria, Kanada

Kina vs. Grčka (80-105)

Češka Republika vs. Urugvaj (80-79)

FOTO: Matteo Marchi (fiba.basketball)

 

 

 

 

 

Related Articles